Tokyo Bombardımanı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Alexbot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: zh-yue:東京大轟炸
Değişiklik özeti yok
76. satır: 76. satır:
[[Kategori:Tokyo|Bombardımanı]]
[[Kategori:Tokyo|Bombardımanı]]
[[Kategori:II. Dünya Savaşı]]
[[Kategori:II. Dünya Savaşı]]
[[Kategori:ABD askeri tarihi]]
[[Kategori:1945]]
[[Kategori:1945]]



Sayfanın 21.54, 21 Haziran 2008 tarihindeki hâli

Tokyo bombardımanı, 10 Mart 1945'te, ABD'nin Tokyo'yu Napalm bombalarıyla yüklü 344 tane B-29 uçağıyla yapılan bombardıman saldırısı.
İkinci Dünya Savaşı sırasında, Amerika 14 Kasım 1944'ten itibaren toplam 106 kez Tokyo Bombardımanı düzenlemişti. Özellikle 10 Mart 1945 tarihli hava saldırısı Tokyo Büyük bombardıman saldırısı olarak adlandırıldı ve sivillerin hasar gördükleri hava saldırısı olarak bilinmektedir.

9 Mart 1945, saat 22 sularında Tokyo'da hava saldırısı sirenleri çalar ve halk paniğe kapılır. Ancak iki bombardıman uçağı da herhangi bir saldırı yapmadan gözden kaybolur. İki saat sonra 24 sularında Tokyo semalarından ilk bomba bırakılır. Tokyo'da askeri kuvvetler bombardımanın farkına ancak saat 00:15 'te farkına varır ve sirenler çalmaya başlar. 2,5 saat boyunca Tokyo halı bombardımanı şeklinde Napalm bombalarıyla bombalanır. Bu bombardımanda önce şehrin çevresi yangın bombalarıyla bombalanır. Amaç halkı bir ateş çemberine almaktır.


10 Mart 1945'den önceki Tokyo Bombardımanları

Amerika'nın Tokyo'ya ilk hava saldırısı, 18 Nisan 1942'de Amerikan Uçak gemisi USS Hornet (CV-8)'ten kalkan Yarbay Jimmy Doolittle komutasındaki on altı B-25 tipi bombardıman uçak ile düzenlendi.
Temmuz 1944'de Amerika'nın Saipan adası başta olmak üzere Maliana adalarını işgal ettikten sonra bu adaları hava üssü olarak kullanarak B-29 bombardıman uçağıyla Japonya'nın ana kısmına hava saldırısını başlattı.
Amerika 24 Kasım 1944'te Nakajima Uçak Fabrikasına ilk stratejik hava saldırısı düzenledi. Ondan sonra hava saldırıları devam etti ve 27 Ocak 1945'te Tokyo'nun merkez semtlerinden Yurakucho ve Ginza mahalleleri hedef oldu ve Yurakcho istasyonu sivillerin ölüleriyle dolduruldu.


10 Mart 1945 tarihli Tokyo Büyük Bombardımanı

ABD uçakları Tokyo'yu bombalıyor

Amerika, Japonya'nın küçük ve orta ölçekli firmaların silah sanayinin üretim merkezi olduğu gerekçe göstererek şehir merkezi ve sivilleri de hedef almıştı. Ve 73cü,313cü ve 314cü hava birliklerine bağlı B-29 bombardıman uçaklar ile alçak irtifadan bombardıman saldırı gerçekleştirilmişti.
Amerika 9 Mart 1945'ten 10 Mart'a bağlayan gece, bombardımanı başlattı. 325 (içinde bombardımanla görevlendiren 279) B-29 bombardıman uçağı tarafından yapıldı. 00:07'de ilk bomba Fukagawa mahallesine attıktan sonra Jôtô (Saray batısı) mahallesine de hava saldırısını başlattı. 00:20'de Asakusa mahallesine de bombardımanı başlattı. Yaygından çıkan duman 7000 metre yüksekliğie ulaştı ve saniyede 20 metrelik bir fırtına esmeye başladı.
Japonya'nın zayıf hava savunmasını öngören Amerika, Tokyo Büyük bombardımanında B-29 bombardıman uçakları, tüfekleri çıkarılarak normalin 2 katı olan 6 tonluk Napalm taşımaktaydı. Atılan bombanın çeşidi, E46 tipi 'Cluster Napalm' başta olmak üzere 'yağlı Napalm', Beyaz fosforlu Napalm' 'Elektron Napalmı' olup miktarı ise toplam 380.000 (1.700 ton)'a ulaştı. O gece alçak basınçlı cephe geçtiği için kuzey-batı istikametinden kuvvetli rüzgar esiyordu ve bu rüzgar da hasarları büyütmüştü.
Ayrıca kuvvetli rüzgarın Japon radar antenlerini salladığı için B-29leri yakalayamadı ve ikaz vermeyi gecikmişti. (İlk ikaz, bombardımanın başlandıktan sonra 00:15te yapıldı) 'Alçak İrtifalı Giriş' denilen uçuş manevrasını ilk defa denedi. Önce öne giden 'Pass Finder' uşağı alçaktan 'Elektron Napalmı'nı atarak ışıkla hedeflerini gösterdi. Ondan sonra bombardıman birlikleri de alçaktan bölgeye girerek ışık noktalarını kuşatan şekilde E-46 tipi Cluster Napalmlarını attılar.
Tokyo'nun egrafında konuşlandırılan Japon Gece Avcı Uçakları kalktılar ise şiddetli yangın, updraft ve duman hücum hareketine zorluk çıkardı. Zamanla hava meydanları duman ve kül ile dolduruldu ve kalkışları engellendi.
Neticede 100.000 kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 278.000 ev yandı. Tokyo'nun üçte birine tekabül eden 40 kilometre kale kül oldu.
10 Mart, 1905 yılında Japonya'nın Ruslara karşı Mukden Meydan Muharebesi'ni kazandığı tarih olup Kara Kuvvetleri günü idi. Tokyo Büyük Bombardımanı'na katılan 325 B-29 bombardıman uçağın 12si düşürüldü ve 42si hasar gördü.


Bombardımandan men edilen semtler ve bloklar

Marunouchi mahallesi civarında, dönemin Tokyo Büyükşehir Belediyesi binasının hasar görmesi dışında bombardımanın hedefi olmamış bloklar az değildi. Japonya'yı işgal ederken bu blokların askerî tesis olarak kullanılmalarını öngörüldüğü söylenmektedir. Tsukiji civarlarının hedef olmayışın sebebi ise Amerika Kilisesi'ne bağlı 'St. Luka's International Hospital (Aziz Luka Uluslararası Hastanesi)'ın bulunması olduğu söylenmektedir. Kampus içinde Rockefeller Vakfı'nın bağışıyla kurulan kütüphanesinin bulunduğu Tokyo İmparatorluk Üniversitesi civarı da hedefi olmadı. Kanda'da The Salvation Army (Kurtuluş Ordusu)'in 'genel karargâhı'nın bulunmasından dolayı hedefi seçilmediği söyleniyorsa da kesin bilgi yoktur. İmpartorluk Sarayı da hedefinden muaf ediliyordu. Fakat 25 Mayıs 1945 tarihli bombardıman ile etrafından yayan yangınlarla Meiji Sarayı da yanmıştı. Bu olayın sorumluluğunu tutarak Saray İşleri (Mabeyin?) Bakanı Tsuneo Matsudaira istifa etmişti.

Bombardımandan sonra ABD, Japonya savaş sanayiinin fabrikalardan, evlere ve küçük atölyelere kaydığını, bombardımanın bu yüzden doğrudan şehre yapıldığını açıklamıştır. Bu bombardıman insanlık tarihinin şahit olduğu en büyük katliamlarından biridir.

25 Mayıs 1945 tarihli Tokyo Bombardımanı

Amerika, 10 Mart tarihli 'Tokyo Büyük bombardımanı'ndan sonra yine Tokyo'ya hava saldırılarını sürdürmüştür. Aralarında büyük hasarı veren saldırı ise 25 Mayıs 1945'te gerçekleştirildi. 470 B-29 bombardıman uçağıyla o zamana kadar bombardımanın hedefi olmamış Yamanote'ye saldırıdı. 7415 kişi hayatını kaybetti ve 220.000 evi yandı ve ya hasar gördü.

Trivia

Amerika'nın ünlü aktörü Charles Bronson da B-29 bombardıman uçağının makineli tüfek görevlisi olarak 'Tokyo Büyük bombardımanı'na katıldığı söyleniyor.


İlgili Filmler

  • 'Galasu no Usagi (Camlı Tavşan)' (Film, 1979)
  • 'Galasu no Usagi (Camlı Tavşan)' (NHK TV., 1980)
  • 'Galasu no Usagi (Camlı Tavşan)' (Anime, 2005) Resmi Site/Trailer
    • 'Hotaru no Haka (The Grave of the Fireflies)' (Anime, 1988) Kobe bombardıman
    • 'Hotaru no Haka' (NTV, 2005) Resmi Site/Trailer Kobe bombasrdıman
  • Tokyo Bombardımandan esinlenmiş Ango Sakaguchi'nin eserinden: Makoto Tezuka (Osamu Tezuka'nın oğlu), 'Hakuchi' (1999) Trailer


İlgili Belgeseller


Ayrıca bknz.

Dış bağlantılar