Tartışma:Çanakkale Savaşı: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Homonihilis (mesaj | katkılar)
85.100.242.48 (k - m - e) tarafından yapılan değişiklik geri alınıyor.
Ar-Ge (mesaj | katkılar)
77. satır: 77. satır:


::Takabeg'e tamamıyla katılıyorum. (Güzel de bir örnek) Ayrıca sadece Almanya ve İngiltere savaşmıyordu, ülkelerin oluşturduğu iki blok savaşıyordu. Bulgaristan hakkında konuşsak belki; ama Osmanlı'dan bahsediyoruz, İttifak'ları oluşturan üç büyük ülkeden biridir Osmanlı. Osmanlı ordusunu Alman subaylar Osmanlı ordusu altında düzenliyordu sadece, savaşan ve ölen Osmanlı vatandaşıdır.--[[Kullanıcı:Egek|Egek]] 09:25, 21 Nisan 2008 (UTC)
::Takabeg'e tamamıyla katılıyorum. (Güzel de bir örnek) Ayrıca sadece Almanya ve İngiltere savaşmıyordu, ülkelerin oluşturduğu iki blok savaşıyordu. Bulgaristan hakkında konuşsak belki; ama Osmanlı'dan bahsediyoruz, İttifak'ları oluşturan üç büyük ülkeden biridir Osmanlı. Osmanlı ordusunu Alman subaylar Osmanlı ordusu altında düzenliyordu sadece, savaşan ve ölen Osmanlı vatandaşıdır.--[[Kullanıcı:Egek|Egek]] 09:25, 21 Nisan 2008 (UTC)

savaşanlar türk askerleri olduktan sonra komutanın milletini ne diye araya katıp zaferi onlara mal ediyoruz nasıl bir anlayış bu...--[[Kullanıcı:Ar-Ge|Ar-Ge]] 19:14, 13 Temmuz 2008 (UTC)

Sayfanın 19.14, 13 Temmuz 2008 tarihindeki hâli

osmanlı imparatorluğunun komutanın yanlış olduğunu düşünüyorum.mustafa kemal atatürk o tarıhde yarbaydı.imparatorluk ordusunun komutanı yarbay rütbesındemıydi.--81.213.197.188 00:15, 21 Ocak 2007 (UTC)mrat sırdaş --üstat yanlış olduğunu düşünüyorsun da, bir tarih kitabu açarsan göreceksin. Çanakkale'de ordu komutanı Mustafa Kemal'dir.Fatih Gündoğan 01:49, 30 Ocak 2007 (UTC) ARKADAŞLAR ORDU KOMUTANI LİMAN VON SANDERS'TİR. M.K.ATATÜRK 19. TÜMEN KOMUTANIYDI.

Evet doğru. Mustafa Kemal çanakkale savaşları sırasında ordunun komutanı değil di:--Martianmister 17:54, 14 Mart 2007 (UTC)

Katılıyorum

Martianmister' e katılıyorum. O zaman M.Kemal 19.Tümen Komutanıydı. Fakat komutan Liman von Sanders' ti --Cd96 14:13, 24 Temmuz 2007 (UTC)

linklere dikkat

gallipoli1915 linki son derce tarafli ve saldirgan bir siteye cikiyo link verirken dikkat lutfen fasizm bizi yukseltmez tam tersi yaralar burda link olarak verilmesi gereken sitelerin objektif olmasi gerekir

Önerilerinizi bekleriz. --Makedon 22:24, 20 Mart 2007 (UTC)

Haklısın

Haklısın Makedon --Cd96 14:13, 24 Temmuz 2007 (UTC)

Otto Paşa?


Arkadaşlar, öncelikle merhaba;

von sanders her ne kadar savaş başında cephede komutanmış gibi gözükse de, bu savaştaki malum kahraman "Mustafa Kemal Atatürk"tür. Von Sanders denen birey savaşı yarım bırakarak kaçmıştır, üstelik bulunduğu zaman diliminde de başarısızdır: Tabi yine karar sizlere kalmıştır ki, sanders adlı subayın Çanakkale Komutanı olduğu anlamı çıkartılamaz. Komutan Mustafa Kemal olduğu açıktır, dünya bunu böyle bilir. Böyle bir ikileme düşmeyi bile bizler için düşündürücü buluyorum.

ayrıca şunu da not düşmek istiyorum: Mustafa Kemal komutanlar listesinde en altta Kemal Bey şeklinde editleniyor, ben açıkçası bunu maksatlı buluyorum. Lütfen tarafsız olalım.
herkese iyi günler

Kutay 18:21, 22 Ocak 2008

Selam. En tarafsız şekli bu işte. Atatürk 19. Fırka komutanı olarak cepheye geldi rütbesi yarbay idi. Giderken albay idi. Liman von Sanders'in kaçtığını kim söyledi? Kim yalan tarihi size öğretti? Yine de Atatürk Çanakkale savaşında önemli rolü oynamıştı. O yüzden kendisinin rütbesi düşük olduğu halde bu maddenin komtanlar listesine ilave edildi. İyi çalışmalar. Takabeg 16:54, 22 Ocak 2008 (UTC)



tekrar merhaba,
açıkçası konu hakkında az ön bilgisi olan biri, çanakkale savaşı sayfasına bakınca mutlaka çelişkiye düşecektir. Elbetteki kimse kimseyle yalanlama yarışına girmek istemez ancak ben şahsen bu savaşta gayet başarısız bir yabancı komutanın niçin en üste yazıldığına anlam veremiyorum, ve en alta "bey" lakabıyla mustafa yazılışına. o kadar komutan arasından ingiliz başbakanı curchil, methiye dizecek bir atatürk'ü bulduğu için mi? yani çok mu şey borçludur osmanlı von sandersa? esad paşa ve sanders paşa da yazılmalı elbette bu savaşta yer aldıysa ama neden bu kadar kemal'e ters düşmek? saptırmayalım, dünya mustafa kemalin rolünü biliyo biz kalkmışız link vermeksizin mustafa bey diye en altta laf olsun dercesine yazıyoruz. lütfen
teşekkürler
Kutay 21:55, 22 Ocak 2008

Şaşırmak bir dakika, gerçekleri öğrenince bir ömür sürer. Teşekkür ederim. Takabeg 10:17, 2 Şubat 2008 (UTC)

Bir ansiklopedi maddesi yazdığımıza göre komutanların başarı ya da başarısızlığını tartışamayız, olguları koyarız. Gerçekte başarısız komutan pek yoktur. Aldığı kararlar olayların akışıyla örtüşmeyen komutanlara halk arasında başarısız denir. Çanakkale bölgesini savunmakla görevli olan Osmanlı 5. Ordusu idi, komutanı da von Sanders olarak atanmıştır. Bu tarihi bir olgudur. Ordu komutanı olduğu için adının en üstte yer alması normaldir. Tümen ve üstü birlik komutanları da ilgili bölümde, o tarihte kullandıkları-tanındıkları adlarla belirtilmiş. Maddeyi baştan sona okumak, sanırım tüm sorulara yanıt getirecektir. --Makedon 10:30, 2 Şubat 2008 (UTC)

Uluslararası (dillerarası) vandalizmi

Selamlar. Kullanıcı Kutay ve IP'li bazı kullanıcılar sadece Türkçe vikide değil, diğer wikilerde de aynen Otto Liman von Sanders'i çıkarmaya devam ediyor. Artık buna uluslararası vandalizmi diyorum. Türkçe viki çıkışlı daha doğrusu Türkiye çıkışlı yalanın dünyaya yaymaması için bazen interwiki turuna çıkmak zorunda kalıyorum. Diğer dilleri bilen arkadaşımıza ricam olacak. Arada bir o dildeki Çanakkale Savaşları maddesini kontrol ederseniz sevineceğim. İyi çalışmalar. Takabeg 14:57, 4 Şubat 2008 (UTC)

Tesadüfen buraya baktım ve birden hedef gösterildiğimi farkettim. Benim de arkadaşlarımdan ricam tanrı aşkına bütün yazıyı bir okusunlar ve incelesinler. Mustafa Kemal'e kaç kez atıfta bulunulmuş? ctrl+f tuşlarına basıp, mustafa kemal yazın.. koca yazıda 1 kez atfedilmiş, ayıptır. Kaynağıyla beraber Mustafa kemal alt başlığı yerleştirdim daha iyisi bulunana kadar bu başlığın korunması da benim arkadaşlardan özel ricam. Bu sayfanın sahipsiz olduğu ortada, sayın takabeg komutanlar listesine koyduğu mustafa kemal'i link vermeden yerleştiriyordu başlarda hiç olmazsa yaptıklarımın sonucunda bir link verilebildi, anlam vermek güç. vandalizm yapıyor demek de bence çok çocukça. saygılar Kutay 10:54, 11 Mart 2008 (UTC)

Bey ne demek?

Askerlikte "bey" kavramının neyin karşılığı olduğunu merak ediyorum, maddede de geçiyor.


Selam. Osmanlı ordusunda şöyle hitap ediliyordu:

  • Bey -> Binbaş, Yarbay (Kaymakam) ve Albay (Miralay).
  • Paşa -> Mirliva'dan yüksek olanlar.

Teşekkür ederim. Takabeg 09:37, 11 Mart 2008 (UTC)

Resim

Gelibolu'nun benim için çok önemli bir yeri vardır. O nedenle bu maddeyi düzenleyip kendimce genişletmeye çalıştım. Maalesef resim konusunda bu madde biraz yetersiz.. Resim eklemek istedim. Ancak telif hakları konusunda kafam biraz karıştı. Şimdi bir siteden bir resim alıp o sitenin adını verdikten sonra resmi koyabilir miyim? Sitenin ismini nerede nasıl belirteceğim? Egek 12:24, 16 Mart 2008 (UTC)

Taraflar

Osmanlı devletinin yanında Almanya olması gerekmez mi şablonda? Sezerpal 20:49, 19 Mart 2008 (UTC)

La havle...

Vikipedi:VikiProje Çanakkale Savaşları sayfasına göz atılacak olursa, Çanakkale Savaşları konusunda bir çalışmanın, uzunca süredir aksamasına karşın var olduğu görülür. Projeye pek fazla katılımcı katılmadı. Projenin izlediği yol, muharebelerle ilgili maddelerin hazırlanmasından sonra ana maddeleri düzenlemekti. Muharebelerle ilgili maddeler henüz tamamlanmadı. Bazı teknik sorunlar ve kişisel sorunlar nedeniyle ilerleme sağlanamadı. Sonuç olarak Çanakkale Savaşları maddesi üzerinde de çalışılmadı. Madde, çok genel bir içerikle beklemekte. Buna karşın projenin açılması sırasında ortaya konulan taahhüde sadık kalınacaktır. Ya bu taahhüde güvenin, ya da işbirliği yapın. --Makedon 14:11, 21 Mart 2008 (UTC)

taraflar eksik

Savaşın taraflarından birisi genişçe verilmiş, İngiltere, Fransa vb. karşısında ise tek başına Osmanlı! Gerçek bu değil. Çanakkale, Dünya Savaşı'nın bir parçasıydı ve Osmanlı'yla birlikte Almanya ve Avusturya-Macaristan'ın mutlaka belirtilmesi gerekir. Nitekim Osmanlı kuvvetlerinin başında Alman general Otto Liman von Sanders vardı. Daha ziyade bir Alman-İngiliz savaşı olduğunu söylemek doğru olur. Sadece mekanı bizim topraklar üzerindeydi.

Bence hayır. Otto Liman von Sanders Osmanlı Mareşali (Alman ordusunda korgeneral) idi. Yani kendisi de Osmanlı askeri. Takabeg ileti 11:06, 19 Nisan 2008 (UTC)
Ek: Galatasaray'ın teknik direktörü Karl-Heinz Feldkamp idi. Ama Galatasaray Alman takımı değildir:) Bunun gibi bir şey. Anlatabildim mi? Takabeg ileti 11:13, 19 Nisan 2008 (UTC)


Takabeg'e tamamıyla katılıyorum. (Güzel de bir örnek) Ayrıca sadece Almanya ve İngiltere savaşmıyordu, ülkelerin oluşturduğu iki blok savaşıyordu. Bulgaristan hakkında konuşsak belki; ama Osmanlı'dan bahsediyoruz, İttifak'ları oluşturan üç büyük ülkeden biridir Osmanlı. Osmanlı ordusunu Alman subaylar Osmanlı ordusu altında düzenliyordu sadece, savaşan ve ölen Osmanlı vatandaşıdır.--Egek 09:25, 21 Nisan 2008 (UTC)

savaşanlar türk askerleri olduktan sonra komutanın milletini ne diye araya katıp zaferi onlara mal ediyoruz nasıl bir anlayış bu...--Ar-Ge 19:14, 13 Temmuz 2008 (UTC)