Mandibula: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
YosefHan7 (mesaj | katkılar)
Düzenlendi
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği Gelişmiş mobil değişikliği
YBot (mesaj | katkılar)
19. satır: 19. satır:


}}
}}
'''Altçene kemiği''', ''mandibula'' olarak bilinir. Kafatasındaki [[oynar eklem]]e sahiptir. [[Şakak kemiği]]ne bağlanır. [[Omur]]larda olduğu gibi burada da bir ''[[eklem diski]] (discus articularis)'' denilen kıkırdak yapıda bir disk bulunur. [[Evrim]]sel anlamda insandan evcil memeli hayvanlara doğru gidildikçe altçene kemiği oranı uzar. Hatta etçiller dışındaki hayvanlarda [[diastema|aralık diş]] denilen dişsiz bir bölüm vardır. Açıklığın arkaya bakan at nalı şeklinde, bir gövdesi ve gövdenin her iki yanında yukarıya doğru uzanan iki adet kolu vardır. Altçene kemiği gövdesinin üzerinde, [[Üst çene kemiği|üstçene kemiği]]<nowiki/>nde olduğu gibi ''[[diş çukurları]] (alveoli dentales)'' bulunur.
'''Altçene kemiği''', ''mandibula'' olarak bilinir. Kafatasındaki [[oynar eklem]]e sahiptir. [[Şakak kemiği]]ne bağlanır. [[Omur]]larda olduğu gibi burada da bir ''[[eklem diski]] (discus articularis)'' denilen kıkırdak yapıda bir disk bulunur. [[Evrim]]sel anlamda insandan evcil memeli hayvanlara doğru gidildikçe altçene kemiği oranı uzar. Hatta etçiller dışındaki hayvanlarda [[diastema|aralık diş]] denilen dişsiz bir bölüm vardır. Açıklığın arkaya bakan at nalı şeklinde, bir gövdesi ve gövdenin her iki yanında yukarıya doğru uzanan iki adet kolu vardır. Altçene kemiği gövdesinin üzerinde, [[Üst çene kemiği|üstçene kemiği]]nde olduğu gibi ''[[diş çukurları]] (alveoli dentales)'' bulunur.


{{müsküloskeletal-taslak}}
{{müsküloskeletal-taslak}}

Sayfanın 19.24, 27 Mayıs 2021 tarihindeki hâli

Kemik: Altçene kemiği
Altçene kemiği
İnsan kafatası, altçene kemiği altta mor renkle gösterilmiş.
Türkçe Altçene Kemiği
Latince Mandibula
Oluştuğu yapı Birinci Boğaz yayı
MeSH Mandible

Altçene kemiği, mandibula olarak bilinir. Kafatasındaki oynar ekleme sahiptir. Şakak kemiğine bağlanır. Omurlarda olduğu gibi burada da bir eklem diski (discus articularis) denilen kıkırdak yapıda bir disk bulunur. Evrimsel anlamda insandan evcil memeli hayvanlara doğru gidildikçe altçene kemiği oranı uzar. Hatta etçiller dışındaki hayvanlarda aralık diş denilen dişsiz bir bölüm vardır. Açıklığın arkaya bakan at nalı şeklinde, bir gövdesi ve gövdenin her iki yanında yukarıya doğru uzanan iki adet kolu vardır. Altçene kemiği gövdesinin üzerinde, üstçene kemiğinde olduğu gibi diş çukurları (alveoli dentales) bulunur.