Tartışma:Sedat Peker: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Otrerakibele (mesaj | katkılar)
Yeni başlık: Mafya
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
RPacK (mesaj | katkılar)
k RPacK, Tartışma:Sedat Peker sayfasını Tartışma:Reis Sedat Peker sayfasına taşıdı: Şahıs ismini daha önce Reis Sedat Peker olarak değiştirmiştir. Kimliğinde öyle yazmaktadır.
(Fark yok)

Sayfanın 18.53, 17 Kasım 2021 tarihindeki hâli

merhaba Bu imzasız yazı Cemkedi (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 11.15, 30 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

+

  • Maddenin başında yer alan "organize suç örgütü lideri." ifadesinin hukuki dayanağı gösterilmediğine göre bu ifade "yorum" niteliğindedir. Kaynak gösterilmediğine göre bu ifade çıkartılmalıdır.--Hasan Sami 02:08, 29 Mart 2007 (UTC)


Türkiye Cumhuriyeti Yargisi yeterli kaynak teskil eder: "Kelebek Operasyonu davasında 108 sanıkla birlikte yargılanan Sedat Peker, "Çete kurmak ve yönetmek, gaspa teşebbüs ve hürriyetten yoksun bırakma" suçlarından 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı." http://www.sabah.com.tr/2007/01/31/gun107.html --Eray 13:18, 19 Aralık 2007 (UTC)

Sayfayla ilgili 15 Ağustos tarihinde başladığım araştırmalar tamamlandı sayfa bakıma alınmak üzere çalışma şablonu eklendi 24 saat içerisinde sayfa vikipedi standartlarına dönüştürülecek ekleme yapmak veya bilgi vermek isteyenler bana mesaj atıp yardım etmeleri beni sevindirir iyi vikilemeler --Erhfb (mesaj) 14:22, 15 Eylül 2012 (UTC)

Kesinleşmiş Bir Karar

İddaa makamının talepleri kabul edilmiş ve C.M.K. ya göre bir ceza almıştır cezayıda bu sıfat altında almıştır maddenin tarafsızlığı ile ilgili her hangi bir sorun yoktur.Dediğiniz olay eğer savcılık (iddaa makamı) tarafından sunulan iddaanameden alıntı olsaydı tamam doğru ancak kesinleşmiş bir mahkeme kararı mevcut her hangi bir değişiklik yapılmasına gerek yok Erhfb (mesaj) 01:51, 15 Ağustos 2012 (UTC)

tahliye, konuşma vs.

şu değişikliği sorunlu olduğu için bir kaç kez düzelttim ama ısrar ediliyor, burada konuşulsun. öncelikle, sadece bu içeriği eklemek için bir 'tahliye' başlığı açılması kişinin hayatı göz önünde bulundurulduğunda doğru değil, bu tek tahliyesi değil. eğer bir başlık açılacaksa mahkumiyet diye açılır,bütün içerik orada değerlendirilir.sizin tahliyeyi önemli bulmanız öznel bir tercihtir. cezaevi kapısında yapılan konuşma ise telif kapsamında ve ansiklopedik bir bilgi içermediği için burada bu şekilde yer bulması mümkün değil. kibele 05:48, 11 Nisan 2014 (UTC)

Telif hakkı saklı mıdır konuşma metninin bilemiyorum ama tamamının ansiklopedik bir değer taşıdığına inanmıyorum. Ayrı başlık açılması da dediğin gibi lüzumsuz. Kapsamlı bir içerik yok çünkü başlığı dolduracak.--RapsarEfendim? 14:11, 11 Nisan 2014 (UTC)
bu konuşmalar vikikayank'a da eklendi. şurada telif konusunda bir konuşma var. --kibele 14:48, 11 Nisan 2014 (UTC)

Sedat Peker İş Adamıdır

Hayatının bir döneminde şiddete bulaştığını kendisi de itiraf eden Sedat Peker, uzun süredir şiddetle olan tüm ilişkisini kestiğini de açık yüreklilikle dile getirmiştir. Artık atfedilen suçlarla değil iş dünyasındaki atılımları ve çeşitli derneklere yaptığı yardımlarla gündeme gelmektedir. Hayatının bir bölümünde çeşitli suçlardan hüküm giymiş olması, hayatının sonuna kadar o damga ile anılacağı anlamına gelmez. Ki ansiklopedide de bunun birçok örneğini görebiliriz. Uyuşturucu işine bulaşmış ve hüküm giymiş Amerikan rap şarkıcılarının sayfalarında "Uyuşturucu Baronu" ya da "Eski Kulağı Kesiklerden" yazmadığı gibi, Sedat Peker'in giriş metninde de "Organize Suç Örgütü Lideri" yazmamalıdır. Google'da "Sedat Peker" araması yapıldığında sağ köşedeki wikipedia bölümünde "Organize Suç Örgütü Lideri" yazması doğru değildir. O kısmın gönderdiğim değişiklik talebinde de olduğu gibi "Türk iş adamı. Dört çocuk babasıdır. Tarihi Beyoğlu Kurukahvecisi markasının ortağıdır." şeklinde güncellenmesi çok daha anlamlı olacaktır. Çünkü kendisi bu markaya bir süre önce ortak olmuştur. Diğer bilgiler giriş kısmında değil de uygun bir dilde gelişme kısmında verilebilir. Zaman içinde iş dünyasındaki yeni girişimleri ile de adını duyuracağını söyleyebilirim. Sayfada yaptığım diğer değişikliklerde de belirttiğim gibi Sedat Peker "ZEREV" tarafından "Yılın en hayırsever iş adamı" ve "Yaşam boyu onur ödülü"ne layık görülmüştür. Çeşitli dernek ve vakıflara yaptığı yardımlardan dolayı da plaketler almıştır. Memleketçi Sanayici ve İş Adamları Derneği (MİSİAD)'nin de "Onursal Başkanı"dır. Sedat Peker iş dünyasının bilinen isimlerindendir ve şiddetle uzaktan yakından bir alakası kalmamıştır. Burada yazmış olduğum bilgiler kesin bilgilerdir.

Bu sayfada uyuşturucu, silah, tecavüz, darbe vb. suçlardan hüküm giymiş bir sürü insan sayabilirim. Aslında 15 adet isim ve işledikleri suçları yazmış ve yazmaya devam ediyordum ancak isimleri burada ifşa etmenin hoş olmayacağı için silip genel bir şekilde durumu izah etmeyi tercih ettim. Ancak talep gelirse burada yüzlerce isim sayabilirim. Hiçbirinin giriş mesajında hayatlarının bir bölümlerinde işledikleri suçlar nedeniyle giydikleri hüküm değil de şuanki meşguliyetleri hakkındaki bilgiler yazdığı için aynı şey Sedat Peker'in sayfası için de geçerli olmalı ve giriş yazısı belirtmiş olduğum şekilde değiştirilmelidir.

https://twitter.com/sedat_peker/status/575032751759486977
http://www.milliyet.com.tr/izmir-de-sedat-peker-izdihami-gundem-2039036/
http://www.milliyet.com.tr/en-hayirsever-isadami-odulu-sedat-magazin-2025956/
http://www.karadenizgazete.com.tr/magazin/peker-cocuklari-unutmadi/45947
http://www.mansetkocaeli.com/haber-51592_Sedat-Peker-engellilere-20-bin-lira-bagis-yapti
http://www.sosyette.com/detay/8781/bilun-colak-tarihi-beyoglu-kurukahvecisi-nin-hedeflerini-quality-business-a-anlatti
http://724magazin.com/tarihi-beyoglu-kurukahvecisine-rekor-talep/
https://eksisozluk.com/tarihi-beyoglu-kurukahvecisi--4719031Aslanbekir (mesaj) 19:15, 30 Nisan 2015 (UTC)


Sedat Peker'in Hayırsever İşadamı olması? (Viki vs. Wiki)

Bugünlerde kendisi çok konuşulduğu için, şöyle bir internette ne var ne yok bakmak istedim. Malesef vikipedi'de gördüklerim beni utandırdı. Eskiden bir iki ufak macerası vardı fakat şimdi şahane bir işadamı, hayırsever anlamına gelecek uzun bir methiye. Yaptığı hayır işleri vs...

Eğer bu para karşılığı hizmet sunan bir editör tarafından yazılmışsa (bunun wikipedia kurallarına aykırı olmadığından haberdarım, sık sık köyçeşmesi'ne girip bakarım), bunun, sadece yazan editörün sayfasında belirtilmesi yetmez, Sedat Peker başlığının üstünde de yer verilmeli.

Paralı ya da parasız, her halükarda, bu viki makalesi bahsedilen şahsı tarafsız bir şekilde anlatmamaktadır. Tarafsız anlatımı için Wikipedia'daki İngilizce makaleye bakabilirsiniz.

Sedat Peker'in objektif anlatımı için fikir verebilir diye düşündüğüm bir örneği vereyim: Bu tartışmayı vpn kullanarak açtım. Ne olur, ne olmaz. Ip'den evim bulunabilir diye.

Ek not: Üstteki tartışmayı açan 'BekirAslan' kullanıcı isimli kişinin sayfaya subjektif ve ansiklopedik olmayan bilgi girdiğini düşünerek Google'da yaptığım ufak bir araştırma sonucunda, kendisinin Sedat Peker'e 'Reis' diye hitap edecek bağlılıkta olduğunu buldum. Bu, tek başına elbette kişinin tarafsızlığı ile ilgili bir done değildir. Fakat girilen bilgilerle(!) birleştirilince, ortaya Viki standartlarına uymayan bir makale çıkmış oluyor.

image: https://igcdn-photos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-19/11380213_1655513598019040_188510093_a.jpg bogazcocugu Geç saatte de olsa beni hanesinde misafir ederek hoşsohbetiyle şereflendiren #Reis'im #SedatPeker'e sonsuz teşekkürler 3w Read more at http://websta.me/location/418382302#yAujDpxWXx7plriW.99

5.254.65.7 09:16, 15 Haziran 2015 (UTC)

5.254.65.7 10:05, 15 Haziran 2015 (UTC)

maddeden çıkartılan giriş kısmı yerine döndü, kategori eklendi. kaynaklı olarak siz de içerik ekleyebilir, taraflı bulduğunuz kısımları düzenleyebilirsiniz. --kibele 10:40, 15 Haziran 2015 (UTC)
İlk olarak belirtmek isterim ki sayfa ile alakadar olan kişiler benim arkadaşım olduğundan konu ile alakalı bir çok gelişmeyi yakından takip ediyorum. İlk olarak bu yazıyı kendini gizleyerek yazan arkadaşa seslenmek isterim. Sedat Peker'in kim olduğu, nerede , hangi hapisanede , ne için yattığı zaten bütün türkiye tarafından bilinmektedir. Burada sizin asıl utanmanız gereken bir konu vardır ki insanların özel hayatlarına saygı göstermeden (bence insanlığınızdan utanmalısınız) evimi bulabilirler ifadesini kullanmanızdır. Siz zerre kadar tanımadığınız , hakkında hiç birşey bilmediğiniz bir insanın her kim olursa olsun bunları yazarak barbarca hareket etmiş olmuyormusunuz?

Açık ve net olarak beyan etmek isterim ki sayfada ne yazdığı Sedat Peker'ı çok fazla ilgilendirmemkteymış, istedikleri google aramalarında ismleri yazıldığı zaman direk vikipedi sayfasının görünmesi ve o koyduğunuz ifadelerin gözükmesi kendisinin özel hayatında sıkıntıya neden olmaktaymış. Benimde daha önce rica üzerine sayfanın giriş kısmını değiştirmem ve bu ifadeleri aşağıya doğru kaydırmamın nedeni budur. Sonuç olarak insanların özel hayatına saygı göstermek gerekir. Sayfada kendini gizleyen ve benim iftiracı olarak nitelendirdiğim kişi şahane kelimesini kullanarak rüzgar yapmıştır sayfada bu kelime geçmemektedir. Nasıl konu olan şahsın geçmişinde ki bütün cezaları suçları yazacaksak , yaptığı hayırseverlik çalışmalarınıda belirtmemiz gerekmiyormu. Bu sayfayı değiştiren art niyetli kişi eğer çok tarafsız olduğunu düşünüyorsa İngilizce Vikipedi deki makalede uyuşturucuya karşı savaş açan lider kısmınıda alıp o başlığa koymalımıydı kendisine soruyorum.
Ayrıca sayfayı ilk olarak değiştiren kişinin kişisel sosyal medya hesaplarında ki fotoğrafları alıp burada paylaşmak nasıl bir ahlaksızlıktır. İnsanların tonlarca işi varken, kendisinin evinin tespit edilebileceğini idiaa ederek kendini fasulyeden nimet sayan bu kişi ayrıca suç işlemiştir. Benim elime bir kaç ki kitap ve biyografi örneği gönderilecek ve sayfayı tarafsız bir şekilde yazmaya gayret edeceğim topluluğumuzunda bu konuda yardımlarını bekliyorum. Burada belirtmek istediğim başka bir detayda biz o zaman İbrahim Tatlısesin maddesinin giriş kısmına karısını vurduran adam, Deniz Seki'nin maddesinin giriş kısmına uyuşturucu satıcısı , Kenan İmirzalıoğlu ve Tarkan biyografilerinin giriş kısmına uyuşturucu kullanımından tutuklanmış mı yazacağız o zaman türkiye cumhuriyetinde sayfasının giriş kısmında adli yargılar bulunmayan insan kalır mı? Tekrardan belirtmek isterim ki kişi sayfanın giriş kısmının google aramalarında gözükmesinden muzdarıptir, onun için ben kişilerin özel hayatlarına saygı göstermenin ön planda tutulmasının gerekliliğinden giriş kısmında ki ibareyi alta alıp yeni madde oluşana kadar bu şekilde kalmasını talep ediyorum.Mutlutopuz 09:19, 16 Haziran 2015 (UTC)

user:Mutlutopuz, meselelerin kişiselleştirilmesi konusunda haklısın. ama doğru olan aynı biçimde kişiselleştirerek cevap vermek değil elbette. maddede kaynaklı olarak kişinin yaşamına ilişkin bütün bilgiler paylaşılabilir. girişi ise, doğru tanımda tutmak zorundayız. ingilizce ve almanca maddelere de bakabilirsin. önceki tanımda 'karadenizli ailenin çocuğu' olduğu yazıyordu. sen de takdir edersin ki, bu biyografinin burada olma nedeni bu değil. verdiğin örnekler (karısını dövme vb.) bu konuda örnek olamaz, çünkü bu konular o kişilerin hayatının bir parçası ve girişte değil kaynaklı olarak aşağıda yer verilir. oysa burada, bu nedenle ansiklopedik olmuş birinden söz ediyoruz. kendisinin bundan duyduğu rahatsızlık ansiklopedi olarak vikipedi'yi ilgilendirmez. yaşayan kişiler ancak kaynaksız ve iftira niteliğindeki içeriklere itiraz edebilirler. maddeyi tarafsız ve kaynaklı olarak geliştirmekte yarar var. kolay gelsin. --kibele 09:37, 16 Haziran 2015 (UTC)

Benim için de mesele kapanmıştır. Başka başlıklara sık sık katkıda bulunuyorum fakat Sedat Peker başlığına girilen, giriş geçmişinde gördüğüm kadarıyla, pek çok metin çok defa değiştirilmiş görünüyor (MultuTopuz'un yaklaşımı da bu değişikliklerin hangi yönde ve ne amaçla olduğu ile ilgili pek çok fikir verecektir). Dolayısıyla bu başlık özelinde yeni metinleri sıradan kullanıcı gibi gözlemleyip, tartışmaya yansıtma 'görevimi' sürdüreceğim. Mutlu Bey'in tartışmayı daima daha da alevlendirmeye dönük, hakaretamiz, daima haklı görünen ve Wikipedia yazar kurallarına katiyen uymayan, üslubunu çok çok iyi biliyorum. (benim yazdıklarımın kişiselleştiriyor oluşu, söylemek istediğimi ispatlamak amacındandır. makalenin utanç verici olduğu da makale eleştirisidir ve bireysel fikrimdir; istediğimi düşünebilirim.). Dolayısıyla tartışmayı uzatmayacağım. Değişiklikle ilgilendiğiniz için teşekkürler. Devamında da daima takip edeceğim.5.254.65.26 19:16, 16 Haziran 2015 (UTC)

"Akademisyenler bildirisi" bölümü hakkında

Merhaba. Bu bölümdeki ilk cümlede çeşitli değişiklikler yapılıyor. İlk hâli Şu idiː

-2015 Şırnak ayaklanmasında yaşanan olaylar hakkında 10 Ocak 2016'da yayınlanan Barış İçin Akademisyenler Bildirisi üzerine, Sedat Peker karşı bildiri yayınlamıştır. Bildirisinde tehdit içerikli bir üslup http://www.radikal.com.tr/turkiye/sedat-pekerden-akademisyenlere-akan-kanlarinizla-dus-alacagiz-1498180/ 13 Ocak 2015 Radikal haberi: Sedat Peker'den akademisyenlere: Akan kanlarınızla duş alacağız] kullanan Peker'e (...) soruşturma açıldı.

Bu ifadeyi objektif olamaya çalışarak yazdım. Daha sonra şöyle bir değişiklik yapıldı:

-2015 Şırnak ayaklanmasında yaşanan olaylar hakkında 10 Ocak 2016'da yayınlanan Barış İçin Akademisyenler Bildirisi üzerine, Sedat Peker karşı bildiri yayınlamıştır. Bildirisinde kin ve nefret dilini kullanmış, kendisinden beklenecek şekilde Akademisyenleri ölümle tehdit etmiştir.

Buradaki "kin ve nefret dilini kullanmış, kendisinden beklenecek şekilde Akademisyenleri ölümle tehdit etmiştir" ifadesi objektif mi sizce?

Daha sonra şu değişiklik oldu:

-Kasım 2015 seçimleri sonrası başlayan operasyonlar da yaşanan olaylar hakkında 10 Ocak 2016'da yayınlanan Barış İçin Akademisyenler Bildirisi üzerine, Sedat Peker karşı bildiri yayınlamıştır. Bildirisinde kin ve nefret dilini kullanmış, kendisinden beklenecek şekilde Akademisyenleri ölümle tehdit etmiştir.

Burada da 2015 Şırnak ayaklanması bölümü çıkartılıp, "seçimler sonrası başlayan operasyonlar" ifadesi koyuldu. Ayaklanma başlığında da tarafsızlık tartışmaları devam ediyor biliyorum. Ancak o başlığın mevcut hâli bu olduğu için öyle yazdım. Evet 2015 Şırnak ayaklanması yazılmayacaksa, "Kasım 2015 seçimleri sonrası başlayan operasyonlar" ifadesine o sayfanın bağlantısını ekleyelim. Yani Kasım 2015 seçimleri sonrası başlayan operasyonlar şeklinde olsun. Bir de "kin ve nefret dilini kullanmış, kendisinden beklenecek şekilde Akademisyenleri ölümle tehdit etmiştir" ifadesini taraflı buluyorum. Bu ifadenin eskisine veya eskiye benzer bir cümleye çevrilmesi gerektiğini düşünüyorum.--Amillians (mesaj) 12:25, 17 Ocak 2016 (UTC)

İlk kısımdan sürekli olarak yaptığı işin kaldırılması

İlk olarak maddenin tarafsızlığı konusunda şüpheler var yavaş yavaş düzeldikten sonra hep kötüler bildirilmiş yaptığı yardımlardan ve ödüllerinden detaylı bahsedilmemiş denildi bende kayda değer olan kaynaklı bulduğum yazıları buraya uygun bir şekilde ekledim fakat; sorun şu ki maddenin ilk kısmından sürekli olarak iş adamı ibaresi kaldırılıyor.

Buradan ilk olarak Sn. Kibele'nin cevabını bekliyorum şurada ki değişikliliğinizi ansiklopedik düzen adı altında yapmanızın amacı nedir? Merak etmekteyim doğrusu, genellikle kişilerin bütün maddelerinde başındaki ilk cümlede kişinin ayrıca şu an aktif olarak ne iş yaptığını belirtiyoruz bu tüm maddelerde aynı sayılır. Fakat sizin yaptığınız değişiklikte yukarıda ki kelimeyi kaldırıp aşağıya Günümüzde iş adamı olarak yaşamını sürdürmektedir. yazmanız bana saçma geliyor. Maddenin başına tekrar iş adamı ibaresini ve eski ibaresinide ekledim rahatsız olduğunuz bir konu olursa lütfen önce burada tartışalım. İyi günler iyi vikilemeler.--Çakırmsj 22:49, 19 Mart 2016 (UTC)

öncelikle yaptığınız değişikliği geri alıyorum, kullanıcıların fikirlerini almadan geri almayın lütfen, sonrasında düzenlenir. bu tür değişikliklerde böyle yapıyoruz.

yaptığınız düzenlemede 'hayırsever' gibi ansiklopedik ve nesnel olmayan bir ifade vardı. ayrıca 'eski' eklemesi de pek tarafsız bir değişiklik gibi görünmüyor. biz ilk cümlede kişinin ansiklopedik olma nedenini yazıyoruz ve eğer bir mesleği varsa onu ekliyoruz. bu durumda bütün bunlar olmadığına göre, 'iş adamı' ibaresini de başa alarak yaptığınız düzenleme elbette ansiklopedik değil. --kibele 17:06, 20 Mart 2016 (UTC)

Sonraki değişikliğimde Hayırsever kısmını kaldırıp şuan güncel olarak iş adamı olduğunu hatta en iyi iş adamı ödülünü aldığı kaynağı ekledim yaptığınız değişiklik taraflıdır ve şu an için iftira niteğindedir güncel olarak taraflı bir şekilde Organize suç örgütü liderliği yaptığı gibi bir algı oluşturmak için yapılmıştır. Ve bu arada siz neden kullanıcıların fikirlerini almadan yaptığım değişikliği geri aldınız?--Çakırmsj 21:09, 20 Mart 2016 (UTC)
Kaynaklar şöyle diyor. Hayırsever: Sıfır sonuç. Diğer ifade (örgütsel konu) içinse kaynaklar çıkabiliyor. Vitruvian (mesaj) 21:35, 20 Mart 2016 (UTC)
Hayırsever meselesi ayrı bir mesele yukarıda belirtmemek konusunda haklısınız fakat kişi şu anda iş adamıdır hatta ödüller almaktadır. Kişinin şu anda organize suç örgütü lideri olduğu bir çeteye sahip olduğu gibi bir algı oluşturmak yanlıştır. Şu değişikliği tekrardan yapmayı düşünüyorum yanlış olduğunu düşünen başka kullanıcı varsa yazabilir. --Çakırmsj 17:03, 24 Mart 2016 (UTC)

"Yaptığı bâzı yardımlar"

böyle bir bölüm başlığı ve altındaki ifadeler ansiklopedik midir? kişinin kamuoyunda yaratmak istediği profilin güçlendirilmesi için eklendiğini, ya tamamen kaldırılması ya da bir cümlede toparlanarak bir iki kaynak verilmesi gerektiğini düşünüyorum. --kibele 15:01, 22 Mart 2016 (UTC)

Tek bir cümlede toparlanması doğru olabilir, bir de bölüm başlığına ihtiyaç yok bu kısa bilgi için. Bir diğer yol ise kaldırılıp, eğer uygunsa dış bağlantılar altında haberin verilmesi. Vitruvian (mesaj) 10:18, 9 Şubat 2017 (UTC)

Maddenin koruma altına alınması gerekliliği

Sedat Peker'in malum videoları ülke gündeminde önemli yer tutmaktadır. Siyasi parti liderlerinden bile bu videolar hakkında açıklamalar gelmektedir. İnternette Sedat Peker yazıldığında çıkan ilk sitelerden biri Vikipedi oluyor. Olayın ilginç yanı bizzat Sedat Peker'in veya yardımcılarının da Vikipedi'yi okuduğuna dair güçlü kanılarım var. Örneğin, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı KOM Dairenin mafya liderleri raporu. Bu raporlarla ilgili 2 kaynak var, biri 20 nisan 2021 tarihli T24'te Tolga Şardan'ın yazısı. Ki ben içeriği genişlettiğimde, kaynak olarak Tolga Şardan gösterdim.

Daha sonra bu konuda internet araması yaptığımda, ana kaynağın Hürriyet yazarı Nedim Şener olduğu ortaya çıkıyor.

Nedim Şener, 26 Mart 2021 tarihinde verileri KOM Daire raporlarından aldığını söylüyor. Sedat Peker 13 Mayıs'a kadar bu raporlara değinmiyor. Ben 11 Mayıs'ta ilgili raporun bir kısmını Tolga Şardan'dan kaynak göstererek Vikipedi'ye ekledim. İlginç bir şekilde Sedat Peker 13 mayıs videosunda bu rapordan bahsetti. 14 Mayısta milletvekili Barış Atay, İçişleri bakanı Süleyman Soylu'ya bu rapor ile ilgili bir tweet attı. Tweetinde kaynak olarak vikipediyi göstermiş.

Yani diyorum ki; bu madde artık koruma altına alınmalı. Eklenen içeriklerde kaynağa dikkat edilmeli. Eklenen ibare kaynakçada geçiyor mu diye kontrol edilmeli. Görüldüğü gibi bu madde üst düzey siyasiler tarafından okunuyor. @Chansey,@Sakhalinio,@Superyetkin,@Khutuck, @HakanIST,@Başak,@Elmacenderesi,@Vito Genovese,@Teacher0691,@Dr. Coal--Metakafa (mesaj) 11.16, 15 Mayıs 2021 (UTC)--Metakafa (mesaj) 11.16, 15 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Metakafa maddeler tedbir amaçlı korumaya alınamamaktadır. Bir ihlal olursa gereği yapılır. chansey mesaj? 15.30, 15 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]
  • Vikipedi'deki içeriklerin kullanıcılar tarafından yazıldığı ve herkes tarafından düzenlenebilir olduğu unutulmamalıdır, @Metakafa. Eklenen bilgilerde kaynak gösterilmesi gerekir, -YİB çerçevesinde- iftira niteliğinde olan yıkıcı değişiklikler veya radikal anlamda yapılan kaynaksız eklemeler silinmelidir. --Victor Trevor (mesaj) 15.39, 15 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

YouTube videoları hakkında

Bu konu için ayrı madde açılması artık şart gözüküyor. Maddenin büyük bir bölümünü bunlar kaplıyor ve devamı da gelecek belli ki. Bu açıklamalar ve iddialar, hatta bunlara yönelik tepkiler o maddede toplanırsa yerinde olacaktır. "Sedat Peker'in YouTube videoları‎" diye düşünmüştüm ama sırf bu açıklamaların olduğu videoları belirten bir ad olsa daha uygun olacaktır. Bununla birlikte sırf bu videolar için haberlerde geçen özel bir ad varsa o da madde adı olabilir. NanahuatlEfendim? 09.52, 19 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]


Haklısınız, bu videolar için ayrı madde gerekiyor. Ancak önerdiğiniz bu yeni maddenin 1-2 ay ötelenmesini öneriyorum. Google'a yazınca Sedat Peker ile ilgili çıkan ilk kaynak Vikipedi oluyor. Bilgiye direkt ulaşım için bu video açıklamalarının bir müddet daha 'Sedat Peker' maddesinde kalması, bilgi akışı açısından daha sağlıklı olacaktır. Tahmini 1-2 ay sonra gündem soğuyacaktır. Ondan sonra tüm videoları, siyasilerin açıklamalarını yeni maddede düzenleyip derleriz. Maddenin uzaması da normal, çünkü taraflar açıklamalarını karşılıklı yapıyor. Birisi bir video yayınlıyor, diğeri videoya cevap veriyor. Karşılıklı atışmalar halinde böyle bir ilerleme var. Siyasilerin Peker açıklamaları bile ayrı bir maddeye ihtiyaç duyuyor. Gündem 1-2 ay içinde soğuyana kadar Sedat Peker maddesi üzerinde devam edelim. Bu zaman zarfında tecrübeli kullanıcılar sayfa düzenine el atıp daha okuyucu dostu bir görünüm almasına katkı sağlayabilir. --Metakafa (mesaj) 12.10, 19 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]


Bence AK Parti-Gülen Hareketi çatışması maddesi örnek alınarak yeni bir madde oluşturulabilir. İsmi AK Parti-Sedat Peker çatışması olmalı. Zaten İMDB'de de benim önerdiğim şekilde isimlendirilmiş. Çünkü örnek verdiğim maddede olduğu gibi önce taraflardan biri MİT, Milli Eğitim Bakanlığı derken madde şu anki halini aldı. Her açıklama olaya bambaşka taraflar ve boyutlar katıyor. Yani bu sürecin ilerleyişi bu isme almaya doğru gidiyor. Bu konunun 1-2 ay içinde soğuyacağına katılmıyorum. Örnek verdiğim madde MİT başkanının ifadeye çağrılması ile başlayıp 4 yıl sonra darbe girişimi ile sonlandı. Bu konu da 2019 yılından başlıyor. Bir iş adamının şikayeti bizi her videonun gündem olacağı bir sürece kadar getirdi. Taraflardan birisi herhangi adli konuya muhatap olmadan Türkiye'ye dönebilmek, diğeri ise karşı tarafın organize suç örgütü liderliği iddiası ile yargılanmasını istiyor. Taraflardan birisi başarılı olana dek sürecek gibi görünüyor. Bunun da 1-2 ay içinde gerçekleşeceği tarafların şu anki konumları ile pek mümkün görünmüyor. Robert Porterrr (mesaj) 00.22, 22 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Sedat Peker'in kendi iddialarını maddeye eklemek hukuki açıdan sıkıntı mıdır?

10 gün önceye kadar maddedeki çoğu güncel genişletmeyi ben yaptım. Tabi ilk 2-3 videoda çok ağır iddialar yoktu. 4. videodan sonra ağır iddialar geldi. Sonra bunları hukuki açıdan vikipedi'yi zor durumda bırakacağını düşündüğüm için maddeyi genişletmeyi düşünmedim. Milletvekili de vikipediden alıntı yapıp paylaşınca iyice kendimi maddeden çektim. Benden sonra da kimse el atmadı. 13 Mayıstan beri madde genişlemiyor. Sedat Peker'in tüm iddialarını maddeye eklemenin hukuki durumu nedir? Örneğin diyor ki "içişleri bakanı bir emniyet müdürünün ölümünde parmağı var" Bu tür ağır iddiaları ekleyebilir miyiz?--Metakafa (mesaj) 22.13, 24 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

@Metakafa Kaynaklı olduğu sürece her şey eklenebilir. Bkz.: Vikipedi:Cesur ol. Önemli olan kaynaksız şekilde baştan savma bilgiler eklememek. --Henrymorgan92 (mesaj) 09.39, 25 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Suç örgütü / Mafya

Hem suç örgütü lideri, hem mafya lideri yan yana yazıldığı zaman gereksiz duruyor. İkisi aynı şey. Ben maddeye ilk baktığımda mafya lordu (o ne demekse) yazıyordu, hemde yanında suç örgütü lideri yazıyordu. Bu madde kimsenin tekelinde olmadığı için ortaklaşa kararlaştırılan iyi bir tanım gerekiyor.

Türk mafyası sık kullanılan bir tanım olduğu için ve Sedat Peker hem Türk devletinin en üst kademeleri, hem de medyada Türk mafyası olarak da adlandırıldığı için "Türk mafyası lideri bir iş insanı" bana göre doğru tanımdır. Elbette Cosa Nostra tarzı bir hakiki mafya örgütlenmesiyle alakası yok ama bizdeki tanıma göre uygun. --XILepra 17.50, 27 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

İsmini Değiştirmesi

26 Mayıs 2021 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada Sedat Peker ile ilgili yakalama kararında geçen 'Reis Sedat Peker' isminin Merkezi Nüfus İdare Sistemi üzerinden alındığı, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir ilave yapılmadığı belirtildi.[1] [2]

Adının "Reis Sedat Peker" olarak değiştirilmesi gerekmez mi ? --Misketbol (mesaj) 01.21, 28 Mayıs 2021 (UTC) . 01.15, 28 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Mafya

Bir insan hem mafya olup hem de nasıl iş insanı olabilir. Is insani ise mesleği nedir, neyle ugrasmaktadir? Otrerakibele (mesaj) 06.47, 2 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

  1. ^ https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-57271289
  2. ^ https://www.milliyet.com.tr/gundem/son-dakika-sedat-peker-hakkinda-yakalama-karari-cikarildi-6516137