I. Sebastião: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
AlleborgoBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Değiştiriliyor: id:Sebastião dari Portugal
21. satır: 21. satır:
[[he:סבשטיאו, מלך פורטוגל]]
[[he:סבשטיאו, מלך פורטוגל]]
[[hu:Sebestyén portugál király]]
[[hu:Sebestyén portugál király]]
[[id:Sebastian dari Portugal]]
[[id:Sebastião dari Portugal]]
[[it:Sebastiano I del Portogallo]]
[[it:Sebastiano I del Portogallo]]
[[ja:セバスティアン1世 (ポルトガル王)]]
[[ja:セバスティアン1世 (ポルトガル王)]]

Sayfanın 10.09, 2 Aralık 2008 tarihindeki hâli

I. Sebastião (20 Ocak 1554 - 4 Ağustos 1578), Fas'ta Müslümanlara karşı giriştiği Haçlı seferi sırasında ölen Portekiz kralı (hd 1557-1578).

Ölümünden sonra dirilerek Portekiz'i İspanyol egemenliğinden kurtaracağı inancı yayılmış, böylece Sebastiãoculuk olarak bilinen mesihçi bir inanç doğmuştur.1584-1598 arasında dört kişi Sebastião olduğunu öne sürmüştür.

Portekiz tahtının varisi olan babası Joao'nun ölümünden sonra doğdu.Üç yaşındayken büyükbabası III. Joao'nun yerine tahta çıktı.Cizvitler tarafından yetiştirilen Sebastião zamanla, kendisini Müslümanlara karşı zaferler kazanmak için yaratılmış bir komutan gibi görmeye başladı.Ne büyükannesi kraliçe Katharina, ne de büyükamcası kardinal Henrique ona söz geçirebildiler.1568'de yönetimi kendi başına üstlendikten sonra III. Joao'nun masraflı fetihlerden kaçınma politikasını terk ederek kendisini tümüyla amacına atadı.1578'de Portekizlilerin ve çeşitli uluslardan paralı askerlerin oluşturduğu büyük bir birlikle Larache (El-Ariş) yakınlarında karaya çıktı, ama bu ordu çok daha üstün durumdaki Fas ordusu tarafından yok edildi.