Sine qua non: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nihan (mesaj | katkılar)
k +
Değişiklik özeti yok
3. satır: 3. satır:


==Kullanımı==
==Kullanımı==
Bu bir sıfattır ve koşulları nitelendirmekte kullanılır.
Bu bir [[sıfat]]tır ve koşulları nitelendirmekte kullanılır.


==Örnekler==
==Örnekler==
Ateşin yanması dumanın tütmesi açısından bir sine qua non koşuldur. Oysa yağmurun yağması şemsiye almak için bir '''sine qua non''' koşul olmayabilir. Yağmur yağsın yağmasın bir kimse yanına şemsiye alabilir. Genellikle yağmur yağdığında yanına şemsiye almak gelenektendir; ancak kişi yağmur yağmasa da yanına şemsiye alabilir. Bu demektir ki, yağmurun yağması yanına şemsiye almanın sine qua non koşulu değildir.
[[Ateş]]in yanması dumanın tütmesi açısından bir sine qua non koşuldur. Oysa yağmurun yağması şemsiye almak için bir '''sine qua non''' koşul olmayabilir. Yağmur yağsın yağmasın bir kimse yanına şemsiye alabilir. Genellikle yağmur yağdığında yanına şemsiye almak gelenektendir; ancak kişi yağmur yağmasa da yanına şemsiye alabilir. Bu demektir ki, yağmurun yağması yanına şemsiye almanın sine qua non koşulu değildir.


==Ancak ve ancak==
==Ancak ve ancak==

Sayfanın 14.48, 16 Haziran 2008 tarihindeki hâli

Anlam

Olmazsa olmaz anlamına gelmektedir.

Kullanımı

Bu bir sıfattır ve koşulları nitelendirmekte kullanılır.

Örnekler

Ateşin yanması dumanın tütmesi açısından bir sine qua non koşuldur. Oysa yağmurun yağması şemsiye almak için bir sine qua non koşul olmayabilir. Yağmur yağsın yağmasın bir kimse yanına şemsiye alabilir. Genellikle yağmur yağdığında yanına şemsiye almak gelenektendir; ancak kişi yağmur yağmasa da yanına şemsiye alabilir. Bu demektir ki, yağmurun yağması yanına şemsiye almanın sine qua non koşulu değildir.

Ancak ve ancak

Bir koşul sine qua non koşul ise o zaman ancak ve ancak kalıbıyla cümle kurulabilir. Örneğin ateşin yanması dumanın tütmesi için bir sine qua non koşul olduğundan şöyle söylenebilir.

Ancak ve ancak ateş yanarsa duman tüter.