Niğbolu Muharebesi (1396): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Çağatay (mesaj | katkılar)
88.231.204.210 (k - m - e) tarafından yapılan değişiklik geri alınıyor.
45. satır: 45. satır:
== Savaş öncesi ==
== Savaş öncesi ==


Yıldırım Bayezid'in [[1395]]'te [[İstanbul]]'u ikinci defa kuşatması yeni bir [[Haçlı]] ordusunun hareketine yol açtı. Birçok [[Avrupa]] ülkelerinden meydana gelen [[Haçlı]]lar, [[Osmanlı]]lara ait [[Niğbolu]] kalesini kuşattılar. Kuşatma haberini alan Yıldırım Bayezid. Orduyu harekete geçirir geçirmez sadece kendisi [[Niğbolu]]'ya hereket ederek gizlice kale kumandanı Doğan Bey'in yanına varıp sabaha kadar direnmesini emretmiştir.
Yıldırım Bayezid'in [[1395]]'te [[İstanbul]]'u ikinci defa kuşatması yeni bir [[Haçlı]] ordusunun hareketine yol açtı. Birçok [[Avrupa]] ülkelerinden meydana gelen [[Haçlı]]lar, [[Osmanlı]]lara ait [[Niğbolu]] kalesini kuşattılar. Kuşatma haberini alan Yıldırım Bayezid. Orduyu harekete geçirir geçirmez öncülerle beraber [[Niğbolu]]'ya hereket ederek gizlice kale kumandanı Doğan Bey'in yanına varıp sabaha kadar direnmesini emretmiştir.


== Savaşın gelişmesi ==
== Savaşın gelişmesi ==

Sayfanın 20.58, 27 Eylül 2008 tarihindeki hâli

Boş kaynak (yardım)  Şablon:Bilgi Kutusu Savaş

Niğbolu savaşı (İngilizce: Battle of Nicopolis, Bulgarca: Битка при Никопол, Bitka pri Nikopol; Macarca: Nikápolyi Csata, Rumence: Bătălia de la Nicopole) 25 Eylül 1396'da Osmanlı ordusunun bir Haçlı Ordusu'yla yaptığı ve Osmanlı zaferiyle sonuçlanmış bir savaştır. Bu savaş aynı zamanda Niğbolu Haçlı Seferi (Crusade of Nicopolis) diye de anılır. Bazı kaynaklarda savaşın tarihi 28 Eylül olarak verilmiştir.

Savaş öncesi

Yıldırım Bayezid'in 1395'te İstanbul'u ikinci defa kuşatması yeni bir Haçlı ordusunun hareketine yol açtı. Birçok Avrupa ülkelerinden meydana gelen Haçlılar, Osmanlılara ait Niğbolu kalesini kuşattılar. Kuşatma haberini alan Yıldırım Bayezid. Orduyu harekete geçirir geçirmez öncülerle beraber Niğbolu'ya hereket ederek gizlice kale kumandanı Doğan Bey'in yanına varıp sabaha kadar direnmesini emretmiştir.

Savaşın gelişmesi

Yıldırım Beyazid Edirne'den Tuna Nehri kıyısında bulunan Niğbolu Kalesine 24 saat gibi kısa bir sürede ordusuyla beraber ulaştı. Adına yaraşır bir süratle gelen Sultan Yıldırım Bayezid, Divanı toplayarak durum değerlendirmesi yapmıştır. Deneyimli kumandanlardan bazıları kalabalık Haçlı ordusunu korkutmak suretiyle bozguna uğratmaktan yana tavır takınmış ve hatta elde bulunan develeri balkanlardaki halkların pek görmediklerini belirterek bu hayvanları kullanarak haçlıları bozguna uğratabileceklerini ifade etmişlerdir. Yıldırım Bayezid ise böyle bir saldırıyı mertçe bulmadığı için reddetmiştir. 25 Eylül 1396 günü kendinden aşırı emin Haçlı birlikleri Osmanlı süvarilerinin amansız akını karşısında bozguna uğramış adeta bir baskın yemişlerdir. Fıransa'nın ünlü şovalye ve soyluları Türk ordusu karşısında sadece üç saat dayanabilmişlerdi. Osmanlı kuvvetleri Haçlıları bu suretle Niğbolu kalesi önünde ağır bir bozguna uğratmıştır. Esir edilen ve fidye karşılığı serbest bırakıldıktan sonra padişaha karşı bir daha savaşmamaya yemin eden Avrupalı asilzadeler ve şövalyelere Yıldırım Bayezid şöyle demiştir: "Ettiğiniz yeminleri size iade ediyorum. Gidiniz, yeniden ordular toplayınız ve bizim üzerimize geliniz. Bana bir kere daha zafer kazanmak imkanı sağlamış olursunuz. Zira ben, Allahü tealanın dinini yaymak ve O'nun rızasına kavuşmak için dünyaya gelmişim."

Savaş sonrası

Niğbolu savaşından sonra Osmanlı akıncıları Macaristan içlerine kadar girerek pek çok ganimetlerle döndüler. Balkanlarda Osmanlıları yenmenin mümkün olmadığı ortaya çıktı. Bulgar Krallığı ortadan kaldırıldı.

Şablon:Türk savaşları