Ortakyaşam: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Muhammed.4721 (mesaj | katkılar)
→‎Parazitlik: Yazım hatası düzeltildi
Etiketler: Elle geri alma Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Muhammed.4721 (mesaj | katkılar)
İçerik eklendi
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
2. satır: 2. satır:
'''Ortakyaşam''', '''ortakyaşarlık''' ya da '''simbiyoz''', iki canlının tek bir organizma gibi birbirleriyle yardımlaşarak bir arada yaşamalarıdır.
'''Ortakyaşam''', '''ortakyaşarlık''' ya da '''simbiyoz''', iki canlının tek bir organizma gibi birbirleriyle yardımlaşarak bir arada yaşamalarıdır.


Ortakyaşam, iki [[bitki]] arasında olacağı gibi, bir bitki ile bir [[fungi]] (gerçek mantar) arasında da olur. Örneğin [[liken]] bir [[mantar]]la bir [[alg]]in ortak yaşamasından oluşmuş bir organizmadır. Mantar [[klorofil]] taşımaz, haustoriumlarıyla yaşadığı ortamdan [[su]] ve madensel tuzları alır ve alge verir. Buna karşılık alg klorofili olduğundan [[fotosentez]] yaparak organik bileşikleri hazırlar.
Ortakyaşam, iki [[bitki]] arasında olacağı gibi, bir bitki ile bir [[fungi]] (gerçek mantar) arasında da olur. Örneğin [[liken]] bir [[mantar]]la bir [[alg]]in ortak yaşamasından oluşmuş bir organizmadır. Mantar [[klorofil]] taşımaz, [[haustorium]]larıyla yaşadığı ortamdan [[su]] ve madensel tuzları alır ve alge verir. Buna karşılık alg klorofili olduğundan [[fotosentez]] yaparak organik bileşikleri hazırlar.

==Mutualizm==
==Mutualizm==
{{ana|Mutualizm (biyoloji)}}
{{ana|Mutualizm (biyoloji)}}

Sayfanın 05.54, 26 Ağustos 2021 tarihindeki hâli

Ortakyaşam, ortakyaşarlık ya da simbiyoz, iki canlının tek bir organizma gibi birbirleriyle yardımlaşarak bir arada yaşamalarıdır.

Ortakyaşam, iki bitki arasında olacağı gibi, bir bitki ile bir fungi (gerçek mantar) arasında da olur. Örneğin liken bir mantarla bir algin ortak yaşamasından oluşmuş bir organizmadır. Mantar klorofil taşımaz, haustoriumlarıyla yaşadığı ortamdan su ve madensel tuzları alır ve alge verir. Buna karşılık alg klorofili olduğundan fotosentez yaparak organik bileşikleri hazırlar.

Mutualizm

Simbiyotik iki canlının da fayda gördüğü simbiyotik yaşam formudur. "(+,+)" olarak ifade edilir. Örneğin liken birlikteliği ya da E.coli'nin bağırsakta B ve K vitaminine dayalı, kazan kazan esasına bağlı mutual (ortak,müşterek) birlikteliği mutualizm ilişkisidir.

Acacia collinsii ve karıncalara yuva olan oyukları

Bir başka örnek karıncaların Akasya bitkileriyle olan etkileşimidir. Akasya bitkisinin oyukları içinde karıncalar yuva yapabiliyor. Aynı zamanda akasya karıncalar için şekerli bir madde üretiyor. Buna karşılık karıncalar akasyanın yaprağını yemeye çalışan böceklere ve hayvanlara saldırarak, bitkiyi koruyor.

Kommensalizm

Canlılardan birinin hiç etkilenmediği diğerinin ise fayda sağladığı simbiyotik yaşam formudur. (0,+) olarak ifade edilir.

Parazitlik

Canlılardan biri zarar görürken birinin fayda sağladığı simbiyotik İlişkidir. (-,+) olarak ifade edilir. Zarar gören canlıya "konak" denir. Fayda gören canlıya parazit denir.