Dünyaya Yön Veren En Etkin 100: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Bilgi eklendi
230. satır: 230. satır:
|[[Dosya:YuanEmperorAlbumGenghisPortrait.jpg|80px]]
|[[Dosya:YuanEmperorAlbumGenghisPortrait.jpg|80px]]
|[[Moğollar|Moğol]]
|[[Moğollar|Moğol]]
|Komutan, hükümdar, Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk Moğol İmparatoru'ydu. Yaptığı seferler ile insanlık tarihinin gördüğü bitişik sınırlara sahip en büyük imparatorluğunu kurdu.
|—
|- style="vertical-align:middle; height:50px; text-align:center;"
|- style="vertical-align:middle; height:50px; text-align:center;"
| style="text-align:center;"| '''30'''
| style="text-align:center;"| '''30'''

Sayfanın 05.53, 10 Temmuz 2021 tarihindeki hâli

Dünyaya Yön Veren En Etkin 100
The 100: A Ranking of the Most Influential Persons in History
1992 baskısının kapağı (İngilizce)
YazarMichael H. Hart
ÜlkeBirleşik Devletler
Dilİngilizce
Konular
  • Sıralama
  • Biyografi
  • Tarih
Yayım
  • 1'inci baskı (1978)
  • 2'nci baskı (1992)
YayımcıHart Publishing company, New York City
Medya türüYazdırma
ISBN9780806513508

Dünyaya Yön Veren En Etkin 100 (İngilizceThe 100: A Ranking of the Most Influential Persons in History), astrofizikçi ve beyaz ayrılıkçısı Michael H. Hart'ın 1978'de yazdığı bir kitaptır.[1][2][3] 1992'de revizyonlar ile yeniden basılan kitapta, insanlık tarihini en çok etkileyen/değiştiren kritik 100 ismin bir sıralaması vardır.

Özet

Hart'ın listesindeki ilk kişi, oldukça eleştirilere ve tartışmalara yol açmış İslam peygamberi Muhammed'tir.[4][5][6][7] Hart, hem dinî hem de politik yönden "fevkalade başarılı" gördüğü Muhammed için, tarihte iz bırakanlar sıralamasında ilk sırayı uygun gördü.[8] Ayrıca Muhammed'in İslam'ın gelişiminde üstlendiği rolü, İsa'nın Hristiyanlığın gelişiminde üstlendiği rolden daha çok büyük olduğuna inanıyordu.[9][10][11] Burada Hart, Hristiyanlığın geliştirilmesinde ve yayılmasında en büyük pay sahibi olarak Aziz Pavlus'u işaret etti.[9][12]

Hart, ilk kitabında Abraham Lincoln'ü listeye dahil etmedi.[13] 1992 revizyonları, Vladimir Lenin ve Mao Zedong gibi komünizm ile ilişkili figürlerin indirgenmesini – Mihail Gorbaçov hariç – içeriyordu. Hart'ın William Shakespeare'ın değerlendirilmesinde taraflı olduğunu ve Shakespeare yerine 17'nci Oxford Kontu Edward de Vere'yi seçmesinin adil olmadığını düşünenler oldu. Ayrıca Hart, baskıda yaptığı bir hatayı düzelterek Ernest Rutherford yerine Niels Bohr ve Henri Becquerel'i getirdi. Basımdan hemen önce sıralamaları tekrar düzenledi, ama ilk 10'da yer alan hiç kimse pozisyon değiştirmedi.[9]

En etkin 50'nin sıralaması

Sıra Ad Yaşam aralığı Resim Etnisite Hakkında
1 Muhammed
مُحَمَّد بْن عَبْد ٱللَّٰه
Mūḥammad ibn ʿAbdullāh
y. 570

632
Arap[a] Politik ve dinî liderdi. Müslümanlarca Tanrı'nın (Allah) peygamberi ve son habercisi olduğuna inanılan İslam'ın kurucusu, ve merkezî figürüdür. Aynı zamanda bir sosyal reformcu, diplomat, tüccar, filozof, hatip, yasa koyucu ve askerî lider olarak aktif olmuştu.
2 sir
Isaac Newton
1643

1727
İngiliz Bilim insanı, matematikçi, astronom, doğa filozofu, simyacı ve ilahiyatçıydı. Evrensel çekim yasası ve üç hareket yasasıyla klasik fizik mekaniğinin temelini attı. Yarattığı etki, bilimin tarihindeki kilometre taşlarından biri oldu.
3 Nasıralı İsa
יֵשׁוּעַ בן מִרְיָם
Yeşūa ben Miriām
MÖ 4

MS 30/33
Yahudi[b] Dinî ve ruhani liderdi. Günümüzde 2.5 milyarı aşkın takipçisiyle dünyanın en büyük dini olan Hristiyanlığın kurucusu, ve merkezî figürüdür. Hristiyanlar tarafından Mesih, Tanrı'nın oğlu ve Tanrı'nın enkarnasyonu olarak kabul edilir. Hristiyanlık dışında 1.5+ milyar takipçili İslam'da da büyük bir manevi öneme sahiptir.
4 Buda
गौतम बुद्ध
Gẚutẚm Buḏdhǎ
MÖ 563

483
Hint[c] Günümüzde dünyanın en büyük dördüncü veya beşinci dini olan Budizm'in kurucusu olan bir filozoftu. Aynı zamanda eski dönemin Hindistanında ruhani bir önderdi.
5 Konfüçyüs
孔夫子
Kǒng Fūzǐ
MÖ 551

479
Çinli[d] Düşüncesi ve öğretileriyle döneminin dünyasına damga vurmuş, Çin başta olda olmak üzere Kore, Japonya, Vietnam ve Endonezya gibi Asya ülkeleri üzerinde derin bir iz bırakmış Konfüçyüsçülüğün kurucusu olan bir filozoftu.
6 aziz
Pavlus
(Tarsuslu Şaul)
פאולוס השליח
Pāulos ha-Šāliaḥ
MS 5

67
Yahudi[e] Havari ve ilk Hristiyan misyonerdi. Uzun uğraşları sonucu yeni kurulmuş Hristiyanlık dinini Yahudi toprakları dışına yayarak çok-uluslu bir din haline getirmiş, ve Roma İmparatorluğunun Hristiyanlaştırılmasında kilit bir rol oynamıştır.
7 Cai Lun
蔡倫
Cài Lún
MÖ 50

121
Çinli İnsanoğlunun bilgiyi depolaması yolunda, ihtiyaç duyulan en temel materyal olan kâğıtı icat ederek büyük bir etki yaratmış mucitti.
8 Johannes Gutenberg 1398

1468
Alman İnsanoğlunun bilgiyi yayması ve saklaması yolunda icat edilmiş en büyük teknolojik araç olan mekanik matbaayı yaratarak kitapların daha çok ve hızlı basılmasını, ve dolayısıyla bilginin daha hızlı yayılmasına yol açmış bir mucitti. İnsanlığa olan bu katkısı, Rönesans ve Aydınlanma Çağı'nın gerçekleşmesini hızlandırmıştır.
9 señor
Kristof Kolomb
Christophorus Columbus
1451

1506
İtalyan[f] İspanyol İmparatorluğunun maddi yardımlarıyla birlikte Eski Dünyalıların Amerika kıtasını keşfetmelerini sağlayarak coğrafi keşifler döneminin en büyük keşfini gerçekleştirmiş gezgin, sömürgeci ve kâşifti. Aynı zamanda yaptığı bu keşifle sömürgecilik dönemini başlattı.
10 Albert Einstein
אלברט איינשטיין
1879

1955
Yahudi[g] 1900'lerin ilk yarısında yaptığı matematiksel çalışmalarının sonucu olarak türettiği görelilik teorisi, ve beraberinde gelen kütle–enerji eşdeğerliği olan E = mc2 denklemi, kuantum mekaniğini ve uzayzaman kavramlarını anlama yolunda bilim dünyası için büyük bir adım oldu.
11 Louis Pasteur 1822

1895
Fransız Tarihin en sık görülen ve ölümcül hastalıklarından biri olan kuduzun tedavisi için kuduz aşısını yarattı. Böylece sık ve kolay bulaşan bir ölümcül hastalığın milyonları ölmesine engel oldu.
12 Galileo Galilei
Galilaeus Galilaei
1564

1642
İtalyan Gözlemsel astronomi alanı üzerinde yaptığı çalışmaların sonucunda bu alana kazandırdığı yenilikler ile Rönesans dönemi bilimsel devrimlerine damga vurmuş bir bilim insanıydı. Aynı zamanda uygulamalı bilim ve teknoloji alanında da çalışmış ve yeni teknikler geliştirilmişti.
13 Aristoteles
(Aristo)
Ἀριστοτέλης
Aristotélēs
MÖ 384

322
Yunan Batı felsefesine teorik düşünceyi katarak, özellikle de üzerine yoğunlaştığı mantık alanına kattığı önemli kazanımlarla tanınmış, bilimin felsefi prensiplerini insanlığa kazandırmış bir filozof ve bilgeydi. İnsanlık tarihi boyunca özgün felsefi ve bilimsel düşüncelere ilham kaynağı olmakla beraber yaptığı çalışmalarıyla birçok yenilikçi fikrin de önünü açmıştır.
14 Öklid
Εὐκλείδης
Eukleídēs
y. MÖ 300 Yunan Elementler eserinde topladığı çalışmalarıyla aksiyomatik yöntemi geliştirerek geometriye olan bakışaçısını kökten değiştirmiş bir matematikçiydi. İskenderiye'de büyük bir matematik okulu kurmuş Öklid, çağlar boyu matematikle ilgilenen hemen herkesin gözde ismi olmuştur.
15 Musa
מֹשֶׁה בן עמרם
Moše ben Āmram
MÖ 1'inci milenyum İbrani İsrailoğulları'nı politik, dinî ve hukuki yönden yönetmiş; koyduğu yasalar ile Yahudilik dışında Hristiyanlığı ve İslam'ı da derinden etkilemiş bir din büyüğüydü.
16 Charles Darwin 1809

1882
İngiliz Bilim tarihinin en önemli çalışmalarından biri olmuş 1859 yayımlı Türlerin Kökeni kitabıyla evrimsel biyolojinin temelini oluşturmuş, başta İnsan evrimi olmak üzere evrimin dinamiğine dair gösterdiği temel prensipler bilim dünyasını derinden etkiledi.
17 Çin Şi Huang
秦始皇
Qín Shǐ Huáng
MÖ 247

210
Çinli Moğol saldırılarına karşı dünyanın en uzun kale duvarı olan Çin Seddi'ni yaptırtmış, kurduğu Çin Hanedanlığı ile günümüzde Çin adı verilen bölgeye adını vermiş, ilk Çin imparatoruydu.
18 ceasar
Augustus
MÖ 63

MS 14)
Latin Komutan ve hükûmdardı. Dağılan Roma Cumhuriyetinin ardından yıllarca Avrupa'ya, Kuzey Afrika'ya ve Orta Doğu'ya hüküm sürecek Roma İmparatorluğunu kurmuş, ve ilk Ceasar'ı olmuştu.
19 Nicolaus Copernicus
Mikołaj Kopernik
1473

1543
Leh 1543'te tamamladığı De revolutionibus orbium coelestium eseriyle Güneş'in merkezde olduğunu ve gezegenlerin onun çevresinde dairesel şekilde devindiğini ortaya atarak Güneş Sisteminin günümüzdekine çok benzer bir betimlemesini yapmış matematikçi ve astronomdu.
20 Antoine Lavoisier 1743

1794
Fransız Yaptığı çalışmalar, ve özelliklede kütlenin korunumu kanununu ortaya atmasıyla modern kimya bilimini yaratmış kimyager ve simyagerdi.
21 Büyük Konstantin
Flavius Valerius Constantinus
Κωνσταντῖνος
Kōnstantînos
272

337
Latin[h] Komutan ve hükûmdardı. Dağılmak üzere olan Roma İmparatorluğunun doğu bloğunu komuta ederek tek bir çatı altında birleşitirmiş, yönetim dinini Hristiyanlık olarak belirlemiş, ve Konstantinopolis şehri için ad babası olmuştu.
22 James Watt 1736

1819
İskoç Mûcit ve mühendisti. 1755–1760'larda yaptığı teorik ve deneysel çalışmalarıyla ilk buhar makinesini yarattı. Watt'ın buhar makineleri, Sanayi Devrimini başlatacak kadar büyük bir ses duyurdu; yavaş ve sınırlı insan gücü yerine olabilecek en iyi alternatif olarak görüldü. Bu icadı insanlık tarihindeki en büyük teknolojik sıçrayışlardan biri oldu.
23 Michael Faraday 1791

1867
İngiliz Elektromanyetik indüklemeyi, manyetik alanın ışığın kutuplanma düzlemini döndürdüğünü keşfederek elektrolizin temel ilkelerini belirledi. Klor gazını sıvılaştırmayı başaran ilk kişi oldu. Amper biriminin kesin tanımını yapması, ve elektrot, anot, katot, elektrolit ve iyon gibi temel elektroliz terimlerini yaratması da diğer önemli katkıları arasındadır.
24 James C. Maxwell 1831

1879
İskoç
25 Martin Luther 1483

1546
Alman
26 George Washington 1732

1799
İngiliz[i]
27 Karl Marx
קרל מרקס
1818

1883
Yahudi[j]
28 Wright kardeşler
(Wilbur & Orville Wright)
Wright brothers
1867/1871

1912/1948
İngiliz[31]
Alman[32]
29 Cengiz Han
(Temuçin)
Чингис хаан
Činggis Khaan
1162

1227
Moğol Komutan, hükümdar, Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk Moğol İmparatoru'ydu. Yaptığı seferler ile insanlık tarihinin gördüğü bitişik sınırlara sahip en büyük imparatorluğunu kurdu.
30 Adam Smith 1723

1790
İskoç
31 William Shakespeare 1564

1616
İngiliz
32 John Dalton 1766

1844
İngiliz
33 Büyük İskender
Αλέξανδρος Γʹ ὁ Μακεδών
Aléxandros III ho Makedȏn
MÖ 356

323
Makedon
34 Napolyon
Napoléon Bonaparte
1769

1821
Fransız
35 Thomas Edison 1847

1931
Hollandalı[k]
36 Antonie van Leeuwenhoek 1632

1723
Hollandalı
37 William T. G. Morton 1819

1868
İngiliz[l]
38 Guglielmo Marconi 1874

1937
İtalyan
39 Adolf Hitler 1889

1945
Alman[m]
40 Platon
(Eflatun)
Πλάτων
Plátōn
MÖ 428/427

348/347
Yunan
41 Oliver Cromwell 1599

1658
İngiliz
42 Alexander Graham Bell 1847

1922
İskoç
43 Alexander Fleming 1881

1955
İskoç
44 John Locke 1632

1704
İngiliz
45 Ludwig van Beethoven 1770

1827
Alman
46 Werner Heisenberg 1901

1976
Alman
47 Louis Daguerre 1787

1851
Fransız
48 Simón Bolívar 1783

1830
İspanyol
49 René Descartes 1596

1650
Fransız
50 Michelangelo
Michelangelo Buonarroti
1475

1564
İtalyan

Tepkiler

Sıralama üzerinde Muhammed'in birinci sırada olması Batılı eleştirmenler tarafından pek hoş karşılanmamışken,[36][37][38][39][40][41] Müslüman dünyasında son derece memnuniyetle karşılandı.[42][43] Mohammad al-Shirazi [en],[44][45] Ahmed Deedat,[46] vb. gibi pek çok Müslüman yazar tarafından sık sık referans gösterilmiş kitap, yazarı Michael Hart'a, 1988'de eski çağdaş Mısır cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından taktim edilen bir onur ödülünü kazandırdı.[47][48]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Kureyş Arabı,[14] Batı Arabistan
  2. ^ Celile Yahudisi,[15] Kenan
  3. ^ Kapilavastu Hintlisi, Uttar Pradeş[16]
  4. ^ Şang Çinlisi,[17][18][19] Kuzeydoğu Çin
  5. ^ Ferisi Yahudisi,[20] Tarsus[21]
  6. ^ Genel kanıya göre Ceneviz İtalyanı, Kuzeybatı İtalya. Estelle Irizarry [es] gibi bazı araştırmacı yazarlara göre aslen Katalandı.[22] Aaron Nommaz ve Simon Wiesenthal gibi bazı araştırmacı yazarlara göre ise Kolomb, öldürülme veya dışlanma korkusu nedeniyle Yahudi olduğu gizleyen bir Sefaradi Yahudisiydi (Maranlar).[23]
  7. ^ Aşkenazi Yahudisi,[24][25] Güneydoğu Almanya
  8. ^ Niš'e göçen bir Latin komutanın (Konstantius Chlorus) oğlu olan Konstantin'in Yunan veya Sırp olma alternatifi de akademisyenler arasında gözönünde bulundurulur.[26][27]
  9. ^ Virginia İngilizi, Doğu Amerika. Kökenen Tring, Hertfordshire,[28] B.K.'dan 1656'da[29] kıtaya göçmüş İngiliz asker ve antikacı John Washington [en]'un büyük-büyükoğludur.[29]
  10. ^ Aşkenazi Yahudisi,[30] Güneybatı Almanya
  11. ^ Frizya Hollandalısı,[33][34] Kuzey Hollanda
  12. ^ Charlton İngilizi,[35] New England
  13. ^ Ayrıntılar için: Hitler ailesi § Ailenin geçmişi

Bibliyografi

  1. ^ Russell K. Neili tarafından Michael H. Hart ile yapılan görüşme, Nisan 14, 2000:
    Carol M. Swain & Russ Nieli (24 Mart 2003). Contemporary Voices of White Nationalism in America [Amerika'da Beyaz Milliyetçiliğinin Çağdaş Sesleri] (İngilizce). Cambridge Üniversitesi Basım. s. 201. ISBN 978-0-521-81673-1. Erişim tarihi: 19 Şubat 2021. I (like other white separatists) resent being called a white supremacist. 
  2. ^ Editors of LIFE (2016). LIFE 100 People Who Changed the World [YAŞAM Dünyayı Değiştiren 100 İnsan] (İngilizce). Time Inc. Books. ISBN 9781618934710. 
  3. ^ Newsweek (İngilizce). Newsweek, Incorporated. 28 Ağustos 1978. Erişim tarihi: 19 Şubat 2021. 
  4. ^ Nduka, Otonti A.; Iheoma, E. O. (1983). New Perspectives in Moral Education (İngilizce). Evans Bros. s. 74. ISBN 9789781672279. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  5. ^ North, Peter; Tripp, Harvey (2009). CultureShock! Saudi Arabia: A Survival Guide to Customs and Etiquette (İngilizce). Marshall Cavendish International Asia Pte Ltd. s. 6. ISBN 9789814435277. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  6. ^ Iqbal, Sir Muhammad; Abbas, Syed Ghulam (1997). Dr. Muhammad Iqbal, the humanist: a reassessment of the poetry and personality of the poet-philosopher of the East (İngilizce). Iqbal Academy. s. XVIII. ISBN 9789694160306. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  7. ^ Hart, Michael H. The 100: A Ranking of the Most Influential Persons in History [Dünyaya Yön Veren En Etkin 100] (PDF) (İngilizce). Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  8. ^ Alphonse Dougan, "Understanding Prophet Muhammad Beyond the Stereotypes", The Fountain, Issue 46 (Nisan–Haziran 2004).
  9. ^ a b c Malik, Saeed (2009). A Perspective on the Signs of Al-Quran: Through the Prism of the Heart (İngilizce) (Ekim 2010'da 2'nci Baskı bas.). Booksurge. s. 112. ISBN 9781439239629. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  10. ^ Have You Discovered It's Real Beauty? (İngilizce). Peace Vision. ISBN 9781471607370. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  11. ^ Deedat, Ahmed (2001). Muhammad, The Greatest (İngilizce). Islamic Presentation Committee. ISBN 9781471604416. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  12. ^ White, James W. (2014). Brief Christian Histories: Getting a Sense of Our Long Story (İngilizce). Wipf and Stock Publishers. s. 216. ISBN 9781630873059. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  13. ^ Senior Scholastic (İngilizce). 111'inci. Scholastic Corporation. Eylül 1978. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  14. ^ Rodinson, Maxime (2002). Muhammad: Prophet of Islam (İngilizce). Tauris Parke Paperbacks. s. 38. ISBN 978-1-86064-827-4. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  15. ^ Hezser, Catherine (1997). The Social Structure of the Rabbinic Movement in Roman Palestine (İngilizce). s. 59. 29 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  16. ^ Kumar Singh, Nagendra (1997). "Buddha as depicted in the Purāṇas". Encyclopaedia of Hinduism (İngilizce) (7'nci bas.). s. 260. ISBN 978-81-7488-168-7. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  17. ^ Yao 1997, s. 29.
  18. ^ Yao 2000, s. 23.
  19. ^ Rainey 2010, s. 66.
  20. ^ Wright 1974, s. 404.
  21. ^ Dunn 2003, s. 21.
  22. ^ "Kristof Kolomb Aslında Bir Katolik Değil Yahudi Miydi?". nereye.com.tr. 14 Haziran 2018. 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2021. Estelle Irizarry 2006'da, Kolomb'un bir Katalan olduğunu [...] iddia etti. 
  23. ^ "Kristof Kolomb Aslında Bir Katolik Değil Yahudi Miydi?". nereye.com.tr. 14 Haziran 2018. 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2021. Simon Wiesenthal, Kolomb'un Yahudi olduğunu saklayan bir Sefarad, bir konverso olduğunu öne sürüyor ... 
  24. ^ "Albert Einstein (1879–1955)" (İngilizce). Jewisth Virtual Library. 9 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  25. ^ Isaacson, Walter (2009). "How Einstein Divided America's Jews". The Atlantic (İngilizce). Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  26. ^ Odahl, 80–81.
  27. ^ Elisabeth Herrmann-Otto: Constantine the Great. Darmstadt 2007, s. 27.
  28. ^ "Tring Local History Museum" (İngilizce). 28 Ekim 2017. 28 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  29. ^ a b Murray Neil. "The Washingtons of Tring" (İngilizce). Hertfordshire Genealogy. 8 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  30. ^ Nicolaievsky & Maenchen-Helfen 1976, ss. 4–5; Wheen 2001, ss. 7–9, 12; McLellan 2006, ss. 2–3.
  31. ^ "The Wright Brothers, Chapter Two" (İngilizce). Dayton History Books Online. 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  32. ^ "Wilbur and Orville Wright Papers at the Library of Congress" (İngilizce). Library of Congress. 7 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  33. ^ The Yankee Road: Tracing the Journey of the New England Tribe that Created Modern America, Vol. 2: Domination (İngilizce). Wheatmark, Inc. 7 Mart 2018. s. 146. ISBN 978-1-62787-519-6. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  34. ^ Baldwin, Neal (1995). Edison: Inventing the Century (İngilizce). Hyperion. s. 3–5. ISBN 0-7868-6041-3. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  35. ^ Biographical sketch of Dr. William T. G. Morton (İngilizce). Philadelphia and London: J. B. Lippincott Company. 1901. s. 475. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  36. ^ Yuan, Haiwang (2010). This is China: The First 5,000 Years (İngilizce). Berkshire Publishing. s. 35. ISBN 9781933782768. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  37. ^ Freedman, David Noel; McClymond, Michael J. (2001). The Rivers of Paradise: Moses, Buddha, Confucius, Jesus, and Muhammad as Religious Founders (İngilizce). Wm. B. Eerdmans Publishing. s. 676. ISBN 9780802829573. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  38. ^ Ultimate Reality and Meaning (İngilizce). Van Gorcum. 1994. s. 171. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
    Science Digest (İngilizce). Science Digest. 1978. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  39. ^ Books, Honor (2003). You Can Be a World Changer (İngilizce). David C. Cook. s. 281, 284, 286. ISBN 9781562928070. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  40. ^ Books in Print (İngilizce). 1,2,3, 4,7,10. R. R. Bowker Company. 1997. s. 3601. ISBN 9780835239356. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  41. ^ Kosova, Hakan (2007). A Tribute to the Prophet Muhammad (İngilizce). Tughra Books. ISBN 9781597846028. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  42. ^ Publishing, Pearson Custom (2000). Reasoning and Writing (İngilizce). Pearson Custom Publishing. s. 26. ISBN 9780536615022. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  43. ^ Korea Now (İngilizce). 32'nci. Korea Herald. Temmuz 2003. s. 49. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  44. ^ Ramadan, Hisham M. (2006). Understanding Islamic Law: From Classical to Contemporary (İngilizce). Rowman Altamira. ISBN 9780759114340. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  45. ^ Malik, Muhammad Farooq-i-Azam (1997). English Translation of the Meaning of Al-Qur'an: The Guidance for Mankind (English Only) (İngilizce). The Institute of Islamic Knowledge. s. 21. ISBN 9780911119770. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  46. ^ de_paul_legislation (İngilizce). IslamKotob. s. 5. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  47. ^ Abbas, Syed Ghulam; Anis, Mir Babbar Ali (1983). The Immortal Poetry & Mir Anis: With the Versified Translation of a Marsia of Mir Anis (İngilizce). Pakistan: Majlis-e-Milli. s. XV. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  48. ^ Association, American Book Trade; Union, American Book Trade; Philadelphia, Book Trade Association of; Trade, Publishers' Board of (1992). Publishers Weekly (İngilizce). Whitinsville, Mass. : R. R. Bowker Company. s. 156. ISBN 9780312081805. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 

Kaynaklar

Dış bağlantılar