Er-Risâle: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Buzancar (mesaj | katkılar)
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Buzancar (mesaj | katkılar)
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
53. satır: 53. satır:


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==
* John Pym, (September 1976). "Al-Risalah (The Message [Mohammad Messenger of God])". The Monthly Film Bulletin. 43 (512): 187. {{en}}
* John Pym, (September 1976). "Al-Risalah (The Message [Mohammad Messenger of God])". The Monthly Film Bulletin. 43 (512): 187. {{en}}
* "The Message". Variety: 22. 18 August 1976 {{en}}
===Dipnotlar===
===Dipnotlar===
{{kaynakça}}
{{kaynakça}}

Sayfanın 18.34, 29 Nisan 2022 tarihindeki hâli

İslamiyetin Doğuşu
Ar Risâlah
YönetmenMustafa Akkad
YapımcıMustafa Akkad
SenaristH.A.L. Craig
Tewfik El-Hakim
OyuncularAbdullah Geith
Mouna Wasef
Hamdy Gheith
Ali Ahmed Taram
Mahmoud Said
MüzikMaurice Jarre
Görüntü yönetmeniSaid Baker
Jack Hildyard
Ibrahim Salem
KurguJohn Bloom
DağıtıcıFilmco International Productions Inc.
Yapım yılı9 Mart 1977, ABD
Süre198 dakika
Dilİngilizce
Arapça
Bütçe$10,000,000
Hasılat$5,000,000 (bağışlandı)

İslamiyetin Doğuşu (Özgün adı: Ar Risâlah), Mustafa Akkad'ın yönettiği 1976 tarihli filmdir. Çağrı filmiyle aynı anda çekilmiştir ve Arapça versiyonudur. Yaklaşık olarak bir yıl vizyonda kalmıştır. Hamza rolünde Abdullah Gheith, Hind rolünde Mouna Wasef oynamıştır. Bazı eleştirmenlere göre Abdullah Gheith'in filmdeki performansı, diğer versiyondaki Anthony Quinn'den daha başarılıdır.

Çekim yöntemi

Çağrı (The Message) filmiyle aynı anda çekilmiştir. İngilizce konuşan oyuncu kadrosu ile çekilen her sahneden hemen sonra, aynı teknik ekip ile aynı sette yeniden Arap kökenli oyuncularla Arapça olarak çekimler yapılmıştır.[1] Dolayısıyla maliyetler de iki kat artmıştır.

Film hakkında notlar

  • Bu versiyon, diğerine göre daha uzundur ve diğerinde olmayan bazı sahneleri vardır. Örneğin bir güvenin Kabe'nin duvarına asılan anlaşmayı yemesi bu versiyonda mevcuttur.
  • Mustafa Akkad, hem Batı dünyası hem de Müslüman ülkeler için İslamiyetin Doğuşu ve Çağrı olmak üzere iki film çekildiğini belirtmiştir.
  • Film neredeyse bütün İslam ülkeleri tarafından yasaklanmıştır. Bunun nedeni filmde Muhammed'in gösterildiğinin zannedilmesidir.
  • Film, ilk önce Fas'ta çekilmeye başlamış fakat Suudi Arabistan'ın filmin çekilmesini istememesi üzerine film ekibi sınır dışı edilmiştir. Libya lideri Muammer Kaddafi, film ekibini ülkesine davet etmiş, filmin geri kalanı burada tamamlanmıştır.[2]
  • Film, dünyanın çekilmesi en uzun süren filmleri arasında ilk sıralarda gelmektedir. Buna set yapımının zahmetli olması, set ekibinin Fas'tan çıkarılıp Libya'ya gitmesi üzerine çekimlerin sekteye uğraması, ayrıca filmin iki versiyon şeklinde çekilmesi sebep olmuştur. Örneğin sadece Mekke şehrinin setinin tamamlanması 4.5 ay sürmüştür. 1974 yılında başlanan film, tam olarak 1977'de gösterilmeye başlandı.
  • Filmde Vahşi rolünde oynayan Salem Gedara, Mustafa Akkad tarafından keşfedilmiştir. O sıralar elektrik teknisyeni olarak görev yapan Gedara, yönetmen tarafından filme dahil edildi. Film sinemalarda gösterildikten sonra Gedara, ülkesinde büyük bir düşmanlığa hedef olmuştur. İşinden kovulmuş, sokakta onu görenlerden bazıları yüzüne bile tükürmüştür. Ölüm tehditleri bile almıştır. Durumu Mustafa Akkad'a söyleyen Gedara'ya tekrar bir iş bulunmuştur. Bu örnek, filmin o zamanki insanları ne kadar çok etkilediğini gösteren örneklerden sadece bir tanesidir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  • John Pym, (September 1976). "Al-Risalah (The Message [Mohammad Messenger of God])". The Monthly Film Bulletin. 43 (512): 187. (İngilizce)
  • "The Message". Variety: 22. 18 August 1976 (İngilizce)

Dipnotlar

  1. ^ "İslamiyet'in Doğuşunu Anlatan Efsane Film 'Çağrı' Hakkında 9 İlginç Bilgi", Onedio, Erişim Tarihi: 29 Nisan 2022
  2. ^ ""Çağrı filmi nasıl çekildi?" Mustafa Akkad anlatıyor", Gzt.com, Emir Maruf Şatır, Erişim Tarihi: 29 Nisan 2022