Vedat Bilgin: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Eray08yigit (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği Gelişmiş mobil değişikliği
Randam (mesaj | katkılar)
107. satır: 107. satır:


{{TCDD genel müdürleri}}
{{TCDD genel müdürleri}}
{{Türkiye Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanları}}


[[Kategori:1954 doğumlular]]
[[Kategori:1954 doğumlular]]

Sayfanın 03.09, 21 Nisan 2021 tarihindeki hâli

Vedat Bilgin
Prof. Dr. Vedat Bilgin
Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Görevde
Makama geliş
21 Nisan 2021
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Yerine geldiği Zehra Zümrüt Selçuk
Kişisel bilgiler
Doğum 22 Eylül 1954
Aydıntepe Bayburt, Türkiye
Milliyeti Türk

Vedat Bilgin (d. 22 Eylül 1954, Aydıntepe) Türk sosyolog, akademisyen, bürokrat ve yazar.

Ziya Gökalp'ten Mümtaz Turhan ve Erol Güngör çizgisine, Türk Milliyetçiliği, Demokrasi, Sosyal Politika, Türkiye'de bilim, üniversite ve modernleşme sorunu ile ilgili fikri ve bilimsel çalışmalar yapmış, sosyolog, bilim adamı ve yazardır. TBMM 25. ve 26. Dönem Ankara Milletvekilidir. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi, AGİTPA (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi) Türk Grubu Başkanı olarak görev yapmıştır.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak görev yapmaktadır. 21 Nisan 2021 tarihi itibariyle çalışma ve sosyal güvenlik bakanı olarak göreve getirilmiştir

Akademik hayatı

1954’te Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde doğan Vedat Bilgin ilk, orta ve lise eğitimini aynı şehirde tamamladı. 1974 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi’ne girdi. Lisans eğitimini dereceyle bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yüksek lisans ve doktora çalışmaları yaptı. Üniversite öğrenciliği esnasında Genç Arkadaş Dergisini ilk kez çıkardı. 1982’de asistanlık sınavını kazanarak Selçuk Üniversitesi’ne Prof. Dr. Erol Güngör'ün asistanı olarak girdi. Hocası Prof. Dr. Erol Güngör’ün vefatıyla birlikte 1984’te tekrar sınava girerek, Gazi Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı ve devamında öğretim üyesi olarak görevine devam etti. Türkiye Günlüğü Dergisi Kurucu Yönetiminde yer aldı. 1995’te İngiltere’de York Üniversitesi’nde post-doktora çalışması yaptı.

2000 yılında Başbakanlık Başdanışmanı görevinde bulunduktan sonra TC. Devlet Demiryolları Genel Müdürü oldu. Bu dönemde Türkiye'de üretilen ilk modern tren yolu rayı üretimini başlattı. Ayrıca Türkiye'de ilk hızlı tren olarak günümüzde faaliyetine devam eden Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Yolu Projesini 2002 yılında başlattı. 2003’te bu görevinden kendi isteğiyle ayrılarak üniversitedeki görevine döndü.

Gazi Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi Bölümü'nde akademik hayatına devam ederken 2006 yılında misafir öğretim üyesi olarak gittiği Michigan Üniversitesi’nde “Ortadoğu’da Modernleşme Sorunları” konulu uluslararası çalışmada yer aldı.

Prof. Dr. Vedat Bilgin, 2011 yılından bu 2015 yılına kadar Gazi Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi Bölüm Başkanı olarak akademik hayatını sürdürdü aynı zamanda 2014 yılından 2015 yılı arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı olarak görev yaptı.

Ayrıca birçok gazetede köşe yazarlığı yapmıştır. Köşe yazılarına Akşam gazetesinde devam etmektedir.

Prof. Dr. Vedat Bilgin, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından belirlenen "Yılın yazar, fikir adamı ve sanatçıları"nda 2013 yılının Basın Fikir Yazarı ödülünü kazanmıştır.

Siyasi kariyeri

Milletvekilliği

Hiçbir partinin tek başına iktidar olmak için gereken sandalye sayısına ulaşamadığı Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Ankara milletvekili olarak meclise giren Vedat Bilgin, Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde tekrar AK Parti Ankara ikinci bölge milletvekili seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesidir. Ayrıca 26. dönemde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanlığı görevini sürdürmektedir.[1]

Akademik çalışmaları

Yabancı Dilde Yayınlanmış Çalışmalar

  • Businessmen and Their Attitude towards Turkish-American Relations in Turkish –U.S. Relations: Perspectives From Ankara, (Editors: Ralph H. Salmi and Gonca Bayraktar Durgun) BrownWalker Pres, Boca Raton, Florida, 2005, pp. 49–64
  • The Turkish Military and Its Perspectives on Turkish-American Relations in Turkish –U.S. Relations: Perspectives From Ankara, (Editors: Ralph H. Salmi and Gonca Bayraktar Durgun) BrownWalker Pres, Boca Raton, Florida, 2005, pp. 107–122

Ulusal Yayınevleri Tarafından Yayınlanmış Bilimsel Yayınlar

  • Üniversite, Bilim ve Türkiye, A Kitap, Ankara, 2012.
  • Türkiye’de Değişimin Dinamikleri Köylülükten Çıkış Yolları, Lotus Yayınevi, A Kitap, Ankara, 2007.
  • Dünya’da ve Türkiye’de Özelleştirme Uygulamaları, Sağlık-İş Yayınları, Ankara, 1998.
  • Mesleklere Göre Aile Araştırması: İşçi Ailesi, Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Başkanlığı Yayınları, Ankara, 1998.
  • 21. Yüzyıla Doğru, Demiryollarının Modernizasyonu Yeni Bir Gelişme Stratejisi, Demiryol-İş Yayınları, Ankara, 1996.
  • Türkiye’de Demiryolu İşçileri, Demiryol-İş Yayınları, Ankara, 1995.
  • Gençlik Sorunları ve Genç İşçiler Araştırması, TÜRK-AR, Araştırma Dizisi-1, Ankara 1995.
  • Türk Otomotiv Sanayinin Yapısı ve Sorunları Araştırması, TÜRK-AR, Araştırma Dizisi-2, Ankara, 1995.
  • Değişen ve Gelişen Türkiye’de Metal İşçisi Gerçeği, TÜRK-AR, Araştırma Dizisi-4, Ankara, 1995.
  • Haberleşme Sektöründe Özelleştirme Sorunu, Türkiye Haber-İş Sendikası Yayını, Ankara, 1994.

Bürokrat Hayatı

2000 yılında Başbakanlık Başdanışmanı görevinde bulunduktan sonra TC. Devlet Demiryolları Genel Müdürü oldu. Bu dönemde Türkiye'de üretilen ilk tren yolu rayı üretimini başlattı. Ayrıca Türkiye'de ilk hızlı tren olarak günümüzde faaliyetine devam eden Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Yolu Projesini 2002 yılında başlattı. 2003’te bu görevinden kendi isteğiyle ayrılarak üniversitedeki görevine döndü.

Prof. Dr. Vedat Bilgin 3 Nisan 2013 tarihinde hükûmet tarafından açıklanan ve barış sürecini yönetecek olan 63 kişilik Akil insanlar heyetine Karadeniz Bölgesi Başkan Vekili olarak girmiştir.

Prof. Dr. Vedat Bilgin, 2011 yılından bu tarafa Gazi Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi Bölüm Başkanı olarak akademik hayatını sürdürmekte aynı zamanda 2014 yılı itibarıyla Başbakan Başdanışmanı olarak göreve başlayan Bilgin, 10 Şubat 2015 tarihinde genel seçimde milletvekili adayı olmak için görevinden istifa etmiştir.[2]

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Başdanışmanı

TCDD Genel Müdürlüğü

Ankara-Eskişehir Hızlı Treni
  • Ankara - Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Projesi / 2002
  • İlk yerli modern tren yolu rayı üretimi / 2002

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2015. 

Dış bağlantılar

Hükûmet görevi
Önce gelen:
Hasan Mollaoğulları
TCDD Genel Müdürü
28 Nisan 2000 - 13 Aralık 2002
Sonra gelen:
Süleyman Karaman