Buzluca, Araklı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Kaptan61 (mesaj | katkılar)
Takabeg (mesaj | katkılar)
Kaptan61 (k - m - e) tarafından yapılan değişiklik geri alınıyor.
30. satır: 30. satır:
|ilçe = Araklı
|ilçe = Araklı
|Köy Muhtarı =
|Köy Muhtarı =
|websitesi = [http://www.yerelnet.org.tr/iller/koy.php?koyid=261745]
|websitesi =
}}
}}
'''Buzluca''', [[Trabzon]] ilinin [[Araklı, Trabzon|Araklı]] ilçesine bağlı bir [[köy]]dür.
'''Buzluca''', [[Trabzon]] ilinin [[Araklı, Trabzon|Araklı]] ilçesine bağlı bir [[köy]]dür.
86. satır: 86. satır:


==Dış bağlantılar==
==Dış bağlantılar==
*[http://www.yerelnet.org.tr/ Yerelnet]
*[http://www.yerelnet.org.tr/iller/koy.php?koyid=261745 Yerelnet]
* [http://www.arakli.biz/ Araklı Bilgi ve Kültür Paylaşımı Yöresel İnternet Sitesi]


{{köy-taslak}}
{{köy-taslak}}

Sayfanın 10.00, 21 Haziran 2008 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgikutusu Türkiye köy Buzluca, Trabzon ilinin Araklı ilçesine bağlı bir köydür.

Buzluca (Zanayer - Canayer)

Kuzeyinde Kalecik mahallesine bitişik , batısında karşıyaka köyü ile komşudur , ilçe mera ve Atatürk orman alanıylada doğusundan çevrilidir.ilçeye 3 km. uzaklıkta olup yaklaşık 150 hane olup 500 dolayında nufusa sahiptir ilçeye yakın olması nedeniyle köy halkı geçimini ilçede çok çeşitli işletmelerde veya ticaretle sağlamaktalar , diğer birçok köye göre yerleşik nufusu oldukça fazla olup köyümüz göç vermiş başta İstanbul , Kıbrıs gibi yurt dışında yaşamakta olanlarıda heryıl köyümüze gelerek hasret gidermekteler.

Köyümüze ulaşım araklıspor sosyal tesisleri önünden dolmuş minübüslerce yapılmakta , köyümüzün yolu kısmen beton olup , bir kısmı betondur. Yaklaşık 40 öğrencisiyle eğitim öğretimin yapıldığı ilköğretim okulumuz ve köy camiimiz hizmet vermekte , köy halkının kendilerine ait su kaynaklarını şebekeleştirerek müşterek kullanmaktalar. Köyümüzde fındık başlıca mahsul ürünü olup çeşitli meyveler yetiştirilmekte , köyümüzde ufak ve büyükbaş hayvancılıkda yapılmaktadır.

Köyümüz gençleri başta futbol olmak üzere farklı spor branşlarınada oldukça ilgilidir. Son yıllarda yüksek eğitim oranı oldukça artan köyümüzde eğitime oldukça önem verilmektedir.

BUZLUCA canayer, tarihi kalesiyle bölge yerleşiminde tarihi belirleyici unsur olmuştur. Kalecik'teki Kalecik Kalesi, Canayer Kalesi'nin bir uzantısıdır. Tarihi kaynaklarda Sürmene'den ilk defa bahseden Arrianus'dur. Arrianus M.S. 131-132 yılarında yazdığı tahmin edilen "Periplo" adlı eserinde Trabzonun yaklaşık 33 km doğusundaki bir Roma askeri istasyonu(Kale) olarak kurulmuş bulunan Sürmene/Hyssus 'dan bahseder. Burası Romanın doğu sınırını korumakla görevlendirilen 15. leigion Apollonaris'in konumlandırıldığı bügünkü Gümüşhaneye bağlı Sadak Köyü/Satala nın sahile en kısa bağlantısı sağlayan tabii yolun ucunda ve Hyssus/Karadere nehrinin ağzındaki tabii liman sahilindedir. Bu gün Araklı çarşısının güney batı kenarındaki kale harabesi Sürmenenin ilk kurulmuş olduğu bu tarihi belirler. İmparator Adrianus(M.S. 117-138) zamanına kadar Satala 'dan Trabzona direk yol olmadığı düşünülürse,muhtemelen imparator Traijan zamanında kurulmuş olan bu kalenin Roma'nın doğu hudutlarını savunmak için olduğu anlaşılır. Altıncı yüzyılda Bizans'ın doğu sınırının Rizenin hemen doğusuna kadar gerilemesinden sonra, Sürmene'nin stratejik önemi dahada artmıştı. Justinianus(M.S. 527-565) döneminde Lazika savaşları esnasında ve daha sonra Heraclius zamanında (M.S. 610-641) İran seferleri esnasında, Sürmene bölgesi önemli bir ikmal merkezi olarak kullanılmıştır. Bu dönemdeki Sürmene/Sousourmanıa/Sussarmıa nın yerini Araklı Burnu üzerindeki Buzluca/Canayer 'deki harabeler bize belirlemektedir.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Trabzon iline 36 km, Araklı ilçesine 4 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 347
1997 283

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - ALİ DİLBEROĞLU
1999 - ALİ DİLBEROĞLU
1994 - EMRULLAH KANBER
1989 - ALİ DİLBEROĞLU
1984 - FİRAR DİLBER

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır 21 civarında öğrencisi vardır yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Araklı belde ve köyleri