Kamçı (biyoloji): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Otomatik metin değişimi, Resim etiketleri düzenlendi
The Emirr (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
9. satır: 9. satır:
''(Bilimsel adı "flagellum)''
''(Bilimsel adı "flagellum)''


'''Kamçı''', pekçok [[tekhücreli organizma]]nın ve bazı [[çokhücreli organizma]]nın, etrafta hareket edebilmesini sağlayan bir [[organel]]dir. Kamçıların üç farklı [[Domain (biyoloji)|domain]] için üç farklı yapısı bulunabilir. [[Bakteri]]yel kamçılar; vida gibi hareket edebilen helezon telciklerdir. [[Archeae]] (eski bakteri) kamçıları, bakteriyel kamçılara benzer gibi gözükseler de pek çok detayları göz önünde tutulduğunda bu iki kamçı türü birbirinden faklıdır; ve birbirleriyle [[homolog]] organel olmadıkları kabul edilir (yani görevleri birbirine benzese bile, kökenleri ve ortaya çıkış biçimleri farklıdır). [[Ökaryot]] kamçılar da (hayvan, bitki ve [[protist]] hücrelerin sahip olduğu), kompleks yapıya sahip, koruma amaçlı olarak ileri-geri kamçılama yeteneğine sahip organellerdir. Bazen bunların diğer kamçılardan farkını vurgulamak için [[Sil (biyoloji)|sil]] adı da verilir.
'''Kamçı''', pekçok [[tekhücreli organizma]]nın ve bazı [[çokhücreli organizma]]nın, etrafta hareket edebilmesini sağlayan bir [[organel]]dir. Kamçıların üç farklı [[üst alem]] için üç farklı yapısı bulunabilir. [[Bakteri]]yel kamçılar; vida gibi hareket edebilen helezon telciklerdir. [[Archeae]] (eski bakteri) kamçıları, bakteriyel kamçılara benzer gibi gözükseler de pek çok detayları göz önünde tutulduğunda bu iki kamçı türü birbirinden faklıdır; ve birbirleriyle [[homolog]] organel olmadıkları kabul edilir (yani görevleri birbirine benzese bile, kökenleri ve ortaya çıkış biçimleri farklıdır). [[Ökaryot]] kamçılar da (hayvan, bitki ve [[protist]] hücrelerin sahip olduğu), kompleks yapıya sahip, koruma amaçlı olarak ileri-geri kamçılama yeteneğine sahip organellerdir. Bazen bunların diğer kamçılardan farkını vurgulamak için [[Sil (biyoloji)|sil]] adı da verilir.


== Arthropod Kamçısı ==
== Arthropod Kamçısı ==

Sayfanın 10.37, 1 Mayıs 2009 tarihindeki hâli

Bakteriyel flagaella'nın değik yerleşim örnekleri. A-Monotrichous; B-Lophotrichous; C-Amphitrichous; D-Peritrichous;

Kamçı, Flagella ya da Flagellum , ince, uzun ve iplik benzeri organeller olup hücrelerin yüzeyinden çıkar, hareket ve beslenmede kullanılır. Aynı zamanda akıcı madde ve tanecik nakline yararlar.

(Bilimsel adı "flagellum)

Kamçı, pekçok tekhücreli organizmanın ve bazı çokhücreli organizmanın, etrafta hareket edebilmesini sağlayan bir organeldir. Kamçıların üç farklı üst alem için üç farklı yapısı bulunabilir. Bakteriyel kamçılar; vida gibi hareket edebilen helezon telciklerdir. Archeae (eski bakteri) kamçıları, bakteriyel kamçılara benzer gibi gözükseler de pek çok detayları göz önünde tutulduğunda bu iki kamçı türü birbirinden faklıdır; ve birbirleriyle homolog organel olmadıkları kabul edilir (yani görevleri birbirine benzese bile, kökenleri ve ortaya çıkış biçimleri farklıdır). Ökaryot kamçılar da (hayvan, bitki ve protist hücrelerin sahip olduğu), kompleks yapıya sahip, koruma amaçlı olarak ileri-geri kamçılama yeteneğine sahip organellerdir. Bazen bunların diğer kamçılardan farkını vurgulamak için sil adı da verilir.

Arthropod Kamçısı

İçinde örümcekgillerin de bulunduğu chelicerata altşubesinde kamçılar, segmentlerine ayrılmamış olan çok eklemli yapılardır. Arachnida sınıfının uropygid, palpigrade ve schizomida adlı takımlarında bulunurlar. Schizomida takımındaki erkek bireylerin kamçıları oldukça karmaşık bir morfolojik yapıya sahiptirler ve genellikle taksonomi hareketinde kullanılırlar.

Bakteriyel Kamçı

Bakteriyel kamçının yapısını, proteinden oluşmuş olan flagellin oluşturur ve yaklaşık olarak 20 nanometre kalınlığındaki içi boş bir tüp halindedir. Sarmaldır ve hücre zarının dışında, "kanca" adı verilen eğik bir kısmı bulunur; bu kanca sayesinde sarmalını hücreden dışarı herhangi bir noktaya yönlendirebilir.

Ayrıca bakınız