Doçent: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Ossahin (mesaj | katkılar)
Ossahin (mesaj | katkılar)
17. satır: 17. satır:
[[ru:Доцент]]
[[ru:Доцент]]
[[fi:Dosentti]]
[[fi:Dosentti]]
<div style="direction: ltr;">
Doçent Latince "öğretici" anlamına gelmektedir. Ülkemizde doçentlik ünvanı ile ilgili çalışmalar Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK)'e bağlı olan Üniversiteler arası kurul (UAK)tarafından düzenlenmektedir. En son 2000 yılında Doçentlik sınav yönetmeliğinde köklü bir düzenlemeye gidilmiştir. Yıllar içerisinde Doçentlik sınavı ile ilgili küçük çaplı düzenlemeler de yapılmıştır.
Doçentlik sınavına başvurabilmek için "Bilim doktoru" ünvanına sahip olmak gerekmektedir. Bu ünvana sahip kişilerin doçentlik sınavına girecekleri ana bilim dalında bilimsel yayınlar yapmış olmaları şartı aranır. Hangi ana bilim dalı için ne kadar yayın yapılmışi olması gerektiği ile ilgili düzenlemeler yine ÜAK tarafında yapılmaktadır. Örneğin Mühendislik bilimleri alanından birinden sınava girmek isteyen bir adayın Science Citation Index (SCI) ve benzeri endeksler tarafından taranan uluslar arası dergilerde yayınlanmış en az üç yayını olması şartı aranmaktadır. Ayrıca adaylardan ÜDS, TEFL, IELTS gibi yabancı dil sınavlarında yeterli notu almış olmaları beklenmektedir.
Doçent Latince "öğretici" anlamına gelmektedir. Ülkemizde doçentlik ünvanı ile ilgili çalışmalar Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK)'e bağlı olan Üniversiteler arası kurul (UAK)tarafından düzenlenmektedir. En son 2000 yılında Doçentlik sınav yönetmeliğinde köklü bir düzenlemeye gidilmiştir. Yıllar içerisinde Doçentlik sınavı ile ilgili küçük çaplı düzenlemeler de yapılmıştır. Doçentlik sınavına başvurabilmek için "Bilim doktoru" ünvanına sahip olmak gerekmektedir. Bu ünvana sahip kişilerin doçentlik sınavına girecekleri ana bilim dalında bilimsel yayınlar yapmış olmaları şartı aranır. Hangi ana bilim dalı için ne kadar yayın yapılmışi olması gerektiği ile ilgili düzenlemeler yine ÜAK tarafında yapılmaktadır. Örneğin Mühendislik bilimleri alanından birinden sınava girmek isteyen bir adayın Science Citation Index (SCI) ve benzeri endeksler tarafından taranan uluslar arası dergilerde yayınlanmış en az üç yayını olması şartı aranmaktadır. Ayrıca adaylardan ÜDS, TEFL, IELTS gibi yabancı dil sınavlarında yeterli notu almış olmaları beklenmektedir.Doçentlik sınavı iki aşamalıdır. İlk aşamada adayın bilimsel yayınları ve faaliyetleri oluşturulan jüri tarafından incelenir. Jüri üyelerinin salt çoğunluğu tarafından başarılı bulunan aday sözlü sınava alınır. Sözlü sınavda da başarılı olan adaya ÜAK tarafından Doçentlik belgesi verilir.
</div>
Doçentlik sınavı iki aşamalıdır. İlk aşamada adayın bilimsel yayınları ve faaliyetleri oluşturulan jüri tarafından incelenir. Jüri üyelerinin salt çoğunluğu tarafından başarılı bulunan aday sözlü sınava alınır. Sözlü sınavda da başarılı olan adaya ÜAK tarafından Doçentlik belgesi verilir.

Sayfanın 19.30, 12 Ağustos 2008 tarihindeki hâli

Doçent, üniversite derecesi, Yardımcı Doçent ile Profesör arasında olan öğretim üyesi.

"Üniversite doçentliği sınavına girebilmek için, ilgili bilim dalında doktora vermiş olmak, tıp doçentliği için ise, uzman olmak gereklidir. Doktora veya uzmanlıktan sonra da ilgili bilim dalında en az dört yıl çalışılmış olmalıdır." [1] Hazırladığı doçentlik tezini 10 nüsha olarak sunan aday, üniversitelerarası kurulun seçeceği jüri önünde önce yabancı dil sınavına girer. Bunu başardıktan sonra, ilgili bilim dalının doçentlik sınavına alınır. Sınavı başaranlar deneme dersini de verdikten sonra "üniversite doçenti" ünvanını alırlar.

Referans

  • ^ Üniversiteler Kanunu md. 18
  • Doçent Latince "öğretici" anlamına gelmektedir. Ülkemizde doçentlik ünvanı ile ilgili çalışmalar Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK)'e bağlı olan Üniversiteler arası kurul (UAK)tarafından düzenlenmektedir. En son 2000 yılında Doçentlik sınav yönetmeliğinde köklü bir düzenlemeye gidilmiştir. Yıllar içerisinde Doçentlik sınavı ile ilgili küçük çaplı düzenlemeler de yapılmıştır. Doçentlik sınavına başvurabilmek için "Bilim doktoru" ünvanına sahip olmak gerekmektedir. Bu ünvana sahip kişilerin doçentlik sınavına girecekleri ana bilim dalında bilimsel yayınlar yapmış olmaları şartı aranır. Hangi ana bilim dalı için ne kadar yayın yapılmışi olması gerektiği ile ilgili düzenlemeler yine ÜAK tarafında yapılmaktadır. Örneğin Mühendislik bilimleri alanından birinden sınava girmek isteyen bir adayın Science Citation Index (SCI) ve benzeri endeksler tarafından taranan uluslar arası dergilerde yayınlanmış en az üç yayını olması şartı aranmaktadır. Ayrıca adaylardan ÜDS, TEFL, IELTS gibi yabancı dil sınavlarında yeterli notu almış olmaları beklenmektedir.Doçentlik sınavı iki aşamalıdır. İlk aşamada adayın bilimsel yayınları ve faaliyetleri oluşturulan jüri tarafından incelenir. Jüri üyelerinin salt çoğunluğu tarafından başarılı bulunan aday sözlü sınava alınır. Sözlü sınavda da başarılı olan adaya ÜAK tarafından Doçentlik belgesi verilir.