Kuruluş Osman: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Sebuhi01 (mesaj | katkılar)
Gerekçe: Vandalizm amaçlı değişiklik
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği Gelişmiş mobil değişikliği
17. satır: 17. satır:
| yaratıcı_yönetmen =
| yaratıcı_yönetmen =
| sunucu =
| sunucu =
| başrol = [[Burak Özçivit]]<br>[[Yıldız Çağrı Atiksoy]]<br>[[Özge Törer]]
| başrol = [[Burak Özçivit]]<br>[[Yıldız Çağrı Atiksoy]]<br>[[Özge Törer]]<br>[[Serhat Kılıç]]
| jüri =
| jüri =
| seslendirenler =
| seslendirenler =
55. satır: 55. satır:
| yapım_sitesi_başlığı =
| yapım_sitesi_başlığı =
}}
}}
'''''Kuruluş Osman,''''' [[Bozdağ Film]] imzalı, ilk bölümü 20 Kasım 2019 tarihinde yayınlanan, yönetmenliğini [[Metin Günay]]'ın yaptığı, senaryosunu [[Mehmet Bozdağ]]'ın kaleme aldığı [[tarih]], [[aksiyon]], [[macera]], [[kurgu]] ve [[drama]] türündeki [[Türkler|Türk]] televizyon dizisidir.<ref>{{Web kaynağı|url=http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/televizyon/kurulus-osmanin-ilk-tanitim-fragmani-yayinlandi-kurulus-osman-ne-zaman-baslayacak-41347519|başlık=Kuruluş Osman'ın ilk tanıtım fragmanı yayınlandı!|erişimtarihi=12 Ekim 2019|arşivtarihi=13 Ekim 2019|arşivurl=https://web.archive.org/web/20191013033931/http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/televizyon/kurulus-osmanin-ilk-tanitim-fragmani-yayinlandi-kurulus-osman-ne-zaman-baslayacak-41347519|ölüurl=hayır}}</ref> Dizi, 2014-2019 yılları arasında [[TRT 1]]'de yayınlanan [[Diriliş Ertuğrul|''Diriliş'' ''"Ertuğrul"'']] dizisinin devamı niteliğindedir. Başrollerinde [[Burak Özçivit]], [[Yıldız Çağrı Atiksoy]] ve [[Özge Törer]] yer almaktadır. O, kömür karası gözleriyle, gaza ve hürriyet ateşini tutuşturacaktı. Adı, [[Ertuğrul Gazi]] oğlu [[Osman Gazi]] Karanlığın içinde ona yol gösteren "aşk" oldu… Kan ve gözyaşıyla sulanan topraklarda, gök ekini gibi biçilen; yedi göğü, yedi yeri, dağları, denizleri aşacak bir milletin rüyasını "aşkla" gördü. Gücünü kılıcından değil, "aşktan" aldı… Zorbalığa adaletle; köleliğe hürriyetle direnen, tarihin gördüğü en büyük imparatorluğa adını "aşkla" verdi. 72 milleti kıran bozuk düzene karşı başkaldırı, mazlumların sessiz çığlığına umut, 400 çadırlık bir obadan, "ilahi aşkla" kurulan bir cihan imparatorluğuna [[Osmanlılar]] yürüyüşün hikayesi. [[Osmanlı|Osmanlı İmparatorluğu'nun]] kurucusu [[Osman Gazi|I. Osman'ın]] hayatına odaklanmaktadır.
'''''Kuruluş Osman,''''' [[Bozdağ Film]] imzalı, ilk bölümü 20 Kasım 2019 tarihinde yayınlanan, yönetmenliğini [[Metin Günay]]'ın yaptığı, senaryosunu [[Mehmet Bozdağ]]'ın kaleme aldığı [[tarih]], [[aksiyon]], [[macera]], [[kurgu]] ve [[drama]] türündeki [[Türkler|Türk]] televizyon dizisidir.<ref>{{Web kaynağı|url=http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/televizyon/kurulus-osmanin-ilk-tanitim-fragmani-yayinlandi-kurulus-osman-ne-zaman-baslayacak-41347519|başlık=Kuruluş Osman'ın ilk tanıtım fragmanı yayınlandı!|erişimtarihi=12 Ekim 2019|arşivtarihi=13 Ekim 2019|arşivurl=https://web.archive.org/web/20191013033931/http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/televizyon/kurulus-osmanin-ilk-tanitim-fragmani-yayinlandi-kurulus-osman-ne-zaman-baslayacak-41347519|ölüurl=hayır}}</ref> Dizi, 2014-2019 yılları arasında [[TRT 1]]'de yayınlanan [[Diriliş Ertuğrul|''Diriliş'' ''"Ertuğrul"'']] dizisinin devamı niteliğindedir. Başrollerinde [[Burak Özçivit]], [[Yıldız Çağrı Atiksoy]],[[Özge Törer]] ve [[Serhat Kılıç]] yer almaktadır. O, kömür karası gözleriyle, gaza ve hürriyet ateşini tutuşturacaktı. Adı, [[Ertuğrul Gazi]] oğlu [[Osman Gazi]] Karanlığın içinde ona yol gösteren "aşk" oldu… Kan ve gözyaşıyla sulanan topraklarda, gök ekini gibi biçilen; yedi göğü, yedi yeri, dağları, denizleri aşacak bir milletin rüyasını "aşkla" gördü. Gücünü kılıcından değil, "aşktan" aldı… Zorbalığa adaletle; köleliğe hürriyetle direnen, tarihin gördüğü en büyük imparatorluğa adını "aşkla" verdi. 72 milleti kıran bozuk düzene karşı başkaldırı, mazlumların sessiz çığlığına umut, 400 çadırlık bir obadan, "ilahi aşkla" kurulan bir cihan imparatorluğuna [[Osmanlılar]] yürüyüşün hikayesi. [[Osmanlı|Osmanlı İmparatorluğu'nun]] kurucusu [[Osman Gazi|I. Osman'ın]] hayatına odaklanmaktadır.


==Özet==
==Özet==

Sayfanın 09.59, 2 Haziran 2022 tarihindeki hâli

Kuruluş Osman
Dosya:Kuruluş Osman asıl afiş.jpg
Dizinin 3. sezon afişi
FormatTelevizyon dizisi
TürTarihi
Kurgu
Aksiyon
Macera
Dram
Proje tasarımcısıMehmet Bozdağ
SenaristMehmet Bozdağ
Atilla Engin
Aslı Zeynep Peker Bozdağ
Ozan Bodur
ÖyküMehmet Bozdağ
YönetmenMetin Günay (1-64)
Ahmet Yılmaz (65-)
BaşrolBurak Özçivit
Yıldız Çağrı Atiksoy
Özge Törer
Serhat Kılıç
Tema müziği bestecisiAlpay Göltekin
Açılış müziğiDiriliş "Ertuğrul" ve Kuruluş Osman jenerik - Alpay Göltekin
Bitiş müziğiDiriliş "Ertuğrul" ve Kuruluş Osman jenerik - Alpay Göltekin
BesteciAlpay Göltekin
Zeynep Alasya
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı3
Bölüm sayısı96 (bölümleri listesi)
Yapım
YapımcıMehmet Bozdağ
Mekânİstanbul
Görüntü yönetmeniAhmet Faruk Karacan
Gösterim süresi120 dakika
Yapım şirketiBozdağ Film
Yayın bilgileri
Kanalatv
YouTube TV (Dijital)
Resim formatı576i (16:9 SDTV)
1080i (HDTV)
Ses formatıStereo
Yayın tarihi20 Kasım 2019 - günümüz
DurumuDevam ediyor
Kronoloji
Önce gelenDiriliş "Ertuğrul"
(2014-2019)
Dış bağlantılar

Kuruluş Osman, Bozdağ Film imzalı, ilk bölümü 20 Kasım 2019 tarihinde yayınlanan, yönetmenliğini Metin Günay'ın yaptığı, senaryosunu Mehmet Bozdağ'ın kaleme aldığı tarih, aksiyon, macera, kurgu ve drama türündeki Türk televizyon dizisidir.[1] Dizi, 2014-2019 yılları arasında TRT 1'de yayınlanan Diriliş "Ertuğrul" dizisinin devamı niteliğindedir. Başrollerinde Burak Özçivit, Yıldız Çağrı Atiksoy,Özge Törer ve Serhat Kılıç yer almaktadır. O, kömür karası gözleriyle, gaza ve hürriyet ateşini tutuşturacaktı. Adı, Ertuğrul Gazi oğlu Osman Gazi Karanlığın içinde ona yol gösteren "aşk" oldu… Kan ve gözyaşıyla sulanan topraklarda, gök ekini gibi biçilen; yedi göğü, yedi yeri, dağları, denizleri aşacak bir milletin rüyasını "aşkla" gördü. Gücünü kılıcından değil, "aşktan" aldı… Zorbalığa adaletle; köleliğe hürriyetle direnen, tarihin gördüğü en büyük imparatorluğa adını "aşkla" verdi. 72 milleti kıran bozuk düzene karşı başkaldırı, mazlumların sessiz çığlığına umut, 400 çadırlık bir obadan, "ilahi aşkla" kurulan bir cihan imparatorluğuna Osmanlılar yürüyüşün hikayesi. Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu I. Osman'ın hayatına odaklanmaktadır.

Özet

1. sezon

Ertuğrul Gazi'nin Sultan Baybars ve Berke Han ile birlikte Hülagü Han'a karşı savaşının üstünden yaklaşık 15 yıl geçmiştir. Ertuğrul Gazi hastalanarak Konya'ya gitmiştir lakin gitmeden önce Kulucahisar tekfuru Yorgopolos ile sulh sağlamış ama anlaşmayı imzalayamadan Konya'ya gitmiştir. Dündar Bey ise anlaşmayı imzalayıp itibarını artırmak ister, bunun için tekfura hediyeler hazırlatarak Kulucahisar'a doğru yola koyulurlar Kulucahisar'a vardıklarında gösteri düzenlenmiş ve gösteride tekfura suikast düzenlenmiş lakin Osman Gazi süikast olacağını anlayıp suikastı önlemiştir. Suikastı Prenses Sofia düzenlenmiştir. Osman Gazi de suikastı bozduğu için ona düşman olmuştur ve peşine adamlarını göndererek Osman Gazi'yi pusuya düşürmüş, Bamsı Beyrek'in oğlu Aybars'ında şehit olmasına neden olmuştur.

2. sezon

Kulucahisar Kalesi fethiyle, Konstantiniye’nin ve imparatorun öfkesini üzerine çeken Osman Bey, uç bölgesinde huzuru tesis etmiştir. Osman Bey’e karşı harekete geçen ve en deneyimli kumandanlarından Aya Nikola’yı bölgeye gönderme kararı alan Bizans İmparatoru, başarılarıyla tüm obalara umut olan bu Türk beyini saf dışı bırakmaya kararlıdır. Kayı Obası’nın yazı geçirdiği yaylaya yapılan sürpriz baskın Bizans’ın emellerini açık ederken, bu alçaklığın hesabını sormaya kararlı olan Osman Bey; Aksakallılar’dan aldığı görevle Alplerini bir araya toplar. Ertuğrul Bey’in dönüşü ise yaralarını sarmaya çalışan Kayı Obası’nda coşkuyla karşılanır. Osman Bey bizans ordusunu bertaraf eder. Ancak Osman Bey yoğun işlerinden dolayı Ertuğrul Bey'in obaya geldiğinden haberi yoktur. Osman Bey ilerleyen bölümlerde babası Ertuğrul Gazi'nin obaya döndüğünü öğrenecektir.

3. sezon

Oyuncu kadrosu ve karakterler

Not: Aşağıda yer alan ana karakterlerin detaylı açıklamaları, yardımcı karakterler ile diğer karakterler hakkında detaylı bilgiler ve bölüm numaralarıyla ilgili bilgi edinmek için karakter listesine bakınız.

Ana karakterler

Yayın takvimi

Sezon Yayın günü ve saati Sezon başlangıcı Sezon finali Çekilen bölüm sayısı Bölüm aralığı TV sezonu TV kanalı
1. sezon Çarşamba 20.00 20 Kasım 2019 24 Haziran 2020 27 1-27 2019-2020 atv
2. sezon 7 Ekim 2020 23 Haziran 2021 37 28-64 2020-2021
3. sezon 6 Ekim 2021 15 Haziran 2022 34 65-98 2021-2022

Bölümler

Kaynakça

  1. ^ "Kuruluş Osman'ın ilk tanıtım fragmanı yayınlandı!". 13 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2019. 

Dış bağlantılar