Trabant: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Ozkande (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
ArthurBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: id:Trabant
1. satır: 1. satır:

[[Image:Trabant 601 Mulhouse FRA 001.JPG|thumb|Trabant 601]]
[[Image:Trabant 601 Mulhouse FRA 001.JPG|thumb|Trabant 601]]
[[Image:Trabant P50.jpg|thumb|1959 yapımı Trabant P50 ]]
[[Image:Trabant P50.jpg|thumb|1959 yapımı Trabant P50 ]]
43. satır: 42. satır:
[[he:טראבנט]]
[[he:טראבנט]]
[[hu:Trabant]]
[[hu:Trabant]]
[[id:Trabant]]
[[is:Sachsenring Trabant]]
[[is:Sachsenring Trabant]]
[[it:Trabant]]
[[it:Trabant]]

Sayfanın 10.33, 26 Ocak 2009 tarihindeki hâli

Trabant 601
1959 yapımı Trabant P50
Trabant 601 1963.
Trabant 1.1 modeli
Trabant 601




Doğu Almanya yapımı otomobil.Sahip olmak yıllarca beklemeyi gerektirirdi

Adını üretime başladığı yıllarda uzaya fırlatılan Sputnik'ten alan ve Almanca uydu anlamına gelen Trabant'ın üretimine bundan 1957``de başlandı. Trabant, tarihe karışan Doğu Almanya’nın en çok kullanılan aracı oldu.

Trabantlar, sosyalist rejimin statü sembollerindendi. Halk arasında Trabant’ı olanlar ve olmayanlar diye bir ayrım vardı. Trabant’ı olanlar şanslıydı. Zira Trabant’a yani Almanya’da halk arasındaki adıyla ‘Trabi’ye sahip olmak o kadar kolay değildi. Trabi sahibi olmak için önce devlete bu talep iletiliyor daha sonra da teslimat için sıraya giriliyordu. Alıcılar oluşturulan listelerde sıranın kendilerine gelmesi için ortalama 12- 13 yıl bekliyordu.

II. Dünya Savaşından sonra Doğu Almanya’da otomobil endüstrisinin en büyük sıkıntısı malzeme temin edememekti. Bu da otomobil üreticilerini alternatif arayışlara itti. İlk kez 1957 yılında üretim bandından çıkan Trabantlar, geri dönüşümü sağlanmış malzemeyle yapılan ilk otomobil unvanına da sahip oldu. Zira Trabantların kaportası,Rusya’dan temin edilen pamuk atıkları ve Doğu Almanya’nın boya endüstrisinin atıklarından elde edilen Duroplast malzemesinden üretildi.

İlk kez 1957 yılında 4 bin marka satışa sunulan 601 ve 601 Üniversal modelleri Wankel Motoru kullanıyordu ve 600 kilo ağırlığındaydı.100 km’de 5 buçuk litre benzin yakıyordu.Motoru Dört yetişkinin sığabileceği iç hacme sahip olan Trabantların kötü özellikleriyse, çok gürültü çıkarmaları ve çevreyi çok fazla kirletmeleriydi.

Doğu blokunun son yıllarında Trabant çağdaş batı normlarına uyum gösterdi ve 1.1 modeli Volkswagen Polo motoru ile üretildi. Böylece 28 litre benzinle ve 130 km/h hızla 450 Km yol yapan, thermosetting plastik dış gövdesi ile darbelerde ezilmeyen, asla çürümeyen, Mc Pearson sistemi ile mükemmel süspansiyonu olan bir araç yaratıldı.

Dış Bağlantılar

Tarabant Teknik Verileri


Şablon:Otomobil Markaları