Tartışma:Hiung-nu: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Takabeg (mesaj | katkılar)
Zatzot (mesaj | katkılar)
151. satır: 151. satır:
Bak , doğrudur deyip kestirip atma . Söylüyoruz işte kuralı . Ne ne den sonra olumlu cümle gelir ki , olumsuz anlam olsun. Ama senin beynin almamakta inat ediyor . Türkçe'ye aykırı kullanıyorsun .
Bak , doğrudur deyip kestirip atma . Söylüyoruz işte kuralı . Ne ne den sonra olumlu cümle gelir ki , olumsuz anlam olsun. Ama senin beynin almamakta inat ediyor . Türkçe'ye aykırı kullanıyorsun .
: Birazcık adam gibi konuşursanız sevineceğim:) Yine de söz konusu cümleyi düzelteceğim. Sizinkinle biraz farklı olacaktır. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. [[Kullanıcı:Takabeg|Takabeg]] [[User Talk:Takabeg|<sup><u>ileti</u></sup>]] 15:28, 17 Mayıs 2008 (UTC)
: Birazcık adam gibi konuşursanız sevineceğim:) Yine de söz konusu cümleyi düzelteceğim. Sizinkinle biraz farklı olacaktır. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. [[Kullanıcı:Takabeg|Takabeg]] [[User Talk:Takabeg|<sup><u>ileti</u></sup>]] 15:28, 17 Mayıs 2008 (UTC)


Nasıl konuşulması gerektiğini bilirim . Türkçe'ye uygun olmasını umuyorum . Sana da iyi çalışmalar .

--[[Kullanıcı:Zatzot|ZATZOT]] 15:34, 17 Mayıs 2008 (UTC)

Sayfanın 15.34, 17 Mayıs 2008 tarihindeki hâli

Erdall buna bir bakar mısın?

Asya Hunları

HUNLAR'IN TÜRKLÜĞÜ

• Çin kaynaklarında Hunlar'ın (Hiung-nular'ın) kültür maddeleri olarak nelerden söz ediliyorsa, bunlar aynen Gök Türkler için de yinelenir. • Bizzat Çin tarihleri, Gök Türkler'in Hun soyundan geldiklerini belirtirler. • Asya Hun Devleti'nde, Türk Bozkır Kültürü egemen olup Gök Tanrı'ya inanılıyordu. Mogol ve Tunguzlar aslen bozkır kavmi değil, orman kavmi idiler. Bu kavimlerin Bozkır Kültürü'ne geçişi Türk boyları ile temasları sonucu ve uzun süre Türk egemenliği altında yaşamalarından ötürü gerçekleşmiştir. Aslında totemci olan Mogollar'a "Tanrı" sözcüğü, Türkler'den geçmiştir. • Hunlar'da, Türk kültüründe genel bir geçerliliği olan ataerkil toplum yapısı vardı; Mogollar'da ise tam tersine anaerkil bir yapı bulunmaktaydı. • Hunlar'da yönetici hanedan, zümre ve boyun dili Türkçe idi. Çin yıllıklarındaki Hun dilinden aktarılan "Tanrı, kut, börü, il, ordu, tug, kılıç" vb sözcükler Öz Türkçe olup, Türkçe'nin en eski andaçlarındandır. • Hun Devleti'nin sahipleri kendilerine, Türkçe'de "kavim, halk" anlamına gelen Hun (khun=kün) diyorlardı.

kaynak:www.turkyasam.com

Hem sadece yabancılar dediği için Hunlar Türklükten çıkmaz.Yabancıların bize düşman olduğunu,tarihimizi değiştirdiğini ve büyük oranda tarihimizi Batı'dan öğrendiğimizi biliyorsun herhalde.Bize düşman olanların doğruyu yazabileceklerini düşünüyor musun?

Hem Türk halkları maddesinde bizim Hiung-Nu ların soyundan geldiğimizi kanıtlayan bir genetik araştırma var.Biz Türk olduğumuza göre onlar da Türk.---BatuX

Zaten bizim bu maddede Türk oldukları inkar edilmiyorki. Hatta başından sonuna kadar sırf Türk oldukları kanıtlanmaya çalışıyor. Sayfayı sonuna kadar okuyan biri Türk olduklarını anlıyacaktır!
Vikipedide bilimcilerin farklı görüşlerini tarafsız şekilde karşılaştırıyoruz ve kararı okuyucuya bırakıyoruz. Sen ama bu aktardığım bilimcilerin görüşlerini silip yerine 'hepsi Türktür' gibi birşey yazmıştın, böyle olmuyor. Aralarında bir kaç Türk olmiyan kavimlerinde bulunmuş olduğunu açıklamamız gerekiyor. Zaten bu Türk olmiyan kısımların bıraktıkları kalıntılardan dolayı Türk oldukları inkar edilebiliniyor. Yoksa kimse inkar edemezdi. Okuyucularımız bunuda bilmesi gerek.
Yukarıda yazdıklarının hepsi ve dahada fazlası maddede çoktan bulunuyor. Altdaki tabelada Hunca ve Türkçe sözcükler karşılaştırılıyor vs.
Yabancılarda bu gerçeği eninde sonunda kabul edecekler. Zaten bu gelişme son yıllarda baya hızlandı. selamlar --Erdall 17:42, 21 Şubat 2007 (UTC)

Birleştirme işi ve başlık

Selam. Bu maddenin adı 'Xiongnu' ya da 'Hiungnu' yapılması uygun değil mi? Attilaların Hunlar ile aynı grup olduğunu kanıtlayan hernehgi belge ve alkeolojik çalışma yok ayrı grup olduğunu kanıtlayan belge ve çalışma da yok. Bir tahminlerinden aynı grup derler sadece. Birleştirme işi yaparken bu nokta da dikkate alınmalıdır. İyi çalışmalar. Takabeg 05:39, 31 Ocak 2008 (UTC)

Biraz düşündüm. Xiongnu günümüzdeki Çince okunuşu olduğu için dönemin okunuşu Hungnu daha uygundur. Takabeg 06:13, 31 Ocak 2008 (UTC)
Bende zaten bu belirtdiğin nedenlerden maddeyi Hiung nu adı ile açmıştım zamanında, ve bir buçuk yıl böyle kalmıştı. Ancak benden sonra başka birisi Büyük Hun İmparatorluğu başlığı altında madde açıp aynı konuyu tarif etmiş olduğunu anlayınca adını geçen hafta Asya Hun İmparatorluğu yaptım (aslında bende doğru bulmuyorum). Çünkü Türkçe edebiyatda isimleri çoğunlukla böyle geçiyor, ve vatandaşlarımız bu konuyu bu başlık altında arayacaklarını düşünüyorum. Baştan böyle yapmış olsaydım herhalde o ikinci madde yazılmazdı zaten. Xiongnu adı Türkçe kitaplarda Hiung nu veya Hiong nu şeklinde veriliyor. selamlar --Erdall 06:35, 2 Şubat 2008 (UTC)
Selam Erdall. Hiung Nu kelimesi dönemin okunuşu olan Hung Nu (匈奴)'ya daha yakın gibi. Xiung veya Hiung (匈) modern Çince'ninkidir. Bi de İmparatorluk tabiri de yanlış aslında. Türkçe eserlerinde yaygın ise Hiung nu yapalım. Birazcık Kür Şad maddesi ile Kürşad maddesine bakacağım. Kür Şad gerçek mi yoksa roman kahramanı mı? Şu an elimde Atsız'ın Bozkurtların Ölümü kitabı var:)) İyi çalışmalar ve iyi haftasonları.Takabeg 06:49, 2 Şubat 2008 (UTC)

Kağan (可汗) unvanı Rouran (Jou-jan 柔然)'dan sonra kullanılmaya başlamıştı. O yüzden Hung Nu Kağanlığı da yanlış. Hung nuların kullandıkları Shanyu (Chan-yu 单于) idi. Tarihte Doğu Asya'da İmparator sadece Çin hükumdarlarına ait olduğu anlayışı mevcuttu. 630'den sonra Göktürklerin tutsak döneminde Göktürkler Li-şimin'e Tangri Kagan (Tanrı Kağan 天可汗) unvanını verdiler ya. Tanrı Kağan Kağanların Kağanı demektir. Türklerde ise II. Göktürk Kağanlığında Bilge Kutluk Tengri-Khan kullandı. Hunlarınkine ne dersek uygun olur sence? Görüşürüz. Takabeg 07:12, 2 Şubat 2008 (UTC)

Ek: Sui Hanedanı'nın Sienpi kökenli olması sabittir ve Li Şimin'in sülalesi Tang Hanedanı da Sienpilerdendi. Çin resmî tarihi Zong Hanedanı'nın Sienpiliğini kabul etmiyor da. Onlarda da sahiplenme olayı var. İyi çalışmalar.Takabeg 07:21, 2 Şubat 2008 (UTC)
Evet önce Rouran sonra Avarlarda bu unvan görülüyor, Hunların unvanı uzun süre Şan-yü (veya Tanhu) kalıyor. Kendine ilk Han unvanı veren Hun çin'in kuzeyi ele geçirip kendini Han Hanedanlığının mirascısı kabul ettirmeye çalışan biri. Devleti kısa sürede ortadan kaldırılıyor. Ben yinede Han/Kağan unvanının Çinlerin Han Hanedanlığından alındığına inanıyorum. Çünkü çinlerin Han hükümdarları Han adını hep öne koyardı. Bu unvanı kullanan türkler de bu adı uzun süre öne koydular. Örneğin Han Kubrat veya Han Asparuh. Ama bu sadece benim kendi fikrim, bunu maddeye aktarabilmek için herhangi bir bilimsel kaynak yok elimde.
Çinlerin tarihe sahiplenme olayı da çok ilginç, onlara göre hatta Cengiz Han bile çindi:-)) selamlar --Erdall 04:37, 8 Şubat 2008 (UTC)

Başlık

Selamlar. Bu Hiung-nu'lar ile ilgili maddelerde görülmüş hayati hataları düzenlenmiş ve dünya standardına göre Batı Hiung-nu ve Kuzey Hiung-nu olarak adlandırılmıştı. Okuyucularımızı şaşırtmamak için Kuzey Hiung-nu'nun Türkiye Cumhuriyeti resmî tarih edebiyatına göre Batı Hun İmparatorluğu olduğunu da maddede belirtilmişti. Şimdi sırası merkez kalesi olan bu maddede. Asya Hun İmparatorluğu adını diğer Hiung-nu maddelerine (Çin'de kurulmuş Krallıkları dahil edersek en az 6 tane Hiung-nu maddesi var) de uyumu sağlanması için bu maddenin adı Hiung-nu olarak değiştirmeyi öneriyorum. Hiung-nu Tanhuluğu, Hiung-nu Şenyuluğu, Hiung-nu Yabguluğu da olabilirdi fakat henüz oturmamış olduklarını gözönünde tutarak sadece Hiung-nu olması uygun görülmüştü. Aslında dönemin okunuşu Hiung-nu değil Hung-nu (okunuşu Hun-nu) dur. Bir gün biri çıkıp bunu Hunlu yapabilir diye şakalaştık. Ancak Türkçe'de Hiung-nu yazılışı daha yaygın olduğu için yine Hiung-nu tercih ediyoruz. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 07:41, 19 Şubat 2008 (UTC)

Hunların bölünmesi

Benim okuduğum kaynaklara göre, güney hunları Panu; kuzey hunları Pi çevresindekilerdir. Şimdi kaynaklara tekrar baktım. Güney Hiungnular olması gereken. Güney Hiungnular Çin seddinin kuzeyinde kansu bölgesinde ve gobi çöünde; Kuzey hiungnular çungarya havzası ile sibirya çevresinde hakim olmuştur. Ayrıca Güney Hiungnular M.S. 216 yılına kadar, Kuzey Hiungnular MS.156 'ya kadar sürdü. Burdan da anlaşılıyor ki harita doğrudur.

Batı Hun İmparatorluğundan kastedilen Güney Hiungnulardır ve yanlış bir nitelendirmedir. Ayrıca 16 devlet içine konması da gereksizdir. --Orijinnal 09:33, 19 Şubat 2008 (UTC)

Ayrıca senin yazdıkların çelişiyor. Çin hakimiyetini kabul edenler güney hunlarıdır ve Panu yönetimindekilerdir. Çin hakimiyetini kabul etmeyenler Pi'dir. Zaten o yüzden kuzeye çekiliyorlar ve Çin ilk olarak kuzey hiungnuları(Pi) yok ediyor. Çin'i istemeyen Pi'dir.--Orijinnal 09:41, 19 Şubat 2008 (UTC)

Hmm. Okuduğun kaynakları söylersen ben de kontrol edeceğim. Panu ile Pi meselesine gelince, Çince wiki w:zh:匈奴'de (gerç çok düzenli bir tablolar değildir) önce 北匈奴 (Güney Hiung-nu) ararsın (kopyala ve yapıştır ile arayabilirsin) ve burda 蒲奴单于 (Panu Şen-yu) diye yazıldığını görebilirsin. 南匈奴 (Güney Hiung-nu için 醢落尸逐鞮南单于(呼韓邪单于)(48——56)稽侯珊孫烏珠留子比 ararsın çok uzun adı da Pi bu zattır. Şimdi Kuzey Hiung-nu'daki Batı Hun İmparatorluğu adını çıkaracağım ve bir an önce Güney Hiung-nu maddesini açacağım. Çin hakimiyetini kabul eden güney tabi daha yakındır. Ancak bu Pi'dir. Pi dedesinin adını alıp Ho-han-ye Şey-yu (tanfu) oldu. yani 呼韓邪单于. Pi ile Panu ters bu kesin. Şu nokta önemlidir ki ben seni hiç suçlamıyorum. Büyük ihtimalle kaynaklarda yazıyordur. Ve kaynakların hatasıdır. Önce kaynakları bana gösterin, ordan başlayacağız. Amacımız sadece doğruları yazmak. Akademisyanlar da hata yaparlar. Güney Hiung-nu 216'e kadar sürdü. Fakat Kuzey ise belli değil Çin kaynaklarında en son 156'da adı geçiyor ondan sonra kayboluyor. Yani bahsedilmiyor. Eğer imha edildiyse Çinler kendi zaferi olarak yazardı. Zaten Çin kaynaklar da her tarihi kaynaklar gibi taraflıdır ve işine göre yazılıyor. Ona rağmen Kuzey'in yıkılışından bahsetmiyor ve sadece 'batıya kaydığını' yazıyor. Pi ile Panu'yu tekrar kontrol edersen sevineceğim. İşin kısacası Pi Çinliler ile birlikte Panu'yu kovdu. İyi çalışmalar. Takabeg 10:49, 19 Şubat 2008 (UTC)

Pi (Güney) ile Panu (Kuzey)

Selamlar. Hiung-nu ile ilgili maddelerde ile PA-NU ters yazılıyor. nin okunuşu Pİ (Bİ)dir ve Güney Hiung-nu'yu yönetmiştir. 蒲奴'nun okunuşu PA-NUdur ve Kuzey Hiung-nu'yu yönetmiştir. Çince'yi bilmeyen arkadaşlarımızın da anlamlarını kolaylaştırmak için şunu gösteriyorum: 匈奴'nun okunuşu HİUNG-NU'dur ve ikinci harf olan 奴'nun okunuşu NU'dur. PA-NU'nun NU'suyla aynıdır. Anlatabildim mi acaba? Türkiye'de ders kitaplarında hatalı gösteriyorsa bile vikipedi bir ansiklopedi olduğu için okuyucularımıza doğru bilgileri aktarmalıdır. İyi çalışmalar. Takabeg 01:39, 20 Şubat 2008 (UTC)

Türk ansiklopedisi

Selam. Türk ansiklopedisi, Cilt XIX, ss. 383-384, (1971, MEB, Ankara)'den alıntı:

Batı H. imparatorluğunun çökmesinden sonra Hu han sie bir süre daha sahnede kalmıştır. Fakat kuzey ve güney H.'larının hükumdarı olarak Çiçi artık açıkça Çin imparatorunun baskısı altına girmiştir. Hu han sie ve halefleri kuzey sahalariyle ilişkilerini bir süre daha idame etmişler, fakat sonradan bu eski H. anayurdu gittikçe Hiunğ-nu karakterini kaybetmiştir. son olarak Çin kaynakları bütün bu sahanın Sien-pi'lerin eline geçtiğini belirttirler (M.S. aş. yu. 93). Hu han sie'nin torunları Çin baskısı altına girmiş ve ayrı bir güney H. sülâlesi kurmuşlardır (M.S. 48-303). Güneyde yerleşen Hiunğ-nu'lar Çin'in insan deryasında iz bırakmadan kaybolmuşlardır. Ancak Çin'de yarı H., yarı Çinli birtakım sülâlelerin bir süre daha hüküm sürdüğü anlaşılıyor. Bu muahhar torunların kaybolmasından sonra Çin yıllıklarında artık Hiunğ-nu'lardan bahsedilmez. '

Burda ne Pi ne de Panu'dan bahsediliyor. 1971'de çıkan bu ansiklopedide Batı Hun İmparatorluğu olarak geçen ülke Çiçi'ninkidir. Yani dünya standardına uyuyor. O zaman 16 Büyük devlet içinde yer alan Batı Hun İmparatorluğu, 1980'lilerde mi icat edildi? Türk literatürü dediğimiz 1980'lilerin literatürü müdür? İyi çalışmalar. Takabeg 00:45, 21 Şubat 2008 (UTC)

Hiungnu-lar sayfasında şu cümle dikkati mi çekti: 48 yılında ama "kuzey Hiung-nu'lar" Kukhenye (ya da "Pi") adlı öncüleri altında Hudur'un oğlu Panu-yabgu han'a (P'u-nu) karşı ayaklanmışlardır. Panu yabgu han (taht dönemi 46-83) hükümdarlık zamanında Çin hakimiyetini kabul etmişdir. Bu amcaoğullarını arasındaki çatışmanın sonucu olarak Hiung-nu'lar ikiye bölünmüşdür. Bir kuzey (ya da batı) bölümü, birde güney (ya da doğu) bölümü oluşmusdur. Kuzey bölümü (ya da batı)..... Bu saptama doğruysa, Buradan Batı Hun İmp. adını tercih etmiş olabilirler. Ama bir karışıklık olduğu kesin.--Orijinnal 11:03, 21 Şubat 2008 (UTC)

(Proto-) Türk ile Moğolların ....

bu eksik bir ifadedir ayrıca içlerinde hint avrupalı olarak nitelendirilebilecek gruplar da vardır.(diler ve junlar) hatta bu grupların hun devletinin kuruluşunda etkli olduğu olasılık haricinde değildir.


gumilevin hunlar kitabına başvurulabilir, bu dediklerim için.Kızılbörklü 20:33, 24 Şubat 2008 (UTC)


proto moğollar diye değişmesi daha uygun olur kanaatindeyim. o çağda moğol diye adlandırılan bir topluluk yoktur. ilerde moğolları oluşturacak olan halklar vardır.Kızılbörklü 21:57, 26 Şubat 2008 (UTC)

Hiung-nu tanhular listesi

Selamlar. Hiung-nu tanhular listesi maddesi varmış. Bu maddenin tanhular listesinin o maddeye taşınması daha uygun gibi. Fikirlerinizi almak istiyorum. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 07:24, 25 Şubat 2008 (UTC)

Hiung nu ülkesinin coğrafyası

Arkadaşlar madde'de gösterilen Hiung nu haritaları abartılı. Özellikle batıya doğru uzanan ucu sakıncalı bir abartma. Hunların hangi tarihte ilk kez Hazar denizinin kuzeyine vardıkları bilimcilerin arasında çok tartışılan bir konu. Türk tarihi açısından en olumlu tahminler bile Hunları ancak 3'ncü yüzyılda Hazarın kuzeyine yarleştirmekte. Türk Tarihini Türkler için olumlu gösteren Jean-Paul Roux'a göre Hiung nu ülkesi'nin en batı ucu Aral gölünün kuzeyine kadar varmaktaydı. Daha doğru olan bir harita getireceğim birazdan. --Erdall 04:00, 26 Şubat 2008 (UTC)

Evet haklısın. Metin ve Soyağacı ile de çelişiyor:)) Çiçi'nin Batı Hiung-nu Talas'ta Çinliler tarafından yenildikten sonra 3000 kişi olmuş. Nasıl Hunlar olabilir? Önceden eline sağlık. Teşekkür ederim. Takabeg 04:08, 26 Şubat 2008 (UTC)
Okey tamamdır. Bu Türk tarihi'nin temelini oluşturan maddeye emeklerinden dolayı sanada teşekkürler. Bir yıl önce açtığımdan bu yana pek ilgi görmemişti. Tercüme ederken kalitesiz bir Türkçe kullanmış olabilirim. Daha iyi açıklıyabileceğin şeyler görürsen de lütfen buyur. (Hayret. maddenin geçmişi kaybolmuş. neyse) selamlar --Erdall 04:39, 26 Şubat 2008 (UTC)
Harita güzel olmuş. Doğu-Batı bölünmesi ve Kuzey-Güney bölünmesi ve devamı da bekleyebilir miyiz? Türkçe konusunda bozuk olan benimkidir:)) Hele apacele ilave ettiğimde. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 04:42, 26 Şubat 2008 (UTC)
+ Bi de Orijinnal kardeşimizin yaptığı Soy Ağacı çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Şimdi Göktürkler ve Uygurlar için de aynı şeyi yapmayı düşünüyorum. Ondan sonra sırası Siyen-pi. Tekrar emeklerine teşekkür ederim. Görüşmek üzere.Takabeg 04:45, 26 Şubat 2008 (UTC)
O bölünme durumlarının haritalarını da aynı stilden yaparım yarın. Soy ağacını şöyle de yapabilirsin istersen (Çift toynaklıların soy ağacı):


Artiodactyla (Çift toynaklılar)
 |-- Suina (Domuzumsular)
 |    |-- N.N.
 |    |    |-- Hippopotamidae (Su aygırıgiller)
 |    |    `-? Cetacea (Balinalar)
 |    `-- Suoidea (Domuzgiller)
 `-- Selenodontia
      |-- Tylopoda (Topuktabanlılar)
      `-- Ruminantia (Gevişgetirenler)
           |-- Tragulidae (Cüce geyikgiller)
           `-- Pecora (Alınlarında silahları olanlar)
                |-- Giraffidae (Zürafagiller)
                `-- N.N.
                     |-- Cervoidea
                     |    |-- Moschidae (Misk geyiğigiller)
                     |    `-- N.N.
                     |         |-- Antilocapridae (Amerikan antilobu)
                     |         `-- Cervidae (Geyikgiller)
                     `-- Bovidae (Boynuzlugiller)

Ben çıkıyorum. Sana kolay gele. Selamlar --Erdall 04:54, 26 Şubat 2008 (UTC)

Maddenin geçmişi

Selam. Büyük Hun İmparatorluğu maddesinin geçmişi Bu mu acaba? Takabeg 04:49, 26 Şubat 2008 (UTC)

Sağol ama bu değil. Geçmişte maddenin benim tarafından açılıp ilk önce 50 civarında katkı yaptığım gözükmesi gerekirdi:-/ Neyse boşver. selamlar --Erdall 04:54, 26 Şubat 2008 (UTC)

Büyük Hun İmparatorluğu

Türkçe'de bu ülkenin adı "Büyük Hun İmparatorluğu" değil mi? En azından ders kitaplarında öyle okutuluyor. --darkhorn ileti 19:53, 14 Mart 2008 (UTC)

Ders kitapları hatalı bilgileri veriyor maalesef. Bu hata Batı Hun İmparatorluğu için de söz konusudur. Bilginiz olsun. Takabeg 23:37, 14 Mart 2008 (UTC)
Takabeg'in mesaj sayfasında görüşlerimi belirttim, yine de takip edilme kolaylığı açısından Batı Hunlar ve Hunların Türklüğü konusunda bilimsel çalışmalar. İncelenirse faydalı olacağını düşünüyorum. İyi çalışmalar.--Boyalikus 23:34, 10 Mayıs 2008 (UTC)
Hunların Türklüğü Önce kaynakçaya bakın. Sadece ikinci kaynaklara başvurarak yazılmış bir makaledir. Ayrıca Hunların Türklüğünü ispatlamıyor. Batı Hunlar ile ilgili makale için biraz inceleyeceğim. Takabeg ileti 23:42, 10 Mayıs 2008 (UTC)

Vikipedinin bilgilerin doğruluğunu veya yanlışlığını iddia etme veya kanıtlama sorumluluğu yok. Vikipedi sadece bilgileri aktarmakla sorumludur. --Timurberk 23:44, 10 Mayıs 2008 (UTC)

Hatalı olduğu kanıtlanmış bilgileri hatalı olarak göstermekle sorumludur. Takabeg ileti 00:11, 11 Mayıs 2008 (UTC)
Makalelerin hepsinde ikinci kaynaklar yer alır. Netice de sosyal bilim, deneyle ispat edemez. Türklüğünü açıklıyor demedim ki ben :) bu makalede Sayfa: 157, 158, 168, 171, 173, 174, 175, 179'da geçen ifadelere bakın. Bu makale kafadan uydurulmamış Türk ve Yabancı kaynaklardan referanslar verilmiş. Çin kaynakları dışında başka kaynaklar varmıdır ? --Boyalikus 00:00, 11 Mayıs 2008 (UTC)
Evet biliyorum sen sadece buluyorsun ve gösteriyorsun. Teşekkür ediyorum. Aslında ben dilenmmanın içindeyim. Çocukları tarihten soğutmak istemiyorum. Fakat yanlış bilgileri olduğunu bile bile doğru bilgiymiş gibi aktarmamız da yanlıştır. Takabeg ileti 00:11, 11 Mayıs 2008 (UTC)

Ders kitapları hatalı bilgiler verebilir ama bu vikipedinin tartışma konusu ve varlık nedeni değildir. Ne yerleşmiş ise onun üzerinden gidilir diğer bilinmeyen ama önerilen isimler kabul görmüş Türkiye Türkçesi madde adına yönlendirilir.--85.101.254.210 00:13, 11 Mayıs 2008 (UTC)

Nihancığım incelemeye başladım. Vatandaş Hun Kağan diyor:)) Hiung-nu'larda Kağan yoktur:) Bir de Şamanizm Gök Tanrı inancı Türk boylarla sınırlı değildir. İnceleyemeye devam edeceğim. Takabeg ileti 00:15, 11 Mayıs 2008 (UTC)
Takabeg, O vatandaş Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim üyesi bunuda vereyim ayrıca link olarak başkaca bir çalışması. Moğolistan Türk Anıtları projesiyle ilgileniyormuş 1995'den beri. Yani gazete haberi ya da forum örneği sunmadım. Bir alternatif sundum. Elçiye zeval olmaz. Telefonu var emaili var bilmiyorum..Ve kaynak olarak yeralabilir statüde verdiğim linkler :) --Boyalikus 00:25, 11 Mayıs 2008 (UTC)
Prof. olduğunu zaten biliyorum. Dediğin gibi kaynak olarak gösterilebilir. Hiung-nu'larda Kağan unvanının kullanıldığına dair asılsız iddianın kaynağı olarak verebiliriz:) Bir de Türk Yazıtlarında Hiung-nu hakkında bilgi çıkmamıştır:) Çincesi yoksa konunun uzmanı olamaz. Takabeg ileti 00:32, 11 Mayıs 2008 (UTC)



Türkçe'yi öğrenelim

Defalarca düzeltmeme rağmen anlamamakta ısrarcısınız . Türkçe yazılmış . O zaman Türkçe kurallarına uygun olmalı . "ne ne" bağlacından sonra olumlu cümle gelir . Ama bunu ne kadar düzelttiysem , o kadar geri alındı . Hatta "vandal"lık yapıyorsun denildi . Ya "vandal"ın anlamını bilmiyorsunuz ya da Türkçe kurallarını . Cümle şu:

"Günümüzde varlığını sürdüren Hiung-nu'ları en eski ataları olarak görürler; ama bugüne kadar ne Avrupa'ya gelen Hunların ne de Türk halklarının atası oldukları kesin olarak kanıtlanamamıştır. "

Doğrusuysa bu olmalı :

"Günümüzde varlığını sürdüren Hiung-nu'ları en eski ataları olarak görürler; ama bugüne kadar ne Avrupa'ya gelen Hunların , ne de Türk halklarının atası oldukları kesin olarak kanıtlanabilmiştir. "


--ZATZOT 15:21, 17 Mayıs 2008 (UTC)

Selam. İlk cümle doğrudur. Kanıtlanmamıştır. Gerçekleri değiştirmeye çalışan varsa 'Vandal' deriz. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 15:22, 17 Mayıs 2008 (UTC)


Bak , doğrudur deyip kestirip atma . Söylüyoruz işte kuralı . Ne ne den sonra olumlu cümle gelir ki , olumsuz anlam olsun. Ama senin beynin almamakta inat ediyor . Türkçe'ye aykırı kullanıyorsun .

Birazcık adam gibi konuşursanız sevineceğim:) Yine de söz konusu cümleyi düzelteceğim. Sizinkinle biraz farklı olacaktır. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 15:28, 17 Mayıs 2008 (UTC)


Nasıl konuşulması gerektiğini bilirim . Türkçe'ye uygun olmasını umuyorum . Sana da iyi çalışmalar .

--ZATZOT 15:34, 17 Mayıs 2008 (UTC)