Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
NeimaNick (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
NeimaNick (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
19. satır: 19. satır:
| boyutlar =
| boyutlar =
}}
}}
'''Fenerbahçe [[Rüştü Saracoğlu]] Stadyumu''', İstanbul Kadıköy'de bulunan, [[Fenerbahçe]]'nin maçlarını oynadığı stadyum. UEFA'nın [[7 yıldızlı stadlar]]ı arasındadır<ref name="mil1">[http://www.milliyet.com.tr/2006/07/11/son/soneko05.asp Milliyet gazetesi] ilgili haberi </ref>. 2008-09 [[UEFA Kupası]] final maçı, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda düzenlenecektir. Fenerbahçe Rüştü Saracoğlu Stadyum'u Türkiye'nin en teknolojik stadıdır. buna göre stadın tribünleri 360 derece dönmekte ve seyirciler maçları her açıdan izleyebilmektedirler. Bunu yanında tribünlerde seyircilere her türlü muamele yapılmakta ve müşteri memnuniyeti birinci planda tutulmaktadır. Ayrıca Aziz Yıldırım'ın önerisi üzerine Stada ısıtıcılar termosifonlar kalorifer petekleri ve peçete basma makinası da eklenmiştir ve bu sayede yine Fenerbahçe Spor Kulübü bir ilke imza atmıştır.Ve Türkiye'de dumansız hava sahası statüsüne geçen ilk stadyumdur.Şuan itibariyle Şükrü Saracoğlu stadında sigara içmek yasaklanmıştır.
'''Fenerbahçe [[Rüştü Saracoğlu]] Stadyumu''', İstanbul Kadıköy'de bulunan, [[Fenerbahçe]]'nin maçlarını oynadığı stadyum. UEFA'nın [[5 yıldızlı stadlar]]ı arasındadır<ref name="mil1">[http://www.milliyet.com.tr/2006/07/11/son/soneko05.asp Milliyet gazetesi] ilgili haberi </ref>. 2008-09 [[UEFA Kupası]] final maçı, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda düzenlenecektir. Fenerbahçe Rüştü Saracoğlu Stadyum'u Türkiye'nin en teknolojik stadıdır. buna göre stadın tribünleri 360 derece dönmekte ve seyirciler maçları her açıdan izleyebilmektedirler. Bunu yanında tribünlerde seyircilere her türlü muamele yapılmakta ve müşteri memnuniyeti birinci planda tutulmaktadır. Ayrıca Aziz Yıldırım'ın önerisi üzerine Stada ısıtıcılar termosifonlar kalorifer petekleri ve peçete basma makinası da eklenmiştir ve bu sayede yine Fenerbahçe Spor Kulübü bir ilke imza atmıştır.Ve Türkiye'de dumansız hava sahası statüsüne geçen ilk stadyumdur.Şuan itibariyle Şükrü Saracoğlu stadında sigara içmek yasaklanmıştır.


== Geçmişi ==
== Geçmişi ==

Sayfanın 19.28, 13 Ekim 2008 tarihindeki hâli

Şablon:Futbol Stadı Fenerbahçe Rüştü Saracoğlu Stadyumu, İstanbul Kadıköy'de bulunan, Fenerbahçe'nin maçlarını oynadığı stadyum. UEFA'nın 5 yıldızlı stadları arasındadır[1]. 2008-09 UEFA Kupası final maçı, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda düzenlenecektir. Fenerbahçe Rüştü Saracoğlu Stadyum'u Türkiye'nin en teknolojik stadıdır. buna göre stadın tribünleri 360 derece dönmekte ve seyirciler maçları her açıdan izleyebilmektedirler. Bunu yanında tribünlerde seyircilere her türlü muamele yapılmakta ve müşteri memnuniyeti birinci planda tutulmaktadır. Ayrıca Aziz Yıldırım'ın önerisi üzerine Stada ısıtıcılar termosifonlar kalorifer petekleri ve peçete basma makinası da eklenmiştir ve bu sayede yine Fenerbahçe Spor Kulübü bir ilke imza atmıştır.Ve Türkiye'de dumansız hava sahası statüsüne geçen ilk stadyumdur.Şuan itibariyle Şükrü Saracoğlu stadında sigara içmek yasaklanmıştır.

Geçmişi

1900'lerin başında Papazın Çayırı denen bu alanda, özellikle Moda civarında oturan İngiliz ve Rum gençleri maç yaparlardı.1908'de Union Club'ın Papazın Çayırı'nı kiralaması üzerine Union Club Sahası olarak anılmaya başlandı. Union Club döneminde zemini düzeltilerek, İngiltere'den getirilen özel çimlerle kaplandı ve 100 kişilik küçük bir tribün inşa edildi. 17 Ocak 1909'da da, Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki ilk futbol karşılaşmasına ev sahipliği yapmıştır; Galatasaray bu karşılaşmadan 2-0 galip ayrılmıştır.1915'te Union Club adını İttihad Spor Kulübü'ne dönüştürdü ve saha bu adla anılmaya başlandı. 1924'te Taksim Stadı'nın açılmasından sonra giderek önemini kaybetti. 1929'da Fenerbahçe Spor Kulübü'ne kiralanınca adı Fenerbahçe Stadı olarak değiştirildi. Önce üstü ahşap, altı beton, 100 m²'lik ve 2,000 seyirci kapasiteli yeni tribünler inşa edildi, sonra karşısına 1,500 kişilik ikinci tribün yapıldı. 1932'de düzenlenerek yeniden açılan Fenerbahçe Stadyumu, aynı yıl 9,000 Lira (1,000 Reşat Altını) karşılığında Fenerbahçe Spor Kulübü'ne satıldı. 1940 Balkan Oyunları'na ev sahipliği yapan stadyum, 1947'de İnönü Stadı'nın açılmasıyla önemini kaybetmeye başladı. Fenerbahçe'nin 1949'dan sonra kullanmadığı stadta, 1950'lerin ortasına gelindiğinde artık yalnızca önemsiz semt maçları oynanıyordu. 1962'de stad, Fenerbahçe Spor Kulübü'ne tanınacak 70 yıllık kullanma hakkı karşılığında Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'ne devredildi. 1965'te artık ihtiyaca cevap vermeyen stad yıkıldı ve 17 yıl süren bir inşa döneminden sonra, 19 Eylül 1982'de oynanan Fenerbahçe - Altay maçıyla hizmete açıldı.


Şimdiki Görünümü

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu Arkadan Görünüm

Uzun seneler Fenerbahçe Stadı olarak anılan stad, Aziz Yıldırım başkanlığındaki yönetim tarafından, eski başkan Rüştü Saracoğlu'nun ismi verilerek Fenerbahçe Rüştü Saracoğlu Stadyumu adını aldı.

19 Eylül 1982 tarihinde Altay maçıyla açılan stadın kapasitesini artıracak proje, Aziz Yıldırım'ın başkanlığı süresinde yaptırıldı. Bu projeye göre numaralı, maraton ve kale arkası tribünler yıkılarak yeniden yapıldı. Böylece eskiden 21.500 kişiye maç seyretme imkânı veren stadın kapasitesi de 35.000 seyirci alacak şekilde artırıldı.

2000 senesi itibariyle yapımına başlanan açık tribün inşaatları sonrasında stat kapasitesi artırıldı. Her iki açık tribün, 12.000 seyirci kapasitesine çıkartıldı. 2000-2001 sezonunun açılış maçı İstanbulspor ile oynanırken, tamamlanan Migros Tribün'ün hizmete açılmasıyla kapasite 30.000 civarına çıkarılmış ve sezon içinde de diğer açık tribünün inşaatına başlanmıştı. 6 Mayıs 2001'de oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçıyla hizmete giren Telsim Tribün, seyirci kapasitesini de 36.000'e çıkarmıştı.

Dosya:FENERBAHÇE.FANS.jpg
Bir Görünüş

Maraton Tribün'ün yıkılmasıyla uzun süre alışılagelmiş tribün atmosferinden yoksun maçlar oynayan Fenerbahçe, bundan etkilendi. İnşaat hızla bitirildi, 6 Kasım 2002 tarihinde oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçıyla açılan stadda, 45.000 civarında taraftar maçı izledi.

Mermer zemini, cam duvarları ile dikkat çeken tribünün içinde de iki kata açılan, 5.000 taraftar alacak kapasitede cafe, pub ve lokantalar yer alıyor. Soyunma, basın ve hakem odaları, yönetim ve toplantı salonları, 30 loca, yeni açılan Fenerium ve yine bu tribün altında yer alacak olan Fenerbahçe müzesi de, taraftara ev sahipliği yapıyor.

İnşaat sonrası, tüm tribünlerin üzeri özel çelik konstrüksiyonlarla tutturularak geçmiş senelerde sıkıntı yaratan ve seyircinin görüş açısını azaltan sütunlar tamamen kaldırıldı.

2002-2003 sezonunun ilk yarısında kale arkalarında tribünlerin üstü kapatıldı ve kapasite 39.060'e çıkartıldı. 2005 yılının Mart ayında numaralı tribün yıkılarak yerine 9 ayda yeni tribün yapıldı.

2006-2007 sezonunda ise ilk önce misafir takımın maçları izlediği tribünün yeri değiştirildi ve stada ısıtma sistemi eklendi.

Yapıldığı dönemde Türkiye'nin en görkemli stadı ünvanınsa sahip olan FB Şükrü Saracoğlu stadı özellikle Galatasaray'ın aslantepe projesinin hayata geçmesinden sonra bu özelliğini yitirmiştir. Bunun üzerine Fenerbahçe yönetimi yeni bir proje üzerinde çalışmalara başlamıştır.

Yeni bir projeyle 2008-2009 sezonu başına kadar kapasitesinin arttırılması planlanmıştır. Stadın üstü tamamen kapatılacak ve Galatasaray'ın Türk Telekom Arena stadı gibi arena görünüme kavuşacaktır. Bu planda henüz tam kapasitenin ne olacağı ve projeye ne zaman başlanacağı kamuoyuna duyurulmamıştır. 2009 UEFA kupası finali bu stadda oynanacağından, final sonrası kapasite arttırımını gerçekleştirme düşüncesi de vardır.


  • Toplam oturma kapasitesi: 105 983 (Toplam koltuklar+Localar)
  • Aydinlatma gücü:50000 lux
  • Çim saha boyutu: 180x90m
  • Ev sahibi takimin 1500 metrekare soyunma odasi
  • Konuk soyumaodası 200 metrekare soyunma odasi
  • Hakemlerin 500 metrekare soyunma odasi (Bayan için) 400 metrekare
  • Tuvalet: (Erkek) 5000, (Kadin) 2500
  • Park sayisi: 1000 (Otobüs) 50000 (Araba)
  • Turnike sayisi: 500
  • Dakikada kaç seyirci çikabilir: 25000
  • Ilk yardim odasi: 1500

Dış Bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

Kaynaklar

  1. ^ Milliyet gazetesi ilgili haberi

Şablon:Fb start Şablon:Turkcell Süper Ligi Stadyumları Şablon:UEFA 0 Yıldız

Şablon:Spor Portalı Şablon:Fb end