Vikipedi:Kayda değerlik (tiyatro oyunları): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Levent (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
Levent (mesaj | katkılar)
50. satır: 50. satır:
#[http://www.devtiyatro.gov.tr/ Devlet Tiyatroları]
#[http://www.devtiyatro.gov.tr/ Devlet Tiyatroları]
#[http://www1.ibb.gov.tr/tr-TR/SehirTiyatrolari İstanbul Şehir Tiyatroları]
#[http://www1.ibb.gov.tr/tr-TR/SehirTiyatrolari İstanbul Şehir Tiyatroları]
#[http://www.iksv.org/tiyatro/tiyatro.asp?cid=71 İKSV]
#[http://www.casod.org/default.asp Çağdaş Sinema Oyuncuları]
#[http://www.to-der.org/giris.html Toder]

Sayfanın 06.39, 29 Temmuz 2008 tarihindeki hâli

Bu sayfa Vikipedi topluluğunca kabul edilmiş, film maddeleri ile ilgili tanınmışlık kriterlerini belirleyen bir yönergedir.

Önemli not: Bu kriter yönergesine uymamak, Hızlı silme yöntemi ile silinmeyi gerektirmez. Ancak madde içinde maddenin konusunun kayda değer olduğu açıkça belirtilmemişse madde 6 gerekçesiyle hızlı silinebilirler. Buna karşın, maddenin madde metninde konunun kayda değer olduğu yönünde bir iddia varsa, bu iddia tartışmalı dahi olsa, Hızlı Sil Madde 6 gerekçesiyle silme yapılamaz, maddenin silinmeye aday gösterilmesi gerekir.

Bu yönerge Vikipedi:Kayda değerlik yönergesinin filmlere uygulanan ve Vikipedi'nin temel politikaları ile yönergelerine uygunluğunu yansıtan özel bir versiyonudur:

Kayda değerlik iddiaları Vikipedi'nin doğrulanabilirlik politikasına uygun olmalıdır; bir filmin kayda değer olduğunu belirtmek, bu iddiayı güvenilir kaynaklara dayanarak vermeden yeterli sayılmamaktadır.

Burada "kayda değerlik" bir oyunun değeri anlamında kullanılmamaktadır. Bir oyun çok ustaca yorumlanmış ve sahnelenmiş olabilir, "çok alkış almış" olabilir, ya da büyüleyici ve önemli bir konudan söz edebilir ancak ansiklopedide bir madde yaratılması için yeteri kadar kayda değer olduğunu kanıtlayacak doğrulanabilir kaynak olmadığında bunlar yeterli olamaz.

Genel ilkeler

Tüm konularda olduğu gibi, bir tiyatro oyunu maddesi de ana kayda değerlik ilkesine uymalıdır.

Bir konu kendisinden bağımsız, önemli, güvenilir, çoklu (yani birden çok) ikincil kaynaklarca içerik edilmiş veya kapsanmışsa kayda değerdir.

Bu yönergede oyun hakkında, kitaplar, televizyon belgeselleri, yüksek tirajlı gazeteler vb. kaynaklarda yer alan tam kapsamlı yazılar ile tam kapsamlı dergi eleştirileri ve yazıları dikkate alınır ama aşağıda yer alanlar kayda değerlik açısından bağımsız kaynaklar sayılmaz:

  • Oyun duyuruları, reklam ve ilanları, fragmanlar ve basın açıklamalarının medyada tekrar verilmesi.[1]
  • Sahneleme zamanlarının ya da gişe hasılatlarının gazetede verilmesi, eleştirel yorumlar içermeden verilen konu özetleri ya da IBDb gibi oyun rehberlerinin listelerinde yer alma gibi sıradan yazılar.[2]

Aşağıdaki ölçütler, güvenilir kaynaklarla desteklendiğinde kayda değerliğin oluştuğunu destekler:

  1. Oyun hakkında, geniş kapsamlı yerlerde ve ülke çapında tanınan iki ya da daha fazla tiyatro eleştirmeni tarafından tam kapsamlı olarak eleştiri yazısı yazılmışsa.
  2. En az iki profesyonel tiyatro topluluğu tarafından yeterli süre sahnelenmişse
  3. Oyun aşağıdaki ölçütlere göre tarihi bir önem taşıyorsa:
    • En azından oyunun ilk sahnelenmesinden ...... sonra oyun hakkında en az iki önemli makalenin yayımlanması.
    • Oyunun gösterime çıktığından en az ...... sonra tiyatro eleştirmenleri, akademisyenler ya da tiyatro profesyonelleri arasında yapılan geniş bir anket ya da inceleme sonucunda kayda değer olduğunun belirtilmesi.[3]
    • Oyunun ilk sahnelenmesinden ...... sonra ticari olarak yeniden gösterime girmesi ya da bir festivalde sahnelenmesi.
    • Tiyatro tarihi hakkında bir belgeselde, panel, forum, seminerde ya da bir programda oyunun yer alması.


  • Güvenilir kaynaklar arasında sayılabilecek siteler:
  1. Tiyatronline
  2. Tiyatro tarihi.com
  3. Devlet Tiyatroları
  4. İstanbul Şehir Tiyatroları
  5. İKSV
  6. Çağdaş Sinema Oyuncuları
  7. Toder
  1. ^ Ansiklopedi maddesi olmak için promosyonlar ve ürün pazarlamaları uygun yollar değildir. Oyun hakkında basılı eserlerin başkası tarafından yazılması gerekir. Maddenin konusunun aynı zamanda maddenin kaynağı olması durumunda doğrulanabilirlik ve tarafsızlık konuları hakkında ayrıca Vikipedi:Otobiyografi yönergesine bakınız. Kayda değerliğin ölçüsü, konudan (ya da yaratıcısı veya yapımcısından) bağımsız kişilerin oyunu yeteri kadar kayda değer bulup hakkında önemli sayılabilecek şekilde yazılar yayımladığıdır.
  2. ^ Bu kaynakların çoğu değerli bilgiler içerebilir ve diğer kaynaklara yönlendirebilir ancak kendileri bir konunun kayda değerliğini belirtmez. Benzer "önemsiz" yayınlar arasında belirli bir festivale katılan TÜM oyunlar hakkında tanıtımları içeren ve genel olarak içindeki oyunların kayda değerliği hakkında bilgi vermeyen yayınlar, ya da İnternet üzerinde amatör eleştirmenlerin kendi kayda değerlik ölçütlerine göre yaptıkları eleştiriler sayılabilir.
  3. ^ Örnekler arasında Sight and Sound Poll, Time Out Centenary of Cinema, 1999 Village Voice Critics Poll, vd. verilebilir.