The Dark Side of the Moon: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
TottyBot (mesaj | katkılar)
Elvyn (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
22. satır: 22. satır:


'''Dark Side Of The Moon''' ([[Türkçe]]si: ''Ay'ın Karanlık Yüzü'') [[2 Mart]] [[1973]] tarihi çıkışlı [[Pink Floyd]] albümüdür. Haziran 1972 ve Ocak 1973 arasında, o yılların en gelişmiş kayıt teknikleri kullanılarak, Abbey Road Studios'da kaydedilmiştir. Bütün şarkı sözleri Roger Waters'a aittir. 40 milyondan fazla satmış, 740 hafta boyunca listelerde kalmıştır. İstatistiklere göre albüm, her an dünyanın herhangi bir yerinde dinleniliyor.
'''Dark Side Of The Moon''' ([[Türkçe]]si: ''Ay'ın Karanlık Yüzü'') [[2 Mart]] [[1973]] tarihi çıkışlı [[Pink Floyd]] albümüdür. Haziran 1972 ve Ocak 1973 arasında, o yılların en gelişmiş kayıt teknikleri kullanılarak, Abbey Road Studios'da kaydedilmiştir. Bütün şarkı sözleri Roger Waters'a aittir. 40 milyondan fazla satmış, 740 hafta boyunca listelerde kalmıştır. İstatistiklere göre albüm, her an dünyanın herhangi bir yerinde dinleniliyor.

Bu albümle Pink Floyd eski [[gitarist]]/[[şarkı yazarı | şarkı yazarları]] [[Syd Barrett]]'ın psychedelic etkilerinden kurtulmuş, kendi tarzını keşfetmiştir. Gruptaki bu değişikliğin nedeni David Gilmour'un gruba gitarist olarak dahil olmuş olmasıdır. Wish You Were Here, Animals ve The Wall gibi Dark Side of the Moon'u müteakip piyasaya sürülen albümlerde de bu tarz hissedilir. Dark Side of the Moon bu bakımdan Pink Floyd için bir milat gibidir. Vurucu sözleri ve melodileriyle albüm efsane [[Rock]] albümleri arasında yerini almıştır.


==Şarkı Listesi==
==Şarkı Listesi==
36. satır: 38. satır:
== Konusu ==
== Konusu ==


Dark Side Of The Moon, modern yaşamın normal insanlar üzerindeki etkilerini anlatmaktadır. Örneğin, bir uçağın yere çakılma sesiyle başlayan "On The Run" uçuş korkusunu işlemektedir. "Time", zamanın biz farkına varmadan ne kadar hızlı geçtiğini anlatmaktadır. "The Great Gig In The Sky", ölümün doğası hakkındadır. "Money", zenginliğin insana etkilerini ironik bir şekilde anlatmaktadır. "Any Colour You Like" diğer şarkılar kadar açık bir mesaj bulundurmasada, insandaki karar verme ve seçim korkusunu anlatır. "Brain Damage", toplumun yanlışlarının bekli de sadece "deliler" tarafından fark edilebileceğini söyler bize. Bu şarkıda grubun eski üyesi [[Syd Barrett]]'la ilgili temalar da bulunmaktadır. Aynı zamanda albümün içinde "dark side of the moon" sözü geçen tek şarkısıdır. Son olarak "Eclipse", insan haytındaki herşeyin aslında uyum içinde olması gerekirken bu uyumun asla yakalanamamasını anlatmaktadır. Albüm, "There is no dark side of the moon really... Matter of fact it's all dark." sözleriyle biter.
Dark Side Of The Moon, modern yaşamın normal insanlar üzerindeki etkilerini anlatmaktadır. Örneğin, bir uçağın yere çakılma sesiyle başlayan "On The Run" uçuş korkusunu işlemektedir. "Time", zamanın biz farkına varmadan ne kadar hızlı geçtiğini anlatmaktadır. "The Great Gig In The Sky", ölümün doğası hakkındadır. "Money", zenginliğin insana etkilerini ironik bir şekilde anlatmaktadır. "Any Colour You Like" diğer şarkılar kadar açık bir mesaj bulundurmasada, insandaki karar verme ve seçim korkusunu anlatır. "Brain Damage", toplumun yanlışlarının belki de sadece "deliler" tarafından fark edilebileceğini söyler. Bu şarkıda grubun eski üyesi [[Syd Barrett]]'la ilgili temalar da bulunmaktadır. Aynı zamanda albümün içinde "dark side of the moon" sözü geçen tek şarkısıdır. Son olarak "Eclipse", insan haytındaki herşeyin aslında uyum içinde olması gerekirken bu uyumun asla yakalanamamasını anlatmaktadır. Albüm, "There is no dark side of the moon really... Matter of fact it's all dark." sözleriyle biter.


== Kayıtlar ==
== Kayıtlar ==

Sayfanın 13.05, 18 Şubat 2008 tarihindeki hâli

Şablon:Albüm

Dark Side Of The Moon (Türkçesi: Ay'ın Karanlık Yüzü) 2 Mart 1973 tarihi çıkışlı Pink Floyd albümüdür. Haziran 1972 ve Ocak 1973 arasında, o yılların en gelişmiş kayıt teknikleri kullanılarak, Abbey Road Studios'da kaydedilmiştir. Bütün şarkı sözleri Roger Waters'a aittir. 40 milyondan fazla satmış, 740 hafta boyunca listelerde kalmıştır. İstatistiklere göre albüm, her an dünyanın herhangi bir yerinde dinleniliyor.

Bu albümle Pink Floyd eski gitarist/ şarkı yazarları Syd Barrett'ın psychedelic etkilerinden kurtulmuş, kendi tarzını keşfetmiştir. Gruptaki bu değişikliğin nedeni David Gilmour'un gruba gitarist olarak dahil olmuş olmasıdır. Wish You Were Here, Animals ve The Wall gibi Dark Side of the Moon'u müteakip piyasaya sürülen albümlerde de bu tarz hissedilir. Dark Side of the Moon bu bakımdan Pink Floyd için bir milat gibidir. Vurucu sözleri ve melodileriyle albüm efsane Rock albümleri arasında yerini almıştır.

Şarkı Listesi

  1. Speak to Me (Breathe) (Waters, Gilmour, Wright) [4:00] Vokaller: David Gilmour
  2. On The Run (Gilmor, Waters) [03:51] Enstrumental
  3. Time (Mason, Waters, Wright, Gilmour) [05:54] Vokaller: David Gilmour, Rick Wright
  4. The Great Gig In the Sky (Wright) [04:47] Vokaller: Clare Torry
  5. Money (Waters) [06:23] Vokaller: David Gilmour
  6. Us and Them (Waters, Wright) [07:48] Vokaller: David Gilmour, Rick Wright
  7. Any Colour You Like (Gilmour, Mason, Wright) [03:25] Enstrumental
  8. Brain Damage (Waters) [03:50] Vokaller: Roger Waters
  9. Eclipse (Waters) [02:06] Vokaller: Roger Waters, David Gilmour

Konusu

Dark Side Of The Moon, modern yaşamın normal insanlar üzerindeki etkilerini anlatmaktadır. Örneğin, bir uçağın yere çakılma sesiyle başlayan "On The Run" uçuş korkusunu işlemektedir. "Time", zamanın biz farkına varmadan ne kadar hızlı geçtiğini anlatmaktadır. "The Great Gig In The Sky", ölümün doğası hakkındadır. "Money", zenginliğin insana etkilerini ironik bir şekilde anlatmaktadır. "Any Colour You Like" diğer şarkılar kadar açık bir mesaj bulundurmasada, insandaki karar verme ve seçim korkusunu anlatır. "Brain Damage", toplumun yanlışlarının belki de sadece "deliler" tarafından fark edilebileceğini söyler. Bu şarkıda grubun eski üyesi Syd Barrett'la ilgili temalar da bulunmaktadır. Aynı zamanda albümün içinde "dark side of the moon" sözü geçen tek şarkısıdır. Son olarak "Eclipse", insan haytındaki herşeyin aslında uyum içinde olması gerekirken bu uyumun asla yakalanamamasını anlatmaktadır. Albüm, "There is no dark side of the moon really... Matter of fact it's all dark." sözleriyle biter.

Kayıtlar

Albüm, daha önce rock müzikte kullanılmamış ses teknikleriyle öne çıkıyordu. Örneğin "Time"ın girişinde eski saat sesler düzensiz olarak çalmaktadır, "Money"nin girişindeki ses olayları kesip yapıştırılarak tekrar ettirilmiştir ve de albüm boyunca duyulan kalp atışı sesi özel olarak ayarlanmış bir davuldan yaratılmıştır. "On The Run" ve "Speak To Me"deki ses efektleri de yeni bulunmuştur. Albümün sonunda ise bir hata ile çok az bir şekilde The Beatles'ın "Ticket To Ride" duyulmaktadır.

Albüme müzikal açıdan bütün Pink Floyd üyeleri katkıda bulunmuşlardır. Sözlerin hepsini ise Roger Waters yazmıştır. Waters gruptaki ağırlığını sonraki albümlerde daha da gösterecektir. "The Great Gig In The Sky" şarkısının vokallerini Clare Torry yapmaktadır. 2006'da Torry, şarkının yazımında kendisinin de payı olduğunu iddia ederek mahkeme açmıştır ve kazanmıştır. Şarkılarda duyulan sesleri ise grup üyeleri, tanıdıklarıyla yaptıkları röportajlardan seçerek albüme koymuşlardır.