Lutein: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
BotMultichill (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: fr:Lutéine
Thijs!bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: lt:Liuteinas
21. satır: 21. satır:
[[hu:Lutein]]
[[hu:Lutein]]
[[ja:カロテノイド#.E3.83.AB.E3.83.86.E3.82.A4.E3.83.B3]]
[[ja:カロテノイド#.E3.83.AB.E3.83.86.E3.82.A4.E3.83.B3]]
[[lt:Liuteinas]]
[[nl:Luteïne]]
[[nl:Luteïne]]
[[pl:Luteina (barwnik)]]
[[pl:Luteina (barwnik)]]

Sayfanın 13.25, 13 Mart 2008 tarihindeki hâli

Lutein molekülü

Lutein, bitkilerde bulunan sarı renkli organik bir renklendiricidir. Latince lutea (sarı) kökünden gelir. Ispanak ve kara lahana gibi yeşil sebzelerin yapraklarında bulunur ve mavi ışığı emici özelliği vardır. Canlılar tarafından oksitlenme önleyici (antioksidan) olarak kullanılır. Genellikle yağ asitleri ile kovalent bağ halinde bulunur.

Lutein gıda katkı maddesi olarak (E161b) gıdalara renk vermek amacı ile kullanılır. Mavi ışığı emdiği için düşük dozlarda göze sarı ve yüksek dozlarda kırmızı-turuncu görünür.

Göz sağlığına faydaları

Lutein göz retinasının görme ile sorumlu merkezinde sarı benek adı verilen bölgesinde yüksek oranlarda bulunur. Hipoteze göre lutein bu bölgeyi yüksek enerjili ışığın oksitlendirici etkisinden korur. Araştırmalara göre lutein ile göz rengi arasında doğrudan bir bağ vardır. Ayrıca sarı benekteki renk fazlalığının yaşlılıkla ilgili bir görme problemi olan sarı benek tahribatı riskini azaltıcı etkisi vardır.

Lutein sebze ve meyve tüketimi yoluyla sağlıklı beslenmenin doğal bir parçasıdır. Lutein eksikliği olan insamlar için lutein içeren yiyecekler ve yaşlılar için doğrudan dil altına uygulanan lutein içeren spreyler bulunmaktadır. Lutein'in fazla tüketilmesi halindeki etkileri betakaroten ile aynıdır, yani cildin bronzlaşmasıdır. Günlük 0.25mg lutein normal kabul edilir.

Şablon:Biokimya-taslak