Vikipedi tartışma:Görsel kullanım politikası: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Gökhan (mesaj | katkılar)
k +
Değişiklik özeti yok
42. satır: 42. satır:
Yalnızca adil kullanım resimlerine yer verilmesi çözüm olabilir mi diye düşündüm. Sonuçta kullanıcıları commonsa yönlendirmek için iyi bir neden olabilir. Bizde resimlerle çok fazla uğraşmak zorunda kalmayız bütün yukarda anlatılanlarada gerek kalmaz. Çok radikal bir değişiklik olduğu için kabul görmeyebilir bilemiyorum ? --[[User:Karduelis|<font color="#2A52BE">'''Karduelis'''</font>]]<sup>[[User_Talk:Karduelis|<font color="black">''msj''</font>]]</sup> 09:30, 4 Mayıs 2009 (UTC)
Yalnızca adil kullanım resimlerine yer verilmesi çözüm olabilir mi diye düşündüm. Sonuçta kullanıcıları commonsa yönlendirmek için iyi bir neden olabilir. Bizde resimlerle çok fazla uğraşmak zorunda kalmayız bütün yukarda anlatılanlarada gerek kalmaz. Çok radikal bir değişiklik olduğu için kabul görmeyebilir bilemiyorum ? --[[User:Karduelis|<font color="#2A52BE">'''Karduelis'''</font>]]<sup>[[User_Talk:Karduelis|<font color="black">''msj''</font>]]</sup> 09:30, 4 Mayıs 2009 (UTC)
:Sadece adil kullanım resimlerinin izinli yapılması uygun olmayabilir. Commons'a eklenecek resimler bütün ülkelerin yasalarına uygun olmalı. Bu kısıtlama nedeniyle [[:Kategori:KM İtalya|bu kategorilerdekiler]] gibi bazı kamu malı resimler Commons'a yüklenemiyor. --[[Kullanıcı:Gökhan|Gökhan]] 00:51, 9 Mayıs 2009 (UTC)
:Sadece adil kullanım resimlerinin izinli yapılması uygun olmayabilir. Commons'a eklenecek resimler bütün ülkelerin yasalarına uygun olmalı. Bu kısıtlama nedeniyle [[:Kategori:KM İtalya|bu kategorilerdekiler]] gibi bazı kamu malı resimler Commons'a yüklenemiyor. --[[Kullanıcı:Gökhan|Gökhan]] 00:51, 9 Mayıs 2009 (UTC)
*Gözden geçirilip yeniden sunulan öneri basit ve temizleyici görünüyor...Vikilerdeki resimler Commons'a CommonsHelper yardımıyla transfer edilebiliyor. Bir örneğini [[:Dosya:MackSennett1910.jpg]] dosyasında görebilirsiniz. Commons teşvik edilirken aynı zamanda kullanıcılara yardımcı ve öğretici olmakta özen gösterilmeli...Commons'taki lisans sorunlarının buradan daha fazla gözden kaçacağı görüşüne katılıyorum. Türkçe vikipedide lisanslandırılamayacak bir resim uzun müddet commons'ta barınabilir, dolayısıyla burada da kullanılmasının sona ermesi ancak commons'tan koptuğunda olacak..."Kendi çalışmam" türü resimlerin yüklenmesini mümkün kılmamak yerine, kullanıcının yükleme sırasında basit/anlaşılır bir "commons'a yükleyin" uyarısı ile karşılaşmasını sağlamak gerekir diye düşünüyorum...[[Kullanıcı:Vikiçizer|Vikipedist]] 01:22, 9 Mayıs 2009 (UTC)

Sayfanın 01.22, 9 Mayıs 2009 tarihindeki hâli

Öneriler

  • Merhabalar,
  • Vikipedi'nin resim kullanımına ilişkin çeşitli ek kurallara ihtiyacımız olduğu kanısındayım. Özellikle iki büyük açığımız var: konusunun ne olduğunu tam anlayamadığımız ve bu sebeple belki hiçbir zaman kullanılamayacak resimler (örneğin: Dosya:P3120063.JPG - ne dosya adı, ne verilen tanım, ne de kullanıldığı herhangi bir madde konusu hakkında bilgi veriyor - neresi olduğunu bilmediğimiz bir yerin fotoğrafı) ve aylardır (belki de yıllardır) inceleme etiketiyle etiketlenmiş umutsuz vakalar (zira durumları o denli şüpheli ki ne olumsuz ne de olumlu etiketleyebiliyoruz). İşin ilginç yanı bu iki açığımızdan kaynaklanan resim yükünün çoğunluğu istenilen zamanda yenisi çekilebilecek fotoğraflardan oluşuyor. İşte bu sebeplerle, gerek bu iki açık gerekse diğer birkaç sorunumuz üzerine aşağıdaki dört yeni kuralı öneriyorum. Bu kuralların hepsinin yeri bu sayfa (VP:RP) değil; bununla birlikte her biri resim politikamızın farklı dallarına ilişkin olduğundan her birini ayrı ayrı sunup tartışmayı bölmektense, genel olan bu politikanın tartışma sayfasında bütün olarak ele almayı, eğer uygun görülürlerse uygun yerlere eklenmelerini uygun gördüm.
    1. Bir görüntünün durumu yüklenişinden itibaren 6 ay boyunca şüpheli durumda kalırsa, yani telif inceleme etiketi en azından 6 ay boyunca görüntüde kalırsa ve olumlu/olumsuz herhangi bir inceleme sonucu bu zaman zarfında çıkmazsa, görüntü (6 aylık sürenin sonunda) silinebilir.
    2. Bir görüntü herhangi bir tanım bilgisi içermiyorsa ve görüntünün kendisinden de konusu ve tanımı net olarak belli olmuyorsa, görüntü ilgili sorunu belirten bir etiketle etiketlenir. Eğer bu etiket eklendikten sonra 10 gün içerisinde gerekli tanım bilgisi eklenmezse, görüntü silinebilir.
    3. Bir görüntü içeriği kaynaksız bir grafikse ilgili etiketle etiketlenir. Etiket eklendikten sonra 15 gün içerisinde gerekli kaynak bilgisi verilmezse, görüntü silinebilir.
    4. Bir görüntünün durumu yüklenişinden itibaren 15 gün boyunca şüpheli durumda kalırsa, ve görüntünün hâli hazırda özgür lisanslı bir alternatifi veya (içerik açısından) dengi Vikipedi erişimi dahilindeyse (örneğin Vikipedi'de veya Commons'ta yüklüyse), şüpheli durumundaki görüntü (15 günlük sürenin sonunda) silinebilir.
  • Buradaki sayılar ve önerilerin ayrıntıları çok rastgele olmamakla birlikte belirli bir kurala dayanmamaktadır. Önerisi olanlar (gerek bu dört öneriye değişiklik önerisi veya ek yeni öneriler) lütfen belirtsinler; zira bu cidden önemli bir sorun. Sonuç olarak: Fikirler? Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 15:56, 1 Mayıs 2009 (UTC)
Öneri ve gerekçelerine tümüyle katılmakla birlikte, silinmesi için önerilen sürelerin farklılıkları kafa karıştırıcı gibi; 6 ay, 1 hafta, 10 gün, 15 gün, vs. Bunların yerine hepsi için bir hafta süre uygundur diye düşünüyorum. Yükleyen de o bir hafta içinde eksik bilgileri tamamlayıversin bir zahmet. --M.M. ileti 16:02, 1 Mayıs 2009 (UTC)
  • Öneriler için teşekkürler. Fikirlerim şöyle:
    • 1 için: Bu dosyaların uzun süre incelenmeden kalmasının bir sebebi de inceleyicinin durumdan emin olamaması. Bu tür resimler için, "incelendi ama bir sonuca varılamadı" şeklinde bir etiket ve bununla birlikte kullanılacak bir "uyarı mesajı" hazırlanabilir. Resmin etiketlenip uyarı mesajıyla yükleyen kullanıcıdan ek bilgi istenmesinin ardından belli bir süre (bence yine 7 gün) sonra hiçbir gelişme yoksa resim silinir.
    • 2 ve 3 için: Katılıyorum, ama kaynaksız ve lisanssız resimlerde olduğu gibi birer uyarı etiketi olması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca sürenin diğer durumlarda olduğu gibi 7 gün olması daha iyi gibi. 3 için bir "grafik içeriğini kaynaklandırma yönergesi" gibi bir şey gerekli mi sizce? Yani her kullanıcıya tek tek neyin nasıl kaynaklandırılması gerektiğini anlatmaktansa bu yönergeye atıf yapılabilir.
    • 4 için: Bunu tam anlayamamış olabilirim ama birinci önerinin süresini 7 güne düşürürsek, bu öneri birincinin özel bir durumu hâline geliyor galiba. İyivikiler... ho? ni! 16:18, 1 Mayıs 2009 (UTC)
  • Oldukça makul, yalnız ben de 1 ve 4 arasındaki ilişkiyi tam kuramadım, biraz çakışma var gibi geldi. 1-2 hafta arası bir sürenin her durumda yeterli olacağı görüşüne katılıyorum, zaten bu süre içerisinde bir gelişme olmuyorsa sonra da 99% olmaz. Teşekkürler Noumenon çalışma için. Böyle açık kalan noktaların kapatılması önemli.
Yukarıda tartışılan konuyu bulandırmadan, aç parantez bir görüş eklemek istiyorum. Temizlikte iyileştirme yapılması kadar kirlenmeyi önlemek de önemli, bir nevi ofansif defans olayı :) Eğer bi görüntü commons a yüklenebiliyorsa en güzeli buraya hiç gelmemesi, sadece lisans gereği adil kullanım vs. görüntüler kalsa ideali o olur. Yani demek istiyorum ki, commons'a yönlendirme oranını ne kadar artırmayı başarırsak o denli rahatlar buradaki durumumuz. Bilemiyorum, belki yükleme sayfasında biraz daha ısrarcı olabiliriz, şöyle mesela. Tam gözüne sokmayınca çoğu insan okumuyor. Daha bir yakından ilgili olanlar tecrübeleri ile daha faydalı iyileştirmeler bulabilirler eminim, ben pek kafa yormadım foto olaylarına. Kapa parantez. İyi akşamlar. -Tembelejderha 18:22, 1 Mayıs 2009 (UTC)
  • Nou'nun onerileri guzel ancak sure olarak Metal ile hem fikirim. Pratiklik acisindan tek bir sure olsun. Konservatif olacak isek 15 gun derim; yok is yukunu artirir diyorsaniz 7 gun de iyi. Saygilar, Citrat 19:01, 1 Mayıs 2009 (UTC)
  • Dikkat çektiğin ve önerilerin için teşekkürler Nou. Here are the nominees :)
    1. Homonihilis'in önerisine katılıyorum. İnceleyicinin elinin değdikleriyle değmediklerini ayırmakta yine de yarar görüyorum. İnceleyici "inceledim ama durum belirsiz" dediklerini etiketlese ve 7 günlük silme sürecine soksa, uzun süre (ama 6 yine de çok uzun 1 ay desek?) incelenmeyenler de kendiliğinden silinecekler kategorisine girse? Bu ayrıma kimi resimleri uzun süredir incelenmemesine rağmen lisansı uygun olduğu için burada tutabileceğimizden ihtiyaç var.
    2. 7 gün yeterli. Sürelerin mümkün olduğunca aynı olması gerek bence.
    3. Grafiklerin kendisinin değil içerdiği bilgilerin kaynaklandırılması kastediliyor galiba. Doğru anladıysam bunun için genel bir kaynaklandırma bilgisi yeterli sanki, yeni bir yönerge bürokrasiyi artırmaz mı?
    4. Nou'ya bir nokta dışında aynen katılıyorum, zira ciddi bir temizlik ve ferahlık hissi yaratacak bir kural olacak bu. Yalnızca süreyi yine 7 gün yapalım.
    5. Evet, 5 yoktu farkındayım :) Ama Tembel'in önerisi de ayrıca değerlendirilmeli bence. Güzel bir rüya gibi, Commons'a yükleneceklerin burada bulundurulmaması. Kaynaktı, lisanstı, adil kullanımdı açıklamaya alıştık. Yüklenebilecek olanların doğrudan Commons'a yüklenmesi konusunda da resim yükleme ekranına uyarı konulabilir ya da bir botla burada bulunan özgür lisanslı ve doğru şekilde yüklenmiş resimler oraya taşınabilir. Fikir belirten herkese teşekkürler. --Yabancımsj 07:09, 2 Mayıs 2009 (UTC)


  • Merhabalar,
  • Öneriler doğrultusunda önerimi gözden geçirip şöyle yeniden sunuyorum (bir elin nesi var, Viki ellerin sesi var):
    1. Şüpheli olarak işaretlenmiş bir görüntü bir telif inceleme elemanı tarafından incelendikten sonra, sonuçsuz etiketiyle etiketlenirse, görüntünün durumunun netleştirilmesi için 7 gün beklenilir. Eğer 7 gün sonunda herhangi bir ek bilgi veya kanıt gelmezse, görüntü silinebilir.
    2. Bir görüntü herhangi bir tanım bilgisi içermiyorsa ve görüntünün kendisinden de konusu ve tanımı net olarak belli olmuyorsa, görüntü ilgili sorunu belirten bir etiketle etiketlenir. Eğer bu etiket eklendikten sonra 7 gün içerisinde gerekli tanım bilgisi eklenmezse, görüntü silinebilir.
    3. Bir görüntü içeriği kaynaksız bir grafikse ilgili etiketle etiketlenir. Etiket eklendikten sonra 7 gün içerisinde gerekli kaynak bilgisi verilmezse, görüntü silinebilir.
  • Dördüncüyü attım zira dördüncünün var olma sebebi birincinin süresinin uzun olmasıydı; yoksa diğer arkadaşların da belirttiği gibi bir anlamda dördüncü birincinin özel bir durumu gibi. Tabii eğer "benzer alternatifi özgür olan bir şüpheli resim eklenirse, hiç incelemeye tabii tutmadan silelim" diye bir önerisi olan varsa bunu tartışabiliriz (zira bu benim önerdiğimden biraz farklı bir durum). Bu arada birinci kriter için gerekecek ek sonuçsuz etiketini hazırlayabiliriz hemen; hiç sorun olmaz. Üçüncü için bir yönergeye hemen ihtiyacımız olduğunu sanmıyorum ama elbette bir yönerge de hazırlanabilir. Yine de; cidden anlaşılmasının veya anlatılmasının zor olduğunu düşünmüyorum: "çizdiğin haritayı kafana göre mi çizdin yoksa gerçek bir başka haritaya dayanarak mı? o kullandığın harita neydi?" anlaşılması ve cevap verilmesi zor bir soru değil...
  • Tembelejderha'nın önerisine katılıyorum ve aslında bir süre önce "acaba kendi çalışmam bağlantısı sonucu ulaşılan sayfada buraya yüklemeyi mümkün kılmasak, Commons'a nasıl yükleneceğine dair bir yönerge, şema vs. mi koysak?" diye kendi kendime sormuşluğum da var. Bununla birlikte şu sorunu fark ettim: bize kendim çektim diyerek o kadar çok telifli resim yükleyen var ki bunu Commons'ta yaparlarsa durum pek kötü olur. Zira bu kullanıcılarla ve yükledikleriyle Türkçe bilen kullanıcı sayısı oldukça az olan Commons'un uğraşması daha zor; orada gözden kaçmaları daha olası. Bununla birlikte Tembelejderha'nın da önerdiği gibi biraz daha vurgu koyabiliriz. Kendi çalışmamı yüklemeye çalıştığımda kullanılan yükleme sayfası arayüzündeki Commons'a yüklemeyi öneren ibareleri kırmızı kutu içerisine falan koyabiliriz belki... biraz çirkin gözükecektir ama işlev daha önemli bu durumda sanırım. Fikirler? Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 17:16, 3 Mayıs 2009 (UTC)

Yalnızca adil kullanım resimlerine yer verilmesi çözüm olabilir mi diye düşündüm. Sonuçta kullanıcıları commonsa yönlendirmek için iyi bir neden olabilir. Bizde resimlerle çok fazla uğraşmak zorunda kalmayız bütün yukarda anlatılanlarada gerek kalmaz. Çok radikal bir değişiklik olduğu için kabul görmeyebilir bilemiyorum ? --Karduelismsj 09:30, 4 Mayıs 2009 (UTC)

Sadece adil kullanım resimlerinin izinli yapılması uygun olmayabilir. Commons'a eklenecek resimler bütün ülkelerin yasalarına uygun olmalı. Bu kısıtlama nedeniyle bu kategorilerdekiler gibi bazı kamu malı resimler Commons'a yüklenemiyor. --Gökhan 00:51, 9 Mayıs 2009 (UTC)
  • Gözden geçirilip yeniden sunulan öneri basit ve temizleyici görünüyor...Vikilerdeki resimler Commons'a CommonsHelper yardımıyla transfer edilebiliyor. Bir örneğini Dosya:MackSennett1910.jpg dosyasında görebilirsiniz. Commons teşvik edilirken aynı zamanda kullanıcılara yardımcı ve öğretici olmakta özen gösterilmeli...Commons'taki lisans sorunlarının buradan daha fazla gözden kaçacağı görüşüne katılıyorum. Türkçe vikipedide lisanslandırılamayacak bir resim uzun müddet commons'ta barınabilir, dolayısıyla burada da kullanılmasının sona ermesi ancak commons'tan koptuğunda olacak..."Kendi çalışmam" türü resimlerin yüklenmesini mümkün kılmamak yerine, kullanıcının yükleme sırasında basit/anlaşılır bir "commons'a yükleyin" uyarısı ile karşılaşmasını sağlamak gerekir diye düşünüyorum...Vikipedist 01:22, 9 Mayıs 2009 (UTC)