Antigone: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Alexbot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: zh:安蒂岡妮 Değiştiriliyor: ja:アンティゴネー
26. satır: 26. satır:
[[hu:Antigoné]]
[[hu:Antigoné]]
[[it:Antigone (mitologia)]]
[[it:Antigone (mitologia)]]
[[ja:アンティゴネ]]
[[ja:アンティゴネ]]
[[la:Antigone]]
[[la:Antigone]]
[[lb:Antigone]]
[[lb:Antigone]]
41. satır: 41. satır:
[[uk:Антігона]]
[[uk:Антігона]]
[[vi:Antigone (thần thoại)]]
[[vi:Antigone (thần thoại)]]
[[zh:安蒂岡妮]]

Sayfanın 12.36, 1 Nisan 2008 tarihindeki hâli

Antigone by Frederic Leighton, 1882

Antigone, eski Yunan mitolojisinde Thebai kralı Oidipus'un kızı ve Sophokles'in en büyük trajedilerinden birinin kahramanıdır.

Eefsaneye göre, Oidipus'un öz annesiyle evlendiğini öğrenince kendi gözlerini kör etmesi üstüne, Antigone, babasına sürgüne gönderildiği Atina'ya kadar yol gösterdi. Babası ölünce Thebai'ye dönüp, kızkardeşiyle birlikte, erkek kardeşi Eteokles ve Polyneikes'in kavgasını sona erdirmeye çalıştı. İki kardeşi de ölünce, kral olan dayıları Kreon'un Polyneikesin cesedinin gömülmesine izin vermedi.Thebai'ye ihanet ettiği gerekçesiyle yasaklanması üstüne, Antigone, dayısının yasağına karşın, kardeşinin cesedini gizlice gömdü ve bunun üzerine Kreon onu cezalandırarak mezara kapattı. Çünkü canlı canlı ölmesini istiyordu. Fakat aynı zamanda Kreon'un oğlu Antigone'la nişanlıydı ve eğer Antigone'a bir zarar verilirse kendisini de öldüreceğini öne sürerek şantaj yaptı. Fakat Antigone bu acıya daha fazla katlanamadı ve intihar etti. Nişanlısı yani Kreon'un oğlu da bunun üzerine intihar etti. Ve aynı zamanda da oğlunun intihar ettiğini öğrenen Kreon'un eşi de intihar etti.

Sophokles bu konuyu ve efsanenin kişilerini Antigone (M.Ö. 440) adlı trajedisinde kullanmıştır. Kurallara başkaldırmayı haklı gösteren oyun, günümüzde de sık sık sahnelenmektedir. Bu sahnelemelerde gösterge olarak doğal hukuk-pozitif hukuk çatışması ile kadının erkekler karşısındaki konumu ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Antigone hem fiziksel olarak erkekler karşısında yalnız hem de erkek aklın karşısında çırılçıplaktır.

Dosya:Antigone And The Body Of Polynicess - Project Gutenberg eText 14994.png
Antigone Polynices'in cenazesinde

antigone un davranışları erkek egemen düzenini tehdit ederve o bu nedenle cezalandırılmalıdır. antigone, eğer kadınlar yönetici olursa siyasetin farklı olacağını ileri sürer., temel düzeni ve aileyi devleti ve dini birleştiren evrendeki uyumu sorgular. oyun yunan dünyasını bir arada tutan siyasal kozmolojiyi de sorgular. antigone un davranışlarını savunması, dört tür çatışmayı veya örtüşen bağlılıkları gündeme getirir. birincisi vicdan sorunu, ikincisi din, üçüncüsü aile, dördüncüsü cinsiyet sorunudur.