Doktor (tıp): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Etiketler: Geri alındı Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
KediÇobanı (mesaj | katkılar)
Gerekçe:: Biraz araştırınız. Hekimlik ile doktorluk farkını kavramak zor olmamalı. Tıp fak mezunları doktor unvanı almak için ya doktora eğitimi ya da TUS ile uzmanlık eğitimi almalıdırlar.
Etiket: Elle geri alma
19. satır: 19. satır:


== Unvanın kullanımı ==
== Unvanın kullanımı ==
Sağlık sektöründeki unvanların nasıl kullanılacağı ile ilgili olarak [[Dünya Sağlık Örgütü]] tarafından 2010 yılında Cenova'da alınan karar gereği, bu şekilde uzmanlığı / doktora mezuniyeti bulunmayan kişilere tam olarak ''genel pratisyen'' (general practitioner) unvanının kullanılması tavsiye edilmiştir. Türkiye de, Tıp Doktoru sınav ve eğitimle kazanılan, rektörlük, dekanlık, bakanlık onaylı, kazanılmış bir ünvandır. Tıp Fakültesi mezunları, ünvanlarını yazan diploma alırlar. Tıp Doktoru ünvanı, eşittir Doktora demektir, Yüksek Lisans demektir. Alanı Tıp'tır. Tıp Doktoru, Master ve Doktora derecesini 6 yılda alır. O nedenle, liseden sonra, Tıp Fakültesi giriş sınavı kazanmak önemlidir. Aksini söylemek kanuna aykırıdır, Tıp Doktoru ünvanını diplomasız kullanmak suçtur. <ref>World Health Organization: ''Classifying health workers''. Geneva, 2010. [http://www.who.int/hrh/statistics/Health_workers_classification.pdf] {{Webarşiv|url=https://web.archive.org/web/20150816123657/http://www.who.int/hrh/statistics/Health_workers_classification.pdf |tarih=16 Ağustos 2015 }}</ref>
Sağlık sektöründeki unvanların nasıl kullanılacağı ile ilgili olarak [[Dünya Sağlık Örgütü]] tarafından 2010 yılında Cenova'da alınan karar gereği, bu şekilde uzmanlığı / doktora mezuniyeti bulunmayan kişilere tam olarak ''genel pratisyen'' (general practitioner) unvanının kullanılması tavsiye edilmiştir.<ref>World Health Organization: ''Classifying health workers''. Geneva, 2010. [http://www.who.int/hrh/statistics/Health_workers_classification.pdf] {{Webarşiv|url=https://web.archive.org/web/20150816123657/http://www.who.int/hrh/statistics/Health_workers_classification.pdf |tarih=16 Ağustos 2015 }}</ref>


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 19.52, 28 Nisan 2022 tarihindeki hâli

Luke Fildes'in "Doktor" isimli tablosu
Sağlık profesyonelleri
Alfabetik sıraya göre
Sağlık bakımı ile ilgili

Doktor, hekim (Beşeri hekim) veya tabip, tıp alanında çalışan profesyoneldir. Doktor kelimesi, Türkçe'ye Avrupa kökenli dillerden (İngilizce veya Fransızca etkisi ile) girmiştir. Kelime aslı itibarıyla Latince kökenlidir ve aynı şekilde okunan docēre kelimesinden gelmektedir ve anlamı öğretmektir. Tıp alanında uzmanlık veya doktora çalışmalarını tamamlamış tabiplere (hekimlere) verilen unvandır. Kısaca Dr. olarak isimlerin önünde de kullanılabilir.

Unvanın tarihsel süreci

Fransadaki ilk üniversitelerden bu yana, bin yılı aşkın bir süredir, akademik bir unvan olarak kullanılmıştır. Üniversitedeki kullanılan anlamı, üniversitede öğreten kişidir (hoca). Amerika kıtasındaki kolonilerin yayılması ile ve geç dönem Avrupa etkisi ile Dr. olarak kısaltılmış hali, kişi isimlerinin önünde unvan olarak kullanılmaya başlamıştır. Özellikle rönesans hareketi ile akademik hayatta, avrupa ve daha sonraları amerika kıtalarının hakimiyeti ile, dünya üzerindeki pek çok ülkede köade doktora derecesi almış kişilere verilen unvandır.

Doktor unvanı, akademik bir seviyeyi ve akademideki çalışmaların getirmiş olduğu saygınlığı ifade etmektedir. Latince kökeninde de öğreten kişi anlamının taşıdığı gibi, üniversitelerde uzun süreli çalışmalar sırasında, kişilerin yaptığı eğitim faaliyetlerinin kazandırdığı bir unvandır. Orta Çağ avrupasındaki anlamıyla, hayatını öğrenmeye, öğretmeye ve hikmeti (knowledge) yaymaya adamış kişi anlamındadır.

Avrupa ve amerikan ekolünde kullanılan doktor unvanını günümüzde de Ph.D. (kelimesi kelimesine: ancak okunuşu Doctor of Philosophy yani felsefe'nin doktoru) olarak kısaltılmaktadır ve bu unvan ilk kez 19. yüzyılda, Berlindeki Friedrich-Wilhelms-Universität tarafından verilmiştir. Doktor kelimesinin felsefe üzerine kurgulanmasının sebebi, ilk dönem üniversitelerinin genel yapılanması 3 ana alan üzerinden kurgulanmış eotkemtolmasıdır. Buna göre üniversitedeki bir kişi, hukuk, din (teoloji) veya ilaç alanlarında çalışabilirdi ve bu üç alan da o zamanlar felsefe'nin çalışma alanları olarak kabul ediliyordu. Günümüzde ise unvanın taşıdığı anlamlardan birisi de yapılan işin (çalışma alanının) felsefesine hakim olmaktır.

Öğrenim

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve diğer bazı ülkelerde, M.D. tıp fakültesinden mezun olduktan sonra verilen profesyonel bir lisansüstü derecesini belirtir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, bu genel olarak ortaya çıktı, çünkü 18. yüzyılda tıp mesleğinin çoğu, M.D. derece isimlendirmesini kullanan İskoçya'da eğitildi. Bununla birlikte, İngiltere'de, Bachelor of Surgery, Surgelor of Surgery kullanıldı ve 19. yüzyılda İskoçya'da da standart hale geldi. Bu nedenle, Birleşik Krallık, İrlanda ve diğer ülkelerde, MSD, tıp alanında profesyonel bir dereceye sahip olanlarla sınırlı bir araştırma doktora, yüksek doktora, onur derecesi veya uygulamalı klinik derecedir; Bu ülkelerde, Kuzey Amerika’ya eşdeğer profesyonel meslek mensupları ve bazılarında M.B.B.S. derecesi kullanılır.[1]

Türkiye'de tıp doktoru unvanı, altı yıllık tıp fakültesi eğitiminin preklinik ve klinik dönemlerini bitirerek başarıyla mezun olanlara verilmektedir.[2] Türkiye'de verilen tıp doktoru unvanının bir benzeri Fransız tıp eğitimi sisteminde bulunmaktadır. Aynı şekilde Fransa'da da altı yıllık eğitim sonunda "docteur en médecine" unvanı verilmektedir.

Unvanın kullanımı

Sağlık sektöründeki unvanların nasıl kullanılacağı ile ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2010 yılında Cenova'da alınan karar gereği, bu şekilde uzmanlığı / doktora mezuniyeti bulunmayan kişilere tam olarak genel pratisyen (general practitioner) unvanının kullanılması tavsiye edilmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2016. 
  3. ^ World Health Organization: Classifying health workers. Geneva, 2010. [1] 16 Ağustos 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.