ARD: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
İçerik düzenlendi.
İçerik geliştiriliyor.
42. satır: 42. satır:
| online kanal 1 =
| online kanal 1 =
}}
}}
'''ARD''''', Almanya Federal Cumhuriyeti Radyo ve Televizyon Kurumları Kamusal İşbirliği''örgütüdür ve örgütün Almanca ismi '''''A'''rbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen '''R'''undfunkanstalten der Bundesrepublik '''D'''eutschland'<nowiki/>''ın kısaltmasıdır. '''ARD''', 9 eyalet radyo ve televizyon kurumu ile [[Deutsche Welle]]'den oluşur.
'''ARD''''', Almanya Federal Cumhuriyeti Radyo ve Televizyon Kurumları Kamusal İşbirliği''örgütüdür ve örgütün Almanca ismi '''''A'''rbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen '''R'''undfunkanstalten der Bundesrepublik '''D'''eutschland'''ın kısaltmasıdır. '''ARD''', 9 eyalet radyo ve televizyon kurumu ile [[Deutsche Welle]]'den oluşur. ARD, 1950'de kuruldu ve [[ZDF]] ve Deutschlandradio ile birlikte Almanya'nın kamusal radyo ve televizyon kurumunu oluşturdu.


ARD, masraflarının büyük bölümünü radyo-televizyon harçlarıyla karşılar. Radyo-televizyon harcı, Almanya'da ikamet eden her hanenin ödemekle yükümlü olduğu bir çeşit vergidir.
2015 yılı verilerine göre ARD'nin bütçesi 6.9 milyar €<ref>{{Web kaynağı |url=https://www.ard.de/download/1015988/Bericht.pdf |başlık=Arşivlenmiş kopya |erişimtarihi=27 Nisan 2020 |arşivurl=https://web.archive.org/web/20200625224058/https://www.ard.de/download/1015988/Bericht.pdf |arşivtarihi=25 Haziran 2020 |ölüurl=evet }}</ref> ve 22.612 çalışanı var.<ref>{{Web kaynağı |url=https://www.ard.de/home/die-ard/fakten/Mitarbeiterinnen_und_Mitarbeiter_in_der_ARD/309568/index.html |başlık=Arşivlenmiş kopya |erişimtarihi=27 Nisan 2020 |arşivurl=https://web.archive.org/web/20200621170413/https://www.ard.de/home/die-ard/fakten/Mitarbeiterinnen_und_Mitarbeiter_in_der_ARD/309568/index.html |arşivtarihi=21 Haziran 2020 |ölüurl=evet }}</ref> Kuruluşun bütçesi her hane halkı tarafından, şirket ve kamu kurumu için kanunen ödemek zorunda olduğu bir lisans ücretinden gelir. Ücretler doğrudan ARD tarafından değil, ARD üyesi yayıncıların ortak kuruluşu olan [[Beitragsservice]] tarafından tahsil edilmektedir. Ayrıca kurum 1963'te yayına başlayan [[ZDF]] ile birlikte [[Almanya]]'da bulunan iki kamu yayıncısından biridir.


== Tarihçe ==
== Tarihi ==
Almanya, federal bir cumhuriyettir ve özerk eyaletlerden oluşmaktadır. Her federal eyaletin, bir radyo-televizyon kurumuna sahip olma hakkı vardır. Almanya'da radyo ve televizyon yayıncılığının tarihi, 1920'li yıllarda başladı. [[Prusya]], [[Saksonya]], [[Bavyera]] ve [[Württemberg Krallığı|Württemberg]]'de müstakil kurumlar oluşturulmuştu. Bu kurumlar Reichs-Rundfunk-Gesellschaft adlı çatı kurum altında toplandı. Reichs-Rundfunk-Gesellschaft, Almanya'daki bölgesel yayın şirketlerinin çatı kuruluşu olarak 15 Mayıs 1925'te Berlin'de kuruldu ve [[II. Dünya Savaşı|İkinci Dünya Savaşı]]'ndan sonra tasfiye edilinceye kadar varlığını sürdürdü. [[Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi|Nasyonal Sosyalist]] rejim döneminde, 1933'ten itibaren radyo-televizyon yayınlarını bir merkezden idare edildi ve federal yapı büyük ölçüde bozuldu. ARD, 9 Haziran 1950'de ''Bayerischer Rundfunk'' (BR), ''Hessischer Rundfunk'' (HR), ''Radio Bremen'', ''Süddeutscher Rundfunk'' (SDR), ''Südwestfunk'' (SWF) ve ''Nordwestdeutscher Rundfunk'' (NWDR) ve ''RIAS Berlin''<nowiki/>'in biraraya gelmesi ile kuruldu.<ref>{{Web kaynağı|url=http://web.ard.de/ard-chronik/index/5438?year=1950&month=6|başlık=Chronik der ARD {{!}} ARD gegründet|erişimtarihi=2021-03-16|çalışma=web.ard.de}}</ref>

=== 1940'lar ve 50'ler ===
[[II. Dünya Savaşı]] sonrası kurum artık propaganda yayıncılığı yapmayacak, federal bir yapı, devlet etkisinden vazgeçme ve ekonomik bağımlılıktan kaçınma, kamu hukuku kapsamındaki radyo ve televizyon kurumlarının anahtarı olacaktı.


=== 1960'lar ve 70'ler ===
=== 1960'lar ve 70'ler ===

Sayfanın 19.41, 16 Mart 2021 tarihindeki hâli

ARD
Ülke Almanya

'ARD, Almanya Federal Cumhuriyeti Radyo ve Televizyon Kurumları Kamusal İşbirliğiörgütüdür ve örgütün Almanca ismi Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschlandın kısaltmasıdır. ARD, 9 eyalet radyo ve televizyon kurumu ile Deutsche Welle'den oluşur. ARD, 1950'de kuruldu ve ZDF ve Deutschlandradio ile birlikte Almanya'nın kamusal radyo ve televizyon kurumunu oluşturdu.

ARD, masraflarının büyük bölümünü radyo-televizyon harçlarıyla karşılar. Radyo-televizyon harcı, Almanya'da ikamet eden her hanenin ödemekle yükümlü olduğu bir çeşit vergidir.

Tarihi

Almanya, federal bir cumhuriyettir ve özerk eyaletlerden oluşmaktadır. Her federal eyaletin, bir radyo-televizyon kurumuna sahip olma hakkı vardır. Almanya'da radyo ve televizyon yayıncılığının tarihi, 1920'li yıllarda başladı. Prusya, Saksonya, Bavyera ve Württemberg'de müstakil kurumlar oluşturulmuştu. Bu kurumlar Reichs-Rundfunk-Gesellschaft adlı çatı kurum altında toplandı. Reichs-Rundfunk-Gesellschaft, Almanya'daki bölgesel yayın şirketlerinin çatı kuruluşu olarak 15 Mayıs 1925'te Berlin'de kuruldu ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tasfiye edilinceye kadar varlığını sürdürdü. Nasyonal Sosyalist rejim döneminde, 1933'ten itibaren radyo-televizyon yayınlarını bir merkezden idare edildi ve federal yapı büyük ölçüde bozuldu. ARD, 9 Haziran 1950'de Bayerischer Rundfunk (BR), Hessischer Rundfunk (HR), Radio Bremen, Süddeutscher Rundfunk (SDR), Südwestfunk (SWF) ve Nordwestdeutscher Rundfunk (NWDR) ve RIAS Berlin'in biraraya gelmesi ile kuruldu.[1]

1960'lar ve 70'ler

Kurum yayınlarına gece sadece iki saat uzunluğunda bir programla başladıktan sonra, televizyon 1960'lı yıllarda Almanya'da daha yaygın hale geldi. Renkli yayınlar ise 1967'de tanıtıldı.

Merkezi ulusal organizasyon yapısına sahip ikinci bir kamu televizyon yayıncısı olan ZDF de 1963'te yayına başladı, ancak ARD 1984'e kadar Almanya'da hiçbir özel rekabetle karşılaşmayacaktı. ARD istasyonları da Alman siyasetinde önemli bir güç olmuştur; Monitör ve Panorama gibi araştırmacı haber dergileri her hafta milyonlarca izleyiciye ulaşmaktaydı.

Özel / ticari Almanca yayın kuruluşlarının oluşturulması 1980'lerin ortalarında Almanya'da federal yasa ile kabul edildiğinde ARD televizyonu, ulusal ağları ile daha geniş bir kitleye yönelik programlar ve birçok kültürel ve haber programı hazırladı.

1990'lar

GDR televizyon hizmetinin birleşmesinden ve kapatılmasından sonra, Doğu'da iki yeni bölgesel yayıncı kuruluşu kuruldu ve 1992'de ARD üyesi oldu.

Kaynakça

  1. ^ "Chronik der ARD | ARD gegründet". web.ard.de. Erişim tarihi: 2021-03-16. 

Dış bağlantılar