Marshmallow: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Ekrex (mesaj | katkılar)
k Düzenleme
Etiketler: Geri alındı Görsel Düzenleyici Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Robingunes (mesaj | katkılar)
Gerekçe:
Etiket: Elle geri alma
20. satır: 20. satır:
}}
}}


'''Marshmallow''' (veya '''Maşverol) m'''odern bir şekilde, tipik haliyle, [[şeker]], [[su]] ve bir süngerimsi madde kıvamına çırpılmış, genellikle sığır [[jelatin|jelatinin]]den oluşan [[şeker]] bazlı şekerlemedir. Küçük silindirik parçalar halinde kalıplanır ve [[mısır şurubu]] ile kaplıdır. Eş anlamlı olarak, birçok ülkede bu şekere '''Chamallow''' da denilmektedir. Marshmallow [[Hatmi]] bitkisinden (Althaea officinalis) yapılan tıbbi şekerlemenin modern bir versiyonudur. İsmi ''«marsh mallow»'' sözünden gelip "[[bataklık]] ebegümeci" anlamına gelir. Böylece İngilizce tıbbi bir bitki olan Malvaceae [[ebegümecigiller]] aile olarak bilinir. Ebegümecinin kökünden jelatine benzer yapışkanlı beyaz kitle alınıyordu,<ref>{{Web kaynağı |url=http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9800E6D7103EF935A2575AC0A9649D8B63 |başlık=Arşivlenmiş kopya |erişimtarihi=31 Mayıs 2016 |arşivurl=https://web.archive.org/web/20151201034146/http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9800E6D7103EF935A2575AC0A9649D8B63 |arşivtarihi=1 Aralık 2015 |ölüurl=hayır}}</ref> zaman içinde bu bitki [[jelatin]] ve [[nişasta]] ile değiştirildi. Marshmallow ilk zamanlarda [[hatmi]] bitkisinin kökü ekstresi gibi boğaz ağrısı için bir çare olarak kullanılmış ve [[Şifalı bitki|şifalı]] bitkilerin temelinde üretilerek muhtemelen bir [[ilaç]] olarak ortaya çıkmıştır.[[Antik Mısır]] yıllardan başlayarak hatmi kökü [[tonsilit]]in tedavisinde [[fındık]] ve [[bal]] ile birlikte kullanılırdı.
'''Marshmallow''' (veya '''Marşmelov'''), modern bir şekilde, tipik haliyle, [[şeker]], [[su]] ve bir süngerimsi madde kıvamına çırpılmış, genellikle sığır [[jelatin|jelatinin]]den oluşan [[şeker]] bazlı şekerlemedir. Küçük silindirik parçalar halinde kalıplanır ve [[mısır şurubu]] ile kaplıdır. Eş anlamlı olarak, birçok ülkede bu şekere '''Chamallow''' da denilmektedir. Marshmallow [[Hatmi]] bitkisinden (Althaea officinalis) yapılan tıbbi şekerlemenin modern bir versiyonudur. İsmi ''«marsh mallow»'' sözünden gelip "[[bataklık]] ebegümeci" anlamına gelir. Böylece İngilizce tıbbi bir bitki olan Malvaceae [[ebegümecigiller]] aile olarak bilinir. Ebegümecinin kökünden jelatine benzer yapışkanlı beyaz kitle alınıyordu,<ref>{{Web kaynağı |url=http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9800E6D7103EF935A2575AC0A9649D8B63 |başlık=Arşivlenmiş kopya |erişimtarihi=31 Mayıs 2016 |arşivurl=https://web.archive.org/web/20151201034146/http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9800E6D7103EF935A2575AC0A9649D8B63 |arşivtarihi=1 Aralık 2015 |ölüurl=hayır}}</ref> zaman içinde bu bitki [[jelatin]] ve [[nişasta]] ile değiştirildi. Marshmallow ilk zamanlarda [[hatmi]] bitkisinin kökü ekstresi gibi boğaz ağrısı için bir çare olarak kullanılmış ve [[Şifalı bitki|şifalı]] bitkilerin temelinde üretilerek muhtemelen bir [[ilaç]] olarak ortaya çıkmıştır.[[Antik Mısır]] yıllardan başlayarak hatmi kökü [[tonsilit]]in tedavisinde [[fındık]] ve [[bal]] ile birlikte kullanılırdı.
[[Dosya:Marshmallow.webmhd.webm|küçükresim|Marshmallow hazırlanması]]
[[Dosya:Marshmallow.webmhd.webm|küçükresim|Marshmallow hazırlanması]]



Sayfanın 08.48, 27 Şubat 2021 tarihindeki hâli

Marshmallow
TürüŞeker
TipiŞekerleme

Marshmallow (veya Marşmelov), modern bir şekilde, tipik haliyle, şeker, su ve bir süngerimsi madde kıvamına çırpılmış, genellikle sığır jelatininden oluşan şeker bazlı şekerlemedir. Küçük silindirik parçalar halinde kalıplanır ve mısır şurubu ile kaplıdır. Eş anlamlı olarak, birçok ülkede bu şekere Chamallow da denilmektedir. Marshmallow Hatmi bitkisinden (Althaea officinalis) yapılan tıbbi şekerlemenin modern bir versiyonudur. İsmi «marsh mallow» sözünden gelip "bataklık ebegümeci" anlamına gelir. Böylece İngilizce tıbbi bir bitki olan Malvaceae ebegümecigiller aile olarak bilinir. Ebegümecinin kökünden jelatine benzer yapışkanlı beyaz kitle alınıyordu,[1] zaman içinde bu bitki jelatin ve nişasta ile değiştirildi. Marshmallow ilk zamanlarda hatmi bitkisinin kökü ekstresi gibi boğaz ağrısı için bir çare olarak kullanılmış ve şifalı bitkilerin temelinde üretilerek muhtemelen bir ilaç olarak ortaya çıkmıştır.Antik Mısır yıllardan başlayarak hatmi kökü tonsilitin tedavisinde fındık ve bal ile birlikte kullanılırdı.

Marshmallow hazırlanması

Tarihi

Marshmallowun modern üretimi 19.yüzyılda canlanmaya başladı. Fransa’da şeker üreticileri marshmallow tarifini biraz daha geliştirerek günümüzde üretilen marshmallowlara yakın bir tat elde ettiler.[2] Daha sonra tarifin Fransızca versiyonu, Pâte Guimauve (ya da sadece guimauve), yumurta proteini ve beze dahil olmak üzere genellikle gül suyu ile kaplanırdı. Pâte de Guimauve çoğu hatmi içermeyen içeriğe sahipti ve ilaç gibi kullanılıyordu. Şeker çok popüler oldu ama onun üretimi, emeği çok yoğun oldu. 19. yüzyılın sonlarında Fransız üreticiler Chewy tabanlı ürün oluşturmak için modifiye olmuş mısır nişastası ile birlikte yumurta akı veya jelatin kullandılar.

Marshmallow kremi

Marshmallow üretiminde yeni bir yöntem 1948 yılında Amerikalı Alex Doumak tarafından keşfedildi. Doumak, marshmallowun silindirik formunun imalatının otomatik şekilde yapılmasını sağlayacak formülü buldu. Silindir içine karıştırılmış ve ekstrude edilmiş tüm bileşenler, borulardan çıkarak parçalar halinde kesilir ve pudra şekeri veya toz haline getirilmiş şekerle kaplanırdı. Doumak 1961 yılında bu sürecin patentini alarak Doumak Firmasını kurdu ve “Marshmallow”un sanayileşmesini sağladı.

Kızartılmış marshmallow

Marshmallow türleri

Birleşik Krallık, Kuzey Amerika, Yeni Zelanda ve Avustralya'da popüler olan yiyecek gibi Marshmallowlar kamp geleneği olarak kamp ateşi ya da diğer açık alev üzerinde kavurma ya da kızartma yapılarak tüketilir. Marshmallow bir sopa veya şiş sonuna yerleştirilir ve ateşte dikkatlice tutulur. Bu altı sıvı, erimiş bir tabaka ile karamelize olan dış deriyi oluşturur. Marshmallowun bir türü olan S'mores iki gram kraker arasına yerleştirilen çikolatalı bir levha üzerinde bir tost marshmallow koyarak yapılır. Çikolatanın erimeye başlaması nedeniyle bunlar daha sonra bir arada sıkıştırılabilir hale getirilir.

Renkli Marshmallow

Diyet tercihleri

Geleneksel marshmallow tarifinde toz hatmi kökü kullanır, ancak ticari olarak üretilen marshmallowların üretiminde jelatin kullanılmaktadır. Vejetaryenler ve veganlar jelatini katmayıp, ancak agar gibi hayvansal olmayan jeller kullanmayı tercih etmektedirler. Buna ek olarak, marshmallow genellikle Müslümanlık ve Yahudilikte jelatinin koşer veya helal hayvanlardan elde edilmemesi (örn. domuz) halinde koşer veya helal olarak kabul edilmez. Marshmallow kremi genellikle az veya hiç jelatin içermeyen marshmallow ürün firmaları temel olarak bilinen hatmi şekerleme şeklinin muhafazasına izin vermektedirler.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2016.