Hummel (araç): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
SieBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: cs, et, fi, fr, hu, ru
Daibot~trwiki (mesaj | katkılar)
57. satır: 57. satır:
[[cs:Hummel]]
[[cs:Hummel]]
[[de:Panzerhaubitze Hummel]]
[[de:Panzerhaubitze Hummel]]
[[el:Hummel]]
[[en:Hummel (artillery)]]
[[en:Hummel (artillery)]]
[[es:Hummel]]
[[es:Hummel]]
68. satır: 69. satır:
[[ru:Hummel]]
[[ru:Hummel]]
[[sv:Hummel (artilleri)]]
[[sv:Hummel (artilleri)]]
[[zh:野蜂式自走炮]]

Sayfanın 16.43, 22 Mart 2008 tarihindeki hâli

Şablon:ZSA

Hummel (TürkçesiHomurdanan Arı) Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II.Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir kundağı motorlu obüs türüdür. Geschützwagen III/IV şasesi üzerine yerleştirilen 150 mm obüs ten oluşmuştur. 1942 yılından itibaren savaşın sonuna kadar kullanılmıştır. Renkli çizimi

Tam adı Panzerfeldhaubitze 18M auf Geschützwagen III/IV (Sf) Hummel, Sd.Kfz. 165 dir. 27 Şubat 1944 tarihinde Hitler in emri ile adı kısaca Hummel oldu.

Üretimi

Hummel 1942 yılında tank birliklerine hareketli topçu desteği vermek üzere tasarlandı. İlk olarak Sovyet Rusya ya karşı Barbarossa Harekatı sırasında kullanıldı. Wehrmacht elinde başka kundağı motorlu obüsler vardı ancak hepsi kullanımdaydı. Bu yüzden bu harekattan önce çalışmalara başlandı.

İlk prototip Panzer III tank şaseşi üzerine konan 105 mm leFH 17 obüsten oluşuyordu. Ancak Panzer IV şasesi bu top için daha kullanışlı olduğundan değişikliğe gidildi.

Ancak Panzer IV şaseli prototipte beğenilmedi. Bunu nedeni kullanılan topun daha güçlü olmasının istenmesiydi. Sonuçta Panzer III e ait yürüyen aksam ve direksiyon sistemi ile Panzer IV tankına ait süspansiyon ve motorun kullanıldığı bir alt yapıda karar kılındı. Bu alt yapıya Geschützwagen III/IV adı verildi. Bu yapının üstüne çok daha güçlü 150 mm sFH 18 L/30 obüs yerleştirildi. Aynı şase daha sonra Nashorn adındaki tank imha edicide kullanıldı.

Hummel ın mürettebatı ve topu barındıran üzeri açık hafif zırhlı bir üstyapısı vardı. Aracın motorun orta kısımda bulunmaktaydı.

En son model Hummel araçlarında sürücü ve radyo operatörü için ayrı bir bölüm yapıldı.

Modelleri

Hummel az sayıda mühimmatı ve mürettebatı taşıyabilecek kapasitesi bulunmaktaydı. Bu yüzden Munitionsträger Hummel (Hummel mühimmat taşıyıcı) adında görevi sadece mühimmat taşımak olan araç üretildi. Bu modelin topu yoktu ve 10 mm zırh ile kaplı idi. Bu zırhın içerisinde mühimmatı taşımak için parmaklıklı rafları bulunuyordu. Önemli bir durumda araca normal bir Hummel gibi obüs takılabiliyordu Savaşın sonuna kadar 714 Hummel ve 150 adette mühimmata taşıyıcı araç üretildi.

Görev tarihi

Hummel modelinin en yoğun kullanıldığı yer Kursk Savaşıydı. Burada 100 araç kullanıldı.Bu araçlar 6 obüs ve 1 mühimmat aracından oluşan bataryalar halinde ve Panzer tümeni içersinde Panzerartillerie Abteilungen olarak anılıyordu.


Dış bağlantılar


Ayrıca bakınız

Şablon:Portal