Pîrî Reis Haritası (1528): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
İnfoCan (mesaj | katkılar)
k gereksiz link
Ateş (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
[[Resim:PiriReis_ikinci.jpg|thumb|Piri Reis'in ikinci Dünya Haritası (1528)]]
[[Resim:PiriReis_ikinci.jpg|thumb|Piri Reis'in ikinci Dünya Haritası (1528)]]


Osmanlı Amirali [[Piri Reis]] [[1528]]'de çizdiği '''ikinci dünya haritası'''ndan günümüze kalan parça, büyük bir haritanın kuzey batı köşesi olup, Orta Amerika'nın yeni keşfedilmiş kıyılarını, [[Florida]]'yı, [[Kanada]]'nın kuzeydoğu köşesini, ve [[Grönland]]'ı gösterir. Piri Reis in [[Kanuni Sultan Süleyman]]'a armağan ettiği haritanın bu parcası, Piri Reis'in [[1513]]'te çizdiği [[Piri Reis'in Haritası|ilk dünya haritası]]yla beraber halen [[Topkapı Sarayı]]nda bulunur.
Osmanlı Amirali [[Piri Reis]]'in [[1528]]'de çizdiği '''ikinci dünya haritası'''ndan günümüze kalan parça, büyük bir haritanın kuzey batı köşesi olup, Orta Amerika'nın yeni keşfedilmiş kıyılarını, [[Florida]]'yı, [[Kanada]]'nın kuzeydoğu köşesini, ve [[Grönland]]'ı gösterir. Piri Reis in [[Kanuni Sultan Süleyman]]'a armağan ettiği haritanın bu parcası, Piri Reis'in [[1513]]'te çizdiği [[Piri Reis'in Haritası|ilk dünya haritası]]yla beraber halen [[Topkapı Sarayı]]nda bulunur.


Ceylan derisine 8 renkli olarak çizilmis haritanın parçası 69 x 70 cm ebatlarındadır. Bu harita da birinci harita gibi [[portolan]] tarzında, dört büyük, iki de küçük pusula gülü çizilerek yapılmıştır. Kenar notlarından biri bu haritanın Piri Reis tarafından yapıldığını belirtir. Diğer kenar notları çesitli açıklayıcı bilgiler içerir.
Ceylan derisine 8 renkli olarak çizilmis haritanın parçası 69 x 70 cm ebatlarındadır. Bu harita da birinci harita gibi [[portolan]] tarzında, dört büyük, iki de küçük pusula gülü çizilerek yapılmıştır. Kenar notlarından biri bu haritanın Piri Reis tarafından yapıldığını belirtir. Diğer kenar notları çesitli açıklayıcı bilgiler içerir.

Sayfanın 10.23, 24 Nisan 2006 tarihindeki hâli

Piri Reis'in ikinci Dünya Haritası (1528)

Osmanlı Amirali Piri Reis'in 1528'de çizdiği ikinci dünya haritasından günümüze kalan parça, büyük bir haritanın kuzey batı köşesi olup, Orta Amerika'nın yeni keşfedilmiş kıyılarını, Florida'yı, Kanada'nın kuzeydoğu köşesini, ve Grönland'ı gösterir. Piri Reis in Kanuni Sultan Süleyman'a armağan ettiği haritanın bu parcası, Piri Reis'in 1513'te çizdiği ilk dünya haritasıyla beraber halen Topkapı Sarayında bulunur.

Ceylan derisine 8 renkli olarak çizilmis haritanın parçası 69 x 70 cm ebatlarındadır. Bu harita da birinci harita gibi portolan tarzında, dört büyük, iki de küçük pusula gülü çizilerek yapılmıştır. Kenar notlarından biri bu haritanın Piri Reis tarafından yapıldığını belirtir. Diğer kenar notları çesitli açıklayıcı bilgiler içerir.

Grönland'ın güneyinde görünen, Kanada'daki Newfoundland, "Terra Nova", Labrador da "Baccalao" isimleri ile gösterilir ve buraların Portekizliler tarafından keşfedildiği yazılıdır. Terra Nova 1500'de Portekizli Carl Real, Labrador da 1501'de kardeşi Miguel Real tarafından keşfedilmişlerdir. Orta Amerika hizasında bir notta karadan giderek okyanusa ulasmayı amaçlayan bir kaşiften söz edilir. Bu muhtemelen 1513'de karadan Pasifik Okyanusuna ulaşan Portekizli Balboa'dır.

Piri Reis'in ikinci dünya haritasında adalar ve kıyılar son keşiflere dayalı olarak çizilidir. Birinci haritasında Porto Riko'da gösterilen San Juan Batisto, bu haritada Florida'da gösterilmiştir. Kristof Kolomb'un hatalı haritasından etkilenmiş olan birinci haritasının aksine, bunda Bahama, Antiller, Haiti ve Küba oldukça doğru çizilmişlerdir. 1517 ve 1519'da keşfedilmiş olan Yukatan ve Honduras yarım adaları da mevcutturlar. Küba "Isla di vana" diye adlandırılmıştır. İlk haritada olmayan Yengeç Dönencesi bu haritada (enlemi biraz hatalı olarak) çizilmiştir. Piri Reis bunu "Günuzadısı" olarak adlandırıp yanına "Bu hat gün gayet uzadığı yere işarettir" yazmıştır.

Piri Reis bu haritasında keşfedilmeyen yerleri beyaz bırakarak, kenar notlarında bunları bilinmediği için çizmediğini belirtir. İlk haritasından daha büyük ölçekli ve gelişkin olan ikincisi, teknik olarak döneminin en ileri örneğidir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça