Solipsizm: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Alexbot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: ko:유아론
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Otomatik metin değişimi: (-Descartes +Descartes)
1. satır: 1. satır:
'''Solipsizm''' (ya da tekbencilik), ''"Ben"'' felsefesi olarak bilinen, varlığı ben'in tasarımları olarak dile getiren felsefi görüş. ''[[Kuram|Kuramsal]] bencilllik'' olarak da belirtilir, buna göre bilinç içerikleriyle birlikte ''öznel ben'' varlık olarak kabul edilen tek gerçekliktir. [[Yöntem|Yöntemsel]] bakımdan başlangıç noktası olarak ben'i alması durumunda ''yöntemsel tekbencilik'' olarak belirir. Bu yönüyle [[Descartes]] felsefesi bir yöntemsel tekbenciliktir. [[Etik]] anlamda ise [[Stirner]]'in örnek olarak alındığı kendi ben'inin yaşamın ve gerçekliğin merkezi yapan düşünce biçimi (ahlaksal bencillik).
'''Solipsizm''' (ya da tekbencilik), ''"Ben"'' felsefesi olarak bilinen, varlığı ben'in tasarımları olarak dile getiren felsefi görüş. ''[[Kuram|Kuramsal]] bencilllik'' olarak da belirtilir, buna göre bilinç içerikleriyle birlikte ''öznel ben'' varlık olarak kabul edilen tek gerçekliktir. [[Yöntem|Yöntemsel]] bakımdan başlangıç noktası olarak ben'i alması durumunda ''yöntemsel tekbencilik'' olarak belirir. Bu yönüyle [[René Descartes|Descartes]] felsefesi bir yöntemsel tekbenciliktir. [[Etik]] anlamda ise [[Stirner]]'in örnek olarak alındığı kendi ben'inin yaşamın ve gerçekliğin merkezi yapan düşünce biçimi (ahlaksal bencillik).
==Gözat==
==Gözat==
*[[İdealizm]]
*[[İdealizm]]

Sayfanın 16.50, 31 Aralık 2008 tarihindeki hâli

Solipsizm (ya da tekbencilik), "Ben" felsefesi olarak bilinen, varlığı ben'in tasarımları olarak dile getiren felsefi görüş. Kuramsal bencilllik olarak da belirtilir, buna göre bilinç içerikleriyle birlikte öznel ben varlık olarak kabul edilen tek gerçekliktir. Yöntemsel bakımdan başlangıç noktası olarak ben'i alması durumunda yöntemsel tekbencilik olarak belirir. Bu yönüyle Descartes felsefesi bir yöntemsel tekbenciliktir. Etik anlamda ise Stirner'in örnek olarak alındığı kendi ben'inin yaşamın ve gerçekliğin merkezi yapan düşünce biçimi (ahlaksal bencillik).

Gözat

Kaynak


Şablon:Portal