Mitokondri: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Mustafa sadi (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
21. satır: 21. satır:


== Görevleri ==
== Görevleri ==
Bu organeller besin maddelerinin yarısını boşaltım yaparak yarısın da filiz i zamala kaldırmaktır. oksitlenip parçalanarak [[enerji]]nin açığa çıktığı yerlerdir. [[Metabolizma]] olayları yönünden çok aktif olan hücrelerde,ihtiyaç duyulan fazla enerjiyi sağlamak üzere çok sayıda mitokondri vardır.
Bu organeller besin maddelerinin yarısını boşaltım yaparak yarısın da filiz i zamala kaldırmaktır. oksitlenip parçalanarak [[enerji]]nin açığa çıktığı yerlerdir. [[Metabolizma]] olayları yönünden çok aktif olan hücrelerde,ihtiyaç duyulan fazla enerjiyi sağlamak üzere çok sayıda mitokondri vardır.Besinleri parçalarken oksijen kullanan hücrelerde bulunur Enerji(ATP)üretir.Bitki ve hayvan hücrelerinde ortak olarak bulunur


{{organeller}}
{{organeller}}

Sayfanın 15.46, 15 Ekim 2008 tarihindeki hâli

Mitokondri, hücre organelerinden biridir. Yunanca mitos (iplik) ve

khondrion (tane) sözcüklerinden türetilmiştir.

Boyları 0,2-5 mikron arasında değişir. Şekilleri ise ovalden çubuğa kadar değişkenlik göstermektedir. Bazı hücreler tek bir büyük mitokondri içerebilse de çoğunlukla büyük sayılarda bulunurlar. Bir karaciğer hücresinde sayıları 2500 civarına ulaşabilir. Bölünüp çoğalma özelliğine sahiptirler.

Mitokondriler, oksijenli solunum yapan ökaryotik hücrelerde bulunur. Prokaryotik hücrelerde ve memelilerin alyuvarlarında bulunmaz.

Yapısı

LEWIS (1914) doku kültürü hücrelerinde bu organeli canlı olarak incelemiş, hareket ettiklerini ve biçim değiştirdiklerini belirlemiştir.

İlk olarak BENSLEY ve HOERR (1934) ultrasantrifüj yöntemi ile karaciğer mitokondrilerini izole etmeyi başarmış ve bu organel üzerinde yapılacak kimyasal incelemelerin yolunu açmıştır.

HOGEBOOM ve arkadaşları (1948) mitokondrilerin hücrede solunum merkezleri olduğunu göstermişlerdir.


Dış ve iç zar olmak üzere iki zar ile çevrelenmiştir. Zarlar çift katlı fosfolipit tabaka ve bunun içine gömülü proteinlerden oluşur; yapısal olarak [hücre zarı]na benzer.

İç ve dış zarların farklı özellikleri vardır. Dış zar %50 oranında fosfolipitten oluşmaktadır ve çeşitli enzimler içermektedir. İç zar ise fosfolipidden çok proteinlerden oluşmuştur. Düzgün dış zar içinde, iç zar kıvrımlı yapısı ile geniş bir yüzey oluşturmaktadır. Bu kıvrımlara krista (cristae) denmektedir. Cristae, Latince tarak demektir. Kristanın üzerinde elektron taşıma sistemi enzimi bulunur. Ribozom, DNA ve RNA moleküllerinden oluşmuşlardır.

Mitokondrial (mitokondriye ait) matriks çeşitli enzimlerin yanı sıra ribozomlar ve küçük bir miktar da DNA molekülü barındırır. Bu da mitokondriyi bazı diğer organellerden ayırır. Mitokondrial matriksin bu tür özellikleri ökaryot hücre oluşumu ve mitokondrinin ilkel zamanlarda bir hücre organeli olarak nasıl oluştuğu konusunda çeşitli savlara neden olmuştur.


Görevleri

Bu organeller besin maddelerinin yarısını boşaltım yaparak yarısın da filiz i zamala kaldırmaktır. oksitlenip parçalanarak enerjinin açığa çıktığı yerlerdir. Metabolizma olayları yönünden çok aktif olan hücrelerde,ihtiyaç duyulan fazla enerjiyi sağlamak üzere çok sayıda mitokondri vardır.Besinleri parçalarken oksijen kullanan hücrelerde bulunur Enerji(ATP)üretir.Bitki ve hayvan hücrelerinde ortak olarak bulunur