Kaptan Amerika: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Eray08yigit (mesaj | katkılar)
Etiket: 2017 kaynak düzenleyici
Spas (mesaj | katkılar)
parantez içinde yüzbaşı amerika kullanımı da eklendi
41. satır: 41. satır:
| operasyon_merkezi = [[II. Dünya Savaşı]]
| operasyon_merkezi = [[II. Dünya Savaşı]]
}}
}}
'''Kaptan Amerika''', [[Marvel Comics]] tarafından yayımlanan Amerikan çizgi romanlarında görülen kurgusal bir karakter.
'''Kaptan Amerika''' ('''Yüzbaşı Amerika'''), [[Marvel Comics]] tarafından yayımlanan Amerikan çizgi romanlarında görülen kurgusal bir karakter.


== Hayatı ==
== Hayatı ==

Sayfanın 16.27, 13 Haziran 2021 tarihindeki hâli

Kaptan Amerika
Kaptan Amerika / Captain America
Yayım bilgileri
YayımcıMarvel Comics
İlk görünümCaptain America Comics #1 (Mart 1941)
YaratanJoe Simon
Jack Kirby
Hikâyedeki bilgileri
Gerçek adıSteve Grant Rogers
UyruğuAmerika
Takım üyelikleriAvengers
Invaders
All-Winners Squad
Illuminati
"Secret Avengers" (Civil War)
Secret Defenders
S.H.I.E.L.D.
Project: Rebirth
U.S. Army
Redeemers
New Avengers
Secret Avengers
Uncanny Avengers
Hydra
Partnerleri
Yardımcıları
Önemli takma adlarıHürriyetin Savunucusu
Güçleri
  • Dövüş sanatları ustası
  • Üst düzey fiziksel ve zihinsel kondisyon
  • Uzman akrobat, taktikçi ve nişancı
  • Mükemmel bir savaş komutanı

Kaptan Amerika (Yüzbaşı Amerika), Marvel Comics tarafından yayımlanan Amerikan çizgi romanlarında görülen kurgusal bir karakter.

Hayatı

Kaptan Amerika, 4 Temmuz 1920'de fakir bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Annesi Sarah ve babası Joseph Rogers'dır. Bir dönem gazete dağıtıcısı olarak çalışmıştır ve Sanat Okulu okumuştur. İyi bir ressamdır. Nazilerin Avrupa'yı ele geçirmesine seyirci kalmak istemeyen Steve, orduya yazılmak istemiş ancak vücudu zayıf olduğu için reddedilmiştir. General Chester Philips, Steve’e ordunun süper asker projesine katılabileceğini ve bu sayede Nazilerle savaşabileceğini, ancak serumda bir hata çıkarsa anında öleceğini söylemiştir. Steve bu projeyi kabul edip başarıyla tamamlamış ve bir insanın 4 katı kadar güçlenmiş olarak çıkmıştır.

Steve Rogers, II. Dünya Savaşı sırasında ABD'nin en büyük süper kahramanı olarak görev yapmıştır. Avrupa'da Nazilerle savaşmış ve ABD'yi Nazi tehlikesine karşı korumuştur.

1945 yılında takım arkadaşı Bucky Barnes ile Baron Zemo'yu durdurmaya çalışırken uçaktaki bomba patlamıştır. Bucky Barnes direkt orada ölürken Steve ise Antarktika'nın soğuk denizlerine düşmüştür.

Damarlarında dolaşan serumun gücü sayesinde ölümden kurtulan ve okyanusun dibinde yıllarca donup kalan Yüzbaşı'nın vücudu onu bulan Avengers tarafından hayata döndürülmüştür. Yüzbaşı Amerika kendine geldikten sonra bu ekibe katılmış ve zamanla liderleri olmuştur. Değişen dünyanın idealleri karşısında çok kez tökezlemiştir ve zamanla hükümete olan güvenini kaybetmiştir. Mark Miller tarafından kaleme alınan ve Steve McNiven tarafından çizilen 2006 yazında sınırlı sayıda tasarlanmış, Civil War adlı çizgi romanda CrossBones tarafından suikaste kurban gitmiştir.

Fakat aslında ölmemiştir, zamanda sıkışıp kalmıştır. Kaptan Amerika, Robern serisinde yeniden geri döner ve bu sefer Secret Avengers'ın lideri olarak savaşmaya başlar.

Yüzbaşı Amerika kazanç için değil, inandığı değerler için savaşır. Hükümete güvenmez ve tek istediği iyiliktir. Çünkü bu yapılması doğru olan şeydir.

2011 yılında Kaptan Amerika filminde Steve Rogers karakterini Chris Evans canlandırmıştır. 2012 yılında The Avengers filmi ile MCU serüvenine devam etmiştir. 2014 yılında ise Kaptan Amerika Kış Askeri ile ikinci solo filmine kavuşmuştur. Kış Askeri filmi Marvel Sinametik Evreni'nin en sevilen filmlerindendir. Filmin çok sevilmesinin nedeni bir süper kahraman filminden çok politik-gerilim filmi olmasıdır.

25 Mayıs 2016 tarihinde çıkan Captain America: Steve Rogers #1 adlı çizgi romanın sonunda Steve Rogers'ın aslında Hydra için çalışan gizli bir ajan olduğu ortaya çıkmıştır. Çizgi romanın 2. sayısında olayların aslında nasıl gerçekleştiği anlatılmaktadır.

Bilgiler

Kalkanın Özellikleri

  • Adamantiyum - Vibranyum karışımı bir maddeden yapılmıştır.
  • Sadece Thor'un gücü, Jean Grey'in Phoenix adlı ruhu ve Thanos'un kılıcı kalkana zarar vermiştir.
  • Her türlü baskıyı minimum değere indirir.
  • Bumerang gibi kullanılarak birden fazla düşman yere serilebilir.

Kaptan Amerika'nın özellikleri

  • Kaptan Amerika yakın dövüşte boks ve judo karışımı özel bir teknik kullanır.
  • Süper çevikliği sayesinde 1 mili (1.6 km), bir dakikanın altında koşabilir.
  • Olimpik bir atletle eşit konumdadır.
  • Süper güçlü olmamasına rağmen fiziksel yetenekleri insanın olabileceği maksimum seviyededir.
  • Ustalıkla kullandığı yakın dövüş tekniği ve kalkanıyla dünyanın en iyi süper kahramanlarından biridir.
  • Kalkanını ustalıkla kullanır. Ondan, Bucky Barnes'tan ve Hawkeye'den iyi kullanan yoktur. Kalkanı düşmanlarına fırlattığında düşmanları etkisiz hale getirerek ona geri döner. Bu bütün filmlerinde görülmüştür ve kalkanı Vibranium'dan oluşmuştur.

Düşmanları

Kaynakça