Terra rosa: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Fagus (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
 
Fagus (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''Terra rosa''', [[Akdeniz iklimi]] etkisi altında gelişmiş A<sub>h<sub>/T/C horizon sıralanması gösteren yaygın bir kırmızı Akdeniz toprağı.
'''Terra rosa''', [[Akdeniz iklimi]] etkisi altında gelişmiş A<sub>h<sub>/T/C horizon sıralanması gösteren yaygın bir kırmızı Akdeniz toprağı.


Terra rosa'nın A<sub>h<sub> horizonu Akdeniz çalısı ve [[kızılçam]] [[orman|ormanları]] altında incedir. Organik madde hızla ve oksidatif yoldan ayrışmaktadır. Son yıla ait ibre ve yaprak döküntüsü ise kuru bir Y tabakası halinde toprak üstünde yatmakta ve ham humusu andırmaktadır. [[Sedir]] ormanları altında A<sub>h<sub> horizonu daha kaloncadır. T horizonu olarak tanımlanan horizon kil türünde parlak kırmızı renkli ve plastik nitelikte olmayıp [[kaolinit|kaolinitçe]] de zengindir. T horizonun rengi yükselti arttıkça parlak kırmızıdan kırmızı-kahverengiye dönüşmektedir. Bu olay iklimin serinlemesi ile ilgilidir.
Terra rosa'nın A<sub>h<sub> horizonu Akdeniz çalısı ve [[kızılçam]] [[orman|ormanları]] altında incedir. Organik madde hızla ve oksidatif yoldan ayrışmaktadır. Son yıla ait ibre ve yaprak döküntüsü ise kuru bir Y tabakası halinde toprak üstünde yatmakta ve ham humusu andırmaktadır. [[Sedir]] ormanları altında A<sub>h<sub> horizonu daha kalıncadır. T horizonu olarak tanımlanan horizon [[kil]] türünde parlak kırmızı renkli ve plastik nitelikte olmayıp [[kaolinit|kaolinitçe]] de zengindir. T horizonun rengi yükselti arttıkça parlak kırmızıdan kırmızı-kahverengiye dönüşmektedir. Bu olay iklimin serinlemesi ile ilgilidir.


[[Kategori:Toprak ilmi]]
[[Kategori:Toprak ilmi]]

Sayfanın 07.06, 2 Haziran 2006 tarihindeki hâli

Terra rosa, Akdeniz iklimi etkisi altında gelişmiş Ah/T/C horizon sıralanması gösteren yaygın bir kırmızı Akdeniz toprağı.

Terra rosa'nın Ah horizonu Akdeniz çalısı ve kızılçam ormanları altında incedir. Organik madde hızla ve oksidatif yoldan ayrışmaktadır. Son yıla ait ibre ve yaprak döküntüsü ise kuru bir Y tabakası halinde toprak üstünde yatmakta ve ham humusu andırmaktadır. Sedir ormanları altında Ah horizonu daha kalıncadır. T horizonu olarak tanımlanan horizon kil türünde parlak kırmızı renkli ve plastik nitelikte olmayıp kaolinitçe de zengindir. T horizonun rengi yükselti arttıkça parlak kırmızıdan kırmızı-kahverengiye dönüşmektedir. Bu olay iklimin serinlemesi ile ilgilidir.