Huzursuzluk: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Bilgi yeniden yazıldı
Birkaç bilgi silindi
36. satır: 36. satır:


Mardinli Hüseyin ile [[Irak ve Şam İslam Devleti|IŞİD]] zulmünü misliyle yaşamış [[Ezidi]] kızı Meleknaz'ın ve kelamın çocuklarının hikayesi... Livaneli okuru, sevda ile acının iç içe geçtiği bir [[Orta Doğu|Ortadoğu]] gerçeğiyle buluşturuyor.
Mardinli Hüseyin ile [[Irak ve Şam İslam Devleti|IŞİD]] zulmünü misliyle yaşamış [[Ezidi]] kızı Meleknaz'ın ve kelamın çocuklarının hikayesi... Livaneli okuru, sevda ile acının iç içe geçtiği bir [[Orta Doğu|Ortadoğu]] gerçeğiyle buluşturuyor.


''"[[Harese]] nedir, bilir misin oğlum? Arapça eski bir kelimedir. Develerin çölde çok sevdiği bir diken var. Deve dikeni yedikçe ağzı kanar. Tuzlu kanın tadı dikeninkiyle karışınca bu, devenin daha çok hoşuna gider. Kanadıkça yer, bir türlü kendi kanına doyamaz... Ortadoğu<nowiki>'nun adeti budur oğlum, tarih boyunca birbirini öldürür ama aslında kendini öldürdüğünü anlamaz. Kendi kanının tadından sarhoş olur.''</nowiki> (Kitabın giriş sözü)''


== Karakterler ==
== Karakterler ==

Sayfanın 12.11, 13 Temmuz 2021 tarihindeki hâli

Huzursuzluk, Ömer Zülfü Livaneli tarafından yazılmış 2017 basımlı romandır. Kitap, ''Merhamet zulmün merhemi olamaz!'' sloganı adı altında yayımlanmıştır. Roman, yakın zamanda Ortadoğu'da yaşanmış bazı dram yüklü olayları anlatmaktadır.

HUZURSUZLUK
Yazar Ömer Zülfü Livaneli
Tür Roman
Yayım yılı 2017
Yayımcı Doğan Kitap
Editör Necla Feroğlu
Ülke Türkiye
Dil Türkçe
Sayfa sayısı 154

Konu

İstanbul'un kargaşası içinde sıradan bir yaşam süren İbrahim, çocukluk arkadaşı Hüseyin'in ölüm haberi üzerine üzerine doğduğu kadim kent Mardin'e gider. Onun, önce sevdaya sonra ölüme yazılmış, Mardin'de başlayıp Amerika'da sona ermiş hayatını araştırmaya koyulur. Böylece adeta bir girdabın içine çekilir, tutkuyla ve hırsla gizemli bir kadının peşine düşer.

Mardinli Hüseyin ile IŞİD zulmünü misliyle yaşamış Ezidi kızı Meleknaz'ın ve kelamın çocuklarının hikayesi... Livaneli okuru, sevda ile acının iç içe geçtiği bir Ortadoğu gerçeğiyle buluşturuyor.

Karakterler

Karakter
İbrahim İstanbul'da yaşayan bir gazeteci. Kitabın başkarakteridir. Hüseyin'in ölümü üzerine Mardin'e gider ve onun yaşamını araştırır. Meleknaz, onun dikkatini oldukça çeker.
Hüseyin İbrahim'in çocukluk arkadaşı, Meleknaz ile aşk yaşayan kişi. Amerika'da bıçaklanarak öldürülmüştür.
Meleknaz Hüseyin'in sevdiği Ezidi kızı. Türlü zorluklar çekmiştir. O zorlukların üstesinden Hüseyin sayesinde gelmiştir. Daha sonra İstanbul'da yaşamaya başlamıştır.
Mehmet İbrahim ile Hüseyin'in çocukluk arkadaşı.
Adviye Teyze Hüseyin'in annesi. Meleknaz'ı hiç sevmez. Sürekli ona kötü laflar söyler. Oğlunun ölümünden onu suçlu tutar.
Aysel Hüseyin'in kız kardeşi.
Fuat Amca Mehmet'in babası, İbrahim'in akıl danışmanı. Kendisine ''harese'' sözcüğünün anlamını söyleyen kişidir.
Gabriel Süryani rahibidir. İbrahim ile kısa bir sohbeti vardır.
Safiye Hüseyin'in eski nişanlısı.
Zilan Meleknaz'ın birlikte türlü zorluklar çektikleri kader arkadaşı. Yaşadıkları zulmü detaylıca anlatır.
Nergis Zilan'ın 8 yaşındaki kız kardeşi. O da aynı zorlukları çekmiştir.
Salim Hüseyin'in Amerika'da yaşayan ve pizza lokantası işleten ağabeyi. Hüseyin'in Amerika yaşantısını ve onun ölümünü ayrıntılı bir şekilde anlatır.

Kaynakça

  1. https://www.gazeteduvar.com.tr/kitap/2019/08/15/zulfu-livanelinin-huzursuzluku