Uçurtma Avcısı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Turasayb (mesaj | katkılar)
Bilgi kutusu bakım yapıldı
YBot (mesaj | katkılar)
Otorite kontrolü şablonu eklendi
42. satır: 42. satır:
{{Ana|Uçurtma Avcısı (film)}}
{{Ana|Uçurtma Avcısı (film)}}
Kitabın; [[Marc Forster]]'ın yönettiği, 2007 yılında vizyona giren, [[Amerika Birleşik Devletleri|ABD]] yapımı bir film uyarlaması da mevcuttur. Film, çeşitli ödüllere aday gösterilmiştir.
Kitabın; [[Marc Forster]]'ın yönettiği, 2007 yılında vizyona giren, [[Amerika Birleşik Devletleri|ABD]] yapımı bir film uyarlaması da mevcuttur. Film, çeşitli ödüllere aday gösterilmiştir.

{{Otorite kontrolü}}


[[Kategori:Çağdaş romanlar]]
[[Kategori:Çağdaş romanlar]]

Sayfanın 09.03, 5 Temmuz 2021 tarihindeki hâli

Uçurtma Avcısı
The Kite Runner
Kitabın Türkçe basım kapağı
YazarHalit Hüseyni
ÇevirmenPüren Özgören
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürRoman
YayımHaziran 2003 (özgün)
Mayıs 2004 (Türkçe)
YayımcıEverest Yayınları
Sayfa375
ISBN1-59448-000-1 (özgün)
978-975-289-517-1 (Türkçe)

Uçurtma Avcısı (Özgün adı: The Kite Runner), Afganistan doğumlu Amerikalı yazar Halit Hüseyni'nin (Khaled Hosseini) ilk romanı. 2003 yılında yayınlanan kitap bir Afgan tarafından İngilizce yazılmış ilk romandır. The New York Times'ın en çok satanlar listesinde bir numaraya kadar yükselmiştir.

Konu

Kitapta, Kabil'in Vezir Ekber Han bölgesinden bir Peştun olan Emir isimli çocuğun hikâyesi anlatılmaktadır. Emir, çocukluk arkadaşı ve süt kardeşi Hasan'a ihanet edişini unutamamaktadır. Hikâye Afganistan'da krallığın çöküşü, Sovyet işgali, ülkeden Pakistan'a ve Amerika'ya toplu göç ediş ve Taliban yönetimi gibi kargaşalı bir ortamda kurgulanmıştır.

Karakterler

  • Emir: Hikâyeyi anlatan baş karakterdir. Söylediğine göre 1963 yılında Kabil'de doğan Emir, annesini doğarken kaybetmiştir. Emir, babasından biraz olsun sevgi ve ilgi görebilme isteği ona pişman olacağı davranışlar yaptırmaktadır; bu davranışlardan zarar gören, en yakın dostu olduğunu itiraf edemediği Hasan'dır. Hikâye boyunca Emir'in monarşik Afganistan'dan ABD'ye geçişi, uyumu, hizmetkarın oğlu Hasan ile çocukken aralarında geçenler ve bunun Emir üzerindeki sosyal, psikolojik ve etnik etkileri detaylı bir biçimde anlatılmaktadır.
  • Hasan: Baş karakter Emir'in çocukluk arkadaşı ve hizmetkarın oğludur. Emir'i gördüğü dönem boyunca ona hep sadık ve bağlı kalmıştır. Hazara olduğu için tıpkı diğer Hazaralar gibi hor görülür ve dışlanırdı. Yine bu sebepten dolayı kaynaklanan bir olayda Emir, Hasan'ı korumadığı ve onun hayatının en büyük darbesini yemesine göz yumduğu ve daha sonra ona yaptığı kötülüklerden dolayı, kendini affetmemiştir. Kitabın ilerleyen bölümlerinde Hasan ve Emir arasındaki trajik gerçek ortaya çıkmıştır. Bu olay ve sonrasında yaşananlar Emir'in kendisini biraz da olsa affetmesine olanak sağlamıştır.
  • Assef: Kitabın içindeki sadist ve pedofil tecavüzcü karakterdir. Emir'in oturduğu mahallede çocukluğunu geçirmiş olan Assef, Alman bir anne ile Peştun bir babanın çocuğudur. Gençken Hasan'a ve diğer çocuklara yaptığı kötülükler, yetişkinken de Taliban yetkilisi olarak yaptığı zulümler Assef'i kitabın en gaddar karakteri yapmıştır.
  • Baba: Emir'in babasıdır. Çevresi tarafından güçlü, yardımsever ve nüfuzlu biri olarak bilinir. Emir'e yeteri kadar ilgi ve sevgi göstermemektedir. Geçmişte hizmetkarı Ali'nin eşinden gayrimeşru bir oğlu, Hasan olmuştur. Ancak bu gerçeği yalnızca Hasan'ın annesi, Baba ve Baba'nın arkadaşı Rahim Han bilmektedir. Bu gerçeği Emir, Rahim Han'dan 38 yaşındayken Peşaver, Pakistan'da öğrenmiştir. Hasan ise hiçbir zaman öğrenememiştir.
  • Ali: Baba'nın hizmetkarıdır. Hazara'dır, bu sebeple diğer etnik kökene mensup kişiler tarafından hor görülmektedir. Ali, kısırdır ve oğlu Hasan'ın Baba'nın karısıyla yaşadığı ilişki sonrası dünyaya geldiğini bilmektedir; ancak Hasan'ı kendi oğlu gibi sevmektedir. Ali, oğlu Hasan'la birlikte Emir yüzünden yaşanan bazı olaylardan sonra Baba'nın evini terk etmiştir. Daha sonra Hazaracat'ta mayına basıp ölmüştür.
  • Rahim Han: Baba'nın en yakın arkadaşı ve iş ortağıdır. Emir'e Baba hakkındaki gerçeği o söylemiştir. Zaman zaman Emir'in duygu dünyasına hitap etmiştir.
  • Süreyya: Emir'in eşidir. Babası Afganistan ordusunda önemli biri olan General Taheri'dir.
  • Sohrab: Hasan'ın oğludur. İsmini, Hasan'ın çok sevdiği bir Fars destanı kahramanından almıştır. Babası ve annesi Şii Hazara oldukları için Taliban militanları tarafından kurşunlanıp öldürülünce derme çatma bir yetimhaneye konulur. Bu yetimhanedeki çocuklar Taliban üyelerinin cinsel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır ve Sohrab bu şekilde Taliban'ın eline düşer, militanların sistematik olarak tecavüzüne uğrar. Daha sonra Emir onu Talib Assef'in elinden kurtararak kendi yanına alır.
  • Ferit: Emir'e zorlu Afganistan yolculuğunda yardımcılık yapan fakir ve 5 çocuk babası Afgan.

Film

Kitabın; Marc Forster'ın yönettiği, 2007 yılında vizyona giren, ABD yapımı bir film uyarlaması da mevcuttur. Film, çeşitli ödüllere aday gösterilmiştir.