Tez: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
26. satır: 26. satır:


[[Kategori:Bilimsel yöntem]]
[[Kategori:Bilimsel yöntem]]
== Kaynaklar ==
{{kaynakça}}
*[http://yukseklisans.com.tr/tezgenelbilgiler.php www.yukseklisans.com.tr/tezgenelbilgiler.php]

Sayfanın 13.28, 1 Haziran 2009 tarihindeki hâli

Sav veya tez, bilimsel yöntemde belli ön bilgilere dayanılarak, henüz kanıtlanmamış fakat mevcut bilgilerle mantıksal olarak çelişmeyen, bilimsel araştırma sürecinde doğrulanmaya çalışılan düşüncelerdir.

Edebiyat dalında ise sav; İslâmiyet öncesi dönemde, atasözü anlamına gelmektedir. Savlar unutulmasın diye dörtlük şeklinde ya da cümle cümledirler. Akılda kalan sözlü gelenekle nesilden nesile aktarılan özlü bir anlatım biçimidir.

Bu kökten türeyen "savcı" kelimesi ise ön bilgiye dayanarak, kanıtlanabilir bir düşünceyi ortaya koyan kişiyi ifade eder.

TEZ GENEL BİLGİLER

Tez Nedir?

Kısaca tez tartışmaya,iddiaya dayanarak bir öneri,fikir ileri sürmektir. Tezin amacı; adayın özgün araştırma yapma yeteneğini kazandığını göstermektir. Bu nedenle uygun bir tez, aynı amacı güden bir bilimsel makale gibi olmalıdır .

Seçilen araştırmada konu adı kısa ve öz olmalıdır. Bilim dünyasına bir yenilik getirmek, yeni yorumlamalarda bulunmak ön planda tutulmalıdır.

Tezin konu başlığı uzun olmamalıdır. Genellikle, “üzerine çalışmalar”, “üzerine araştırma” ve “üzerine gözlemler” gibi kelime israflarından kaçınılmalıdır.

Hipotez (Varsayım) Nedir?

Bir gözlemin,bir olayın,bir olgunun veya bilimsel bir problemin,üzerinde daha fazla inceleme yapılarak test edilmesine olanak veren,öneri niteliğinde açıklama (önerme). Teori (Kuram) Nedir?

Tekrarlanan gözlem ve deneylerle,mevcut bilgi birikimi düzeyinde doğruluğu büyük ölçüde kabul edilmiş,ancak yine gözlem ve deneyler yoluyla yanlışlanabilme olasılığı bulunan,öngörülerinde doğru çıkmış hipoteze,teori (kuram) denir.Teoriler,gözlem,deney,akıl ve mantık yollarlıyla her defasında doğrulanabilmelidir.

Kaynaklar