Archibaldo de la Cruz'un Suçlu Yaşamı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Tenar80 (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
Tenar80 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
37. satır: 37. satır:
'''Archibaldo de la Cruz'un Suçlu Yaşamı''', (Ensayo de un crimen / The Criminal Life of Archibald de la Cruz) [[İspanyol]] yönetmen [[Luis Buñuel]]' in yönettiği, [[1955]] yapımı bir [[Meksika]] filmidir. Filmde çeşitli kereler cinayet işlemeye niyetlenen; fakat amacına bir türlü ulaşamayan Archibaldo de la Cruz' un hikayesi anlatılmaktadır.
'''Archibaldo de la Cruz'un Suçlu Yaşamı''', (Ensayo de un crimen / The Criminal Life of Archibald de la Cruz) [[İspanyol]] yönetmen [[Luis Buñuel]]' in yönettiği, [[1955]] yapımı bir [[Meksika]] filmidir. Filmde çeşitli kereler cinayet işlemeye niyetlenen; fakat amacına bir türlü ulaşamayan Archibaldo de la Cruz' un hikayesi anlatılmaktadır.


Bu film, Buñuel' in amacına ulaşamayan bir burjuvanın absürd hikayesini anlattığı filmlerinden biridir. Burjuvaların amaçladıkları şeye bir türlü ulaşamamaları konusu [[Burjuvazinin Gizli Çekiciliği ]] (yemek yiyemezler), [[Yokedici Melek]] (evlerine gidemezler), [[Arzunun Şu Belirsiz Nesnesi]] (sevişemezler) gibi filmlerde daha ustalaşmış bir şekilde tekrar yer alacak ve burjuvaziyi komik bir şekilde eleştirmekte kullanılacaktır.
Bu film, Buñuel' in amacına ulaşamayan bir burjuvanın absürd hikayesini anlattığı filmlerinden biridir. ''Basit bir isteğe ulaşmanın olanaksızlığı ve bunun anlaşılmazlığı'' konusu Bunuel' in [[1930]] tarihli [[L'Âge d'or']] (sevgililer kavuşamaz) filminden başlayarak, [[Burjuvazinin Gizli Çekiciliği ]] (yemek yiyemezler), [[El Ángel Exterminador (film, 1962)|Yokedici Melek]] (evlerine gidemezler) ve [[Arzunun Şu Belirsiz Nesnesi]] (sevişemezler) gibi filmlerde daha ustalaşmış bir şekilde tekrar yer alacak ve burjuvaziyi komik bir şekilde eleştirmekte kullanılacaktır.


== Konu ==
== Konu ==

Sayfanın 16.41, 23 Kasım 2008 tarihindeki hâli

Şablon:Film


Archibaldo de la Cruz'un Suçlu Yaşamı, (Ensayo de un crimen / The Criminal Life of Archibald de la Cruz) İspanyol yönetmen Luis Buñuel' in yönettiği, 1955 yapımı bir Meksika filmidir. Filmde çeşitli kereler cinayet işlemeye niyetlenen; fakat amacına bir türlü ulaşamayan Archibaldo de la Cruz' un hikayesi anlatılmaktadır.

Bu film, Buñuel' in amacına ulaşamayan bir burjuvanın absürd hikayesini anlattığı filmlerinden biridir. Basit bir isteğe ulaşmanın olanaksızlığı ve bunun anlaşılmazlığı konusu Bunuel' in 1930 tarihli L'Âge d'or' (sevgililer kavuşamaz) filminden başlayarak, Burjuvazinin Gizli Çekiciliği (yemek yiyemezler), Yokedici Melek (evlerine gidemezler) ve Arzunun Şu Belirsiz Nesnesi (sevişemezler) gibi filmlerde daha ustalaşmış bir şekilde tekrar yer alacak ve burjuvaziyi komik bir şekilde eleştirmekte kullanılacaktır.

Konu

Şablon:Spoiler
Archibaldo , zengin bir ailenin tek çocuğudur. Meksika devrimi sırasında henüz küçük bir çocuk olan Archibaldo, bir gün annesinden hediye olarak bir müzik kutusu alır. Güzel dadısı ona bu kutunun eskiden bir krala ait olduğunu ve kralın bu kutu ile düşmanlarını öldürebildiğini anlatan bir hikaye uydurur. O sırada gücünü sınamak isteyen Archibaldo, kutuyu açıp dadısının ölmesini ister. Sokaktaki çatışmayı pencereden izleyen genç dadı, o sırada bi kaza kurşunu ile ölünce Archibald onu kendisinin öldürdüğünü sanır ve cinayet fikri onda dadısına karşı henüz gelişmekte olan cinsel hislerinin de etkisiyle bir tutkulu bir fikir halini alır.

Archibaldo yıllar sonra, yattığı bir hastanede bir rahibeyi ustura ile öldürmeye çalışır. Hemşire kaçarken apartman boşluğuna düşüp ölür. Archibald polise giderek bunu ve işlediğini düşündüğü diğer cinayetleri anlatmaya başlar.

Bir seferinde kocası ile sürekli tartışan hafif bir kadınla tanışmış ve onunla birlikte kadının evine gitmiştir. Tam kadının boğazını ustura ile kesmeye niyetlenmişken kadının kocası gelmiş ve o da gitmek zorunda kalmıştır. Ertesi gün polislerin onu sorgulamaya gelmesi ile kadının tam da onun yapmak istediği şekilde kendi boğazını ustura ile kesip intihar ettiğini öğrenir.

Carlota adlı bir genç kızı seven Archibaldo, onun gibi masum ve iffetli biriyle evlenirse cinayete yatkın mizacından kurtulacağına inanmaktadır. Bu nedenle içini rahatlıkla açabildiği bu güzel kıza evlenme teklif eder. Carlota düşünmek için zaman ister. O günlerde Lavinia adlı mankenlik ve rehberlik yapan bir kadınla tanışır ve onu öldürmek niyetiyle kendi evine çağırır. Jean D'Arca benzettiği bu güzel kadının Jean D'Arc gibi yanarak ölmesini fikri onu çok cezbettiği için Lavinia'yı öldürüp yakmak için evinde hazırlıklar yapar. Lavina geldiğinde amacına çok yaklaşan Archibaldo, Lavinia'nın rehberlik yaptığı grubun aniden oraya gelmesi ile yine hayal kırıklığına uğrar. Lavinia bir daha görüşemeyeceklerini çünkü evlenmek üzere olduğunu söyleyip gider. Archibaldo da Lavinia yerine onun manken taklidini yakmak zorunda kalır.

Archibaldo, evlenme teklifini kabul eden Carlota' nın göründüğü kadar masum olmadığını, evli ve çocuklu bir mimarla ilişkisinin olduğunu fark eder. Ondan öç almak için onunla evlenmeyi, evlendikleri gece de Carlota'yı vurarak öldürmeyi planlar. Kendisine zevk veren bu plana göre Carlota' ya beyaz gelinliği içinde zorla dua ettirecek ve o sırada onu karnından vurup öldürecektir. Ancak Carlota eski sevgilisi tarafından düğün günü karnından vurularak öldürülür.

Bütün bunları dinleyen polis şefi, Archibaldo' ya cinayete yatkın bir kişiliği olduğunu; ancak birini öldürmediği sürece onu tutuklayamayacağını anlatır; hemşirenin ölümünün de bir kaza olduğunu söyleyip onu yollar. Kendisini bir katil olarak gören ancak pratikte suçsuz olduğunu fark eden Archibaldo rahatlar. Evdeki müzik kutusunu parktaki havuza atar ve suçlarından arınır. Bu sırada Lavinia'ya rastlar. Lavinia evlenmemiştir. Parkta birlikte yürümeye başlarlar ve film sonlanır. Şablon:Endspoiler

Oyuncular

Aktör / Aktris Karakter
Ernesto Alonso Archibaldo de la Cruz
Miroslava Stern Lavinia
Rita Macedo Patricia Terrazas
Ariadna Welter Carlota Cervantes, Archibaldo'nun sevgilisi
Eva Calvo Señora de la Cruz, Archibaldo'nun annesi
Enrique Díaz 'Indiano' Señor de la Cruz, Archibaldo'nun babası
Carlos Riquelme Polis Şefi
Chabela Durán Rahibe Trinidad
Carlos Martínez Baena Rahip
Manuel Dondé Düğündeki Asker
Rodolfo Landa Alejandro Rivas
Andrea Palma Mrs. Cervantes
Leonor Llausás Archibaldo'nun Dadısı

Dış Bağlantılar