Koini Grekçesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Escarbot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: eo:Kojnea greka lingvo
VolkovBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: ko:코이네 그리스어
31. satır: 31. satır:
[[it:Koinè]]
[[it:Koinè]]
[[ja:コイネー]]
[[ja:コイネー]]
[[ko:코이네 그리스어]]
[[la:Koine]]
[[la:Koine]]
[[nds:Koine Greeksch]]
[[nds:Koine Greeksch]]

Sayfanın 20.37, 12 Şubat 2008 tarihindeki hâli

Koine (Yunancası: Κοινή)

Helenistik Dönemde Attik Diyalekt'ten sonra gelişen ve Yunanistan dışındaki bölgelerde de kullanılan, bu sebeple sadece Yunanlılar'ın değil Yunanlı olmayanların da kullandıkları bir halk lehçesi.

Ortadoğu'da yaygın olarak kullanılmıştır bir ara Yahudiler tarafından da kullanılır olmuştu. Zaman içinde İbranice'nin yerine geçmiş İbranice Tevrat'ı anlayamayan Yahudiler için 70 Haham tarafından Tevrat Yunanca'nın Koine diyalektine çevrilmiştir. Bu çeviri bu sebepten dolayı Septuagint adıyla anılmaktadır.

H. İsa zamanında Ortadoğu'da Koine Diyalekti konuşulduğundan halkın anlaması için İncil de bu lehçede kaleme alınmıştır.

Yunan aydınlar tarafından bu dil son derece son derece bayağı ve avam bulunmuş, bunun yerine Attik Diyalektin kullanılması gerektiğini savunmuşlardır ancak Koine halk tarafından daha basit grameri ve çevre dillerden aldığı kelimeler nedeniyle tercih edilmiştir.

Bizans Dönemi'nde Kilise; İncil'in dili olmasına rağmen Koine'yi değil Attik diyalekti tercih etmiş ve Bizans İmparatorluğunun resmi dili de Attik Diyalekt olmuştur.