Türkiye Devrimci Komünist Partisi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
47. satır: 47. satır:
== Uluslararası Alanda Kardeş Partileri ==
== Uluslararası Alanda Kardeş Partileri ==



* [http://pcrbr.sites.uol.com.br Brezilya Devrimci Komünist Partisi ( PCR )]
* [http://www.accionproletaria.com Şili Komünist Partisi / Proleter Eylem ( PC (AP) ) ]
onproletaria.com Şili Komünist Partisi / Proleter Eylem ( PC (AP) ) ]
* [http://www.apk2000.dk Danimarka Komünist Partisi ( APK ) ]
* [http://www.apk2000.dk Danimarka Komünist Partisi ( APK ) ]
* [http://www.pct.gq.nu Dominik Cumhuriyeti Komünist Emek Partisi ( PCT ) ]
* [http://www.pct.gq.nu Dominik Cumhuriyeti Komünist Emek Partisi ( PCT ) ]

Sayfanın 12.57, 13 Temmuz 2008 tarihindeki hâli

Dosya:Tdkp.jpg
Türkiye Devrimci Komünist Partisi

Türkiye Devrimci Komünist Partisi, Türkiye'de faaliyet gösteren kısa adı TDKP olan yasadışı siyasi partidir. Parti 2 Şubat 1980'de İzmir'de toplanan I. (Kuruluş) Kongresi'yle Halkın Kurtuluşunun partileşmesi sonucu kurulmuştur.

Kısa tarihi

Partileşme süreci 1975-1980 yılları arasındaki süreçde yaşadı. THKO, Ekim 1978'de topladığı Konferansla Türkiye Devrimci Komünist Partisi-İnşa Örgütü (TDKP-İÖ) adını aldı. Bu inşa örgütünün amacı olarak darak partinin kurulması belirlendi. 1975 sonrası THKO dönemi, partinin ideolojik siyasal inşa dönemi olurken, 1978-1980 TDKP-İÖ dönemi partinin örgütsel çizgisinin inşa dönemi olarak tanımlanabilir.

TDKP inşa örgütü döneminde Ocak 1979'da Ocak Deklerasyonu olarak bilinen bir ajitasyon ve eylem platformu ortaya koydu. Platfom içinde yaşanılan dönemi bir geçiş dönemi olarak değerlendiriyordu. Platform Faşist diktatörlük olarak gördüğü politik sistemi ekonomik, siyasal ve çok yönlü toplumsal bir bunalımda olduğunu ve bu bunalımı geliştirmenin partinin görevi olduğunu tespit ediyordu. Bu dönemde TDKP, genel grev ve direniş çağrısı yaptı. Bu dönemdeki mevcut grevleri destekledi.

TDKP partileşme süreci dahil olmak üzere, devrimcilerin birliği sorununu önemli bir sorun olarak ortaya koymuştur. 12 Eylül darbesi öncesi özellikle Devrimci Yol ile birlikte eylemler örgütlemiştir.

Parti yapısı

Başlangıçta THKO'nun üyelik kıstasları yoktur ancak THKO Konferansında alınan kararla "partiye ancak program ve tüzüğünü kabul eden ve hayata geçiren, parti örgütlerinden birinde aktif olarak çalışan ve üyelik aidatını düzenli olarak ödeyenler üye olarak kabul edilmelidir." kararı alınmış ve partinin yukarıdan aşağıya örgütlenmesi fikri ortaya konmuştur. TDKP, üretim ve bölge esasına göre örgütlenmeyi ve hücrelerin örgütsel temel birim olduğunu savunmakta ve uygulamaktadır.

TDKP, azınlığın çoğunluğa, alt organların üst organlara, tüm örgüt ve üyelerin merkez komiteye ve kongreye tabi olduğu, üyelerin kararların alınması ve uygulanmasına aktif olarak katıldığı, yönetici organları denetleyebildiği demokratik merkeziyetçiliği örgütsel ilke olarak öngörmekte, örgüt içi demokrasinin gizlilik koşulları dikkate alınarak uygulanmasını doğru bulmaktadır.

Türkiye'deki yönetimi faşist diktatörlük olarak tanımlayan TDKP bu nedenle partinin illegal temele sahip yasal bir örgüt olarak inşa edemeyeceğini düşünür. Parti örgütünün tamemen illegal olması ve illegal örgütlerin organik bir toplamı olmasını temel alınmıştır.

TDKP, tüzüğünde "komünizm okulu" olarak tanımlanan, gençlik içinde TDKP çizgisi doğrultusunda faaliyet yürüten Türkiye Genç Komünistler Birliği (TGKB) adlı bir komsomol örgütlenmesine sahiptir. TGKB örgütsel olarak bağımsız hareket eden, ancak siyasal ve ideolojik olarak TDKP'ye bağlı bir gençlik örgütlenmesidir.

Sosyalizmin kurulması ile ilgili görüşleri

TDKP kapitalizmin egemen üretim biçimi olduğu Türkiye'de faşist diktatörlüğün hüküm sürdüğünü söylemekte, kesintisiz ve aşamalı devrim teorisini Ulusal Demokratik Halk Devrimi (UDHD) adı altında savunmaktadır. Buna göre devrimci demokratik işçi-köylü diktatörlüğü kurulacak ve bu da proleterya diktatörlüğüne dönüşecektir. UDHD döneminde proleteryanın köylülük ve şehir küçük burjuvazisi ile ittifak kurması ve orta burjuvaziyi tecrit etmesi gerektiğini söylemektedir. Devrimin temel gücünün işçi sınıfı, temel yedeğinin ise köylü olduğunu ortaya koyarak, öncelikle emperyalizm, tekelci kapitalizm ve feodal kalıntıları ile ulusal baskının tasfiyesini görev edinmektedir.

Diğer görüşlerle ilgili yaklaşımları

TDKP yöneltilen eleştiriler karşısında Stalin'i savunmakta, Troçki, Kruşçev, Brejnev, Tito, Gorbaçov gibi isimleri revizyonist olarak tanımlamaktadır. THKO'dan TDKP'ye geçiş sürecinde "halk kahramanı" olarak savunduğu Mao'nun Üç dünya teorisi'ni benimsememiş, Arnavutluk Emek Partisi lideri Enver Hoca'yı benimseyerek Çin'i de, Stalin sonrası Sovyetler Birliği gibi revizyonist kabul etmiştir. Marksizm temel ilkelerini ortadoksça savunduğunu iddia ederek "çoğulcu", "demokratik", "insancıl" sosyalizm gibi adlarla ortaya çıkan akımları revizyonizm olarak nitelemekte, içinde kanatlara, farklı çizgilere izin vermeyen monolitik parti fikrini savunmaktadır.

TDKP görüşlerini, broşür gibi süresiz yayınların yanı sıra periyodik çıkan Merkez Yayın Organı Devrimin Sesi ve Yoldaş gibi yayınlarla yansıtmaktadır. Bunlar, gizli basılıp dağıtılan yasa dışı organlardır.

Son Durumu

TDKP'nin resmî web sitesindeki yayın organları Devrimin Sesi, Eylül 2001 tarihli 203. sayıdır. Aynı sitedeki Voice of Revolution adlı ingilizce versiyon ise Ekim 2001 tarihli 13. sayıdır.

Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Uluslararası Konferansı Yayın Organı olarak sunulan "Birlik ve Mücadele" adlı yayın ise Güz-Kış 2003 tarihli 10. sayıda kalmıştır



Dış bağlantı

Uluslararası Alanda Kardeş Partileri

onproletaria.com Şili Komünist Partisi / Proleter Eylem ( PC (AP) ) ]