İrtifâ dümeni: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Zamanusta (mesaj | katkılar)
Botlar "elevator"un diğer anlamı olan asansörü eklemiş...
SieBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: bg, ca, fr, it
24. satır: 24. satır:


[[ar:مصعد (آلة رفع)]]
[[ar:مصعد (آلة رفع)]]
[[bg:Асансьор]]
[[ca:Ascensor]]
[[cs:Výtah]]
[[cs:Výtah]]
[[da:Elevator]]
[[da:Elevator]]
34. satır: 36. satır:
[[fa:آسانسور]]
[[fa:آسانسور]]
[[fi:Hissi]]
[[fi:Hissi]]
[[fr:Ascenseur]]
[[gd:Àrdaichear]]
[[gd:Àrdaichear]]
[[he:מעלית]]
[[he:מעלית]]
[[id:Lift]]
[[id:Lift]]
[[is:Lyfta]]
[[is:Lyfta]]
[[it:Ascensore]]
[[ja:エレベーター]]
[[ja:エレベーター]]
[[ko:승강기]]
[[ko:승강기]]

Sayfanın 00.46, 31 Mayıs 2009 tarihindeki hâli

İrtifa dümeni, uçaklarda yunuslama hareketini gerçekleştiren kontrol yüzeyidir.

Uçağın uçuş sırasındaki tüm hareketlerinin uçak üzerindeki basınç dağılımına bağlıdır. Sabit kanatlı bir uçak için temel kontrol yüzeyleri, bu yüzeylerin akışa karşı durup onu bozması ve böylece yüksek basınçlı bir bölge oluşturma prensibiyle çalışırlar. Kontrol yüzeylerinin çalıştığı durumlarda uçağın iki zıt tarafındaki basınç simetrisi bozulur ve bu da istenen hareketi sağlar.

Çalışma Prensibi

İrtifa Dümeni (Elevator) yatay stabilizörün art kenarına stabilizörün çeşidine göre bir ya da karşılıklı iki adet yerleştirilir. Pilot levyeyi geriye çektiğinde irtifa dümeni yukarı hareket eder. Bu da yatay stabilizör üzerinde bir yüksek basınç bölgesi oluşturur ve uçak burun yukarı moment elde eder. Levye ileri itildiğinde ise tersi gerçekleşir. İrtifa dümeni sıfır konuma gelmediği müddetçe uçak yunuslama hareketine devam eder.

Uçağı tırmandırmak ya da dalışa geçirmek

Uçaklar, irtifa dümeni sayesinde hücum açılarını değiştirirler ve elde ettikleri hücum açısı ile tırmanır ya da dalarlar. Bu harekete yunuslama hareketi denmesinin sebebi de uçakların dalış veya çıkış yapabilmesidir. Bir uçakta en önemli tırmanma hareketi kalkıştır. Kalkış esnasında uçak azami taşıma kuvvetini elde etmelidir. Bu yüzden bir kalkış hızına, bu hıza ulaşması için gerekli kalkış mesafesine ihtiyaç duyar ve bu esnada kanat kamburluğunu arttırarak taşımayı arttırmayı hedefleyen flaplar açık olur.

Kanatları sıfır hücum açısına sahip olan bir uçak, kamburluklu kanat profiline sahipse irtifa dümeni kullanmadan havalanabilir. Kanatları burulma ya da oturma açısına sahip uçaklarda da yine irtifa dümeni kullanılmadan havalanılabilir. Zira, kanatları oturmasız ya da burulmasız olan ve simetrik kanat profiline sahip olan bir uçak irtifa dümeni ile burun yukarı moment verdirmeden havalanamaz çünkü hücum açısı arttığı zaman, kanatlardaki taşıma kuvveti de artar. (Hücum açısının artması sirkülasyonun artmasına sebep olur)

Kaynaklar

İç Bağlantılar