Anadolu rock: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Hustle77 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
50. satır: 50. satır:
* [[Yırtık Uçurtma]]
* [[Yırtık Uçurtma]]
* [[Selda Bağcan]]
* [[Selda Bağcan]]

== Ayrıca bakınız ==

* [[Anadolu blues]]


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==

Sayfanın 16.36, 8 Eylül 2021 tarihindeki hâli

Anadolu rock
Müzikal kökenleriProgresif rock, Psychedelic rock, Türk halk müziği
Kültürel kökenleri1960-1980 arası
Önemli çalgılarErkek vokal, Gitar, Bas, Bateri, Klavye, Bağlama nadir olarak Yan Flüt, Davul, Zurna da kullanılır.
PopülerlikÇok büyük oranda Türkiye, ayrıca diğer ülkelerde küçük dinleyici kitleleri
Bölgesel tarzlar
Türkiye

Anadolu rock, Türk halk müziği (türkü) ile rock müziğin birleşimi olan müzik türü.

II. Dünya Savaşı yıllarında dünyaya gelmiş 68 kuşağı müzisyenleri, 1960'lı ve 1970'li yıllarda en ünlüleri İngiltere ve Amerika'dan çıkmak üzere müzik piyasasını kasıp kavururken Türkiye de gelişen bu akımlardan nasibini alıyordu. Yurt dışında ilk dönemlerde Beatles, daha sonraları Rolling Stones, Led Zeppelin, Yes, King Crimson, Pink Floyd ve bu listenin uzayıp gidebileceği daha bir dolu gruplar rock müziğin en başta giden temsilcilerinden olmuşlardır.

Bu grupların patlamasından sonra 1967-68 yıllarında Türkiye'de başta Barış Manço olmak üzere, Cem Karaca, Erkin Koray, Fikret Kızılok, ve Moğollar gibi birçok grup ve müzisyen kendilerini yurt çapında üne kavuşturacak ilk 45'liklerini çıkarmışlardı. Moğollar'ın ilk dönem klavyecisi Murat Ses'in öncülük ettiği bir akım olan Anadolu rock’ın temelleri de yine aynı senelerde böylece atılmış oluyordu. Türkiye bu akıma çok ısınmıştı.

Bu müzisyenler yurt dışındaki akımları oldukça yakından takip ediyorlardı ve farkında oldukları bir şey vardı ki bu da kendi ülkelerinin müziğinin aslında çok köklü bir geçmişe sahip olduğu ve de en önemlisi altmışlı yılların ikinci yarısında temelleri Amerika Birleşik Devletleri'nde atılmış olan psychedelic rock akımının aslında kendi ülkelerinin müziğinin özünde bulunduğuydu. Batının 68 kuşağı hippileri de doğu mistisizmine bol miktarda meraklıydı ve bu konuda bolca araştırma yapıyorlardı. Türkiye'de yaşayan müzisyenler ise zaten bu olayın içinde doğup büyümüş oldukları için bu onlar için çok büyük bir avantajdı ve bunu çok iyi değerlendirmesini bilip hem batıdaki dünyayı sallamış grupların çalışmalarından, hem de kendi ülkelerinin yerel müziğinden yararlanarak çok sağlam doğu batı sentezleri ortaya çıkarmasını bildiler. Bu da Anadolu rock müziğini ortaya çıkardı.

Anadolu rock tarzının bazı temsilcileri

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar