Ferdinand Georg Frobenius: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
YBot (mesaj | katkılar)
Arşiv bağlantısı eklendi
YBot (mesaj | katkılar)
Otorite kontrolü şablonu eklendi
90. satır: 90. satır:
* [https://library.ethz.ch/standorte-und-medien/plattformen/kurzportraets/georg-ferdinand-frobenius-1849-1917.html ETHzürich-Bibliothek Georg Ferdinand Frobenius (1849–1917)] (Almanca)
* [https://library.ethz.ch/standorte-und-medien/plattformen/kurzportraets/georg-ferdinand-frobenius-1849-1917.html ETHzürich-Bibliothek Georg Ferdinand Frobenius (1849–1917)] (Almanca)
* {{Internet Archive'da yazar |sname=Ferdinand Georg Frobenius}}
* {{Internet Archive'da yazar |sname=Ferdinand Georg Frobenius}}

{{Otorite kontrolü}}


[[Kategori:ETH Zürih öğretim üyeleri]]
[[Kategori:ETH Zürih öğretim üyeleri]]

Sayfanın 15.13, 22 Şubat 2021 tarihindeki hâli

Ferdinand Georg Frobenius
Doğum26 Ekim 1849(1849-10-26)
Charlottenburg, Berlin
Ölüm3 Ağustos 1917 (67 yaşında)
Berlin
Defin yeriNon-Cemetery Burial[1]
MilliyetAlman
VatandaşlıkAlmanya
EğitimGöttingen Üniversitesi, Berlin Humboldt Üniversitesi, ETH Zürih
Mezun olduğu okul(lar)Berlin Humboldt Üniversitesi
Tanınma nedeniFrobenius yöntemi, Frobenius matrisi, Frobenius karmaşıklığı, Frobenius grubu
EvlilikAuguste Lehmann[2]
Kariyeri
DalıMatematik, Cebir, Grup teorisi, Topoloji
Çalıştığı kurumBerlin Humboldt Üniversitesi (1892–1917), ETH Zürih (1875–1892)
TezDe functionum analyticarum unius variabilis per series infinitas repraesentatione (1870)
Doktora
danışmanı
Ernst Eduard Kummer, Karl Weierstrass
Doktora öğrencileriErnst Jacobsthal, Richard Fuchs, Edmund Landau, Issai Schur, Konrad Knopp, Walter Schnee, Fyodor Ivanovich Busse, Robert Jentzsch, Robert Remak, Erich Stiemke, Hermann Bröcker, Karl Fischer, Friedrich Steinbacher, George Robert Olshausen, Rudolf Ziegel, Alexander Radzig, Arthur Hamburger
Diğer önemli öğrencileriPaul Bernays, Anton Sushkevich
EtkilendikleriGottfried Wilhelm Leibniz, Damaris Cudworth Masham[3]

Ferdinand Georg Frobenius (26 Ekim 1849 - 3 Ağustos 1917), en çok eliptik fonksiyonlar teorisine, diferansiyel denklemlere, sayı teorisine ve grup teorisine yaptığı katkılarla tanınan bir Alman matematikçi. Frobenius-Stickelberger formülleri olarak bilinen, eliptik fonksiyonları yöneten ve bikuadratik formlar teorisini geliştiren ünlü determinantal özdeşlikleriyle tanınır. Ayrıca, fonksiyonların rasyonel yaklaşımları kavramını (günümüzde Padé yaklaşımları olarak bilinir) ilk ortaya atan oydu ve Cayley-Hamilton teoremi için ilk tam kanıtı verdi. Ayrıca, adını modern matematiksel fizikte Frobenius manifoldları olarak bilinen bazı diferansiyel geometrik nesnelere verdi.

Hayatı

Ferdinand Georg Frobenius 26 Ekim 1849'da Berlin'in bir banliyösü olan Charlottenburg'da[4] Protestan bir papaz olan babası Christian Ferdinand Frobenius ve annesi Christine Elizabeth Friedrich'in çocukları olarak doğdu. Joachimsthal Gymnasium'a 1860'da neredeyse on bir yaşındayken girdi.[5] 1867'de mezun olduktan sonra, üniversite eğitimine başladığı Göttingen Üniversitesi'ne gitti, ancak burada Kronecker, Kummer ve Karl Weierstrass'ın derslerine katıldığı Berlin'e dönmeden önce sadece bir dönem çalıştı. Doktorasını Weierstrass gözetiminde 1870'te aldı. Tezi diferansiyel denklemlerin çözümü üzerineydi. 1874'te, ilk olarak Joachimsthal Gymnasium'da ortaokul düzeyinde öğretmenlik yaptıktan sonra, sonra Sophienrealschule'de, Berlin Üniversitesi'ne bir matematik profesörü (extraordinarius) olarak atandı.[5] Frobenius, Eidgenössische Polytechnikum'da sıradan bir profesör olarak randevu almak için Zürih'e gitmeden bir yıl önce ancak Berlin'deydi. Frobenius, 1875 ile 1892 arasında on yedi yıl boyunca Zürih'te çalıştı. Orada evlendi, ailesini büyüttü ve matematiğin çok farklı alanlarında çok önemli işler yaptı. Aralık 1891'in son günlerinde Kronecker öldü ve bu nedenle Berlin'deki sandalyesi boşaldı. Frobenius'un Berlin'i matematiğin ön saflarında tutacak doğru kişi olduğuna şiddetle inanan Weierstrass, Frobenius'un atanması için hatırı sayılır nüfuzunu kullandı. 1893'te Prusya Bilimler Akademisi'ne seçildiği Berlin'e döndü.

Çalışmaları

Grup teorisine katkıları

Grup teorisi, Frobenius'un kariyerinin ikinci yarısındaki başlıca ilgi alanlarından biriydi. İlk katkılarından biri, soyut gruplar için Sylow teoremlerinin kanıtıydı. Daha önceki kanıtlar permütasyon grupları içindi. İlk Sylow teoremini (Sylow gruplarının varlığına ilişkin) kanıtı, bugün sıklıkla kullanılanlardan biridir.

  • Frobenius ayrıca aşağıdaki temel teoremi kanıtlamıştır: Eğer pozitif bir n tam sayısı, bir G sonlu grubunun |G| sırasını bölerse, ardından xn =1 denkleminin G’deki çözüm sayısı bazı pozitif k tam sayıları için kn’ye eşittir. Ayrıca şu problemi de ortaya koydu: Eğer, yukarıdaki teoremde, k = 1 ise, xn = 1 denkleminin çözümleri G’de bir alt grup oluşturur. Yıllar önce bu problem çözülebilir gruplar için çözüldü.[6] Ancak 1991 yılında , sonlu basit grupların sınıflandırılmasından sonra, bu problem genel olarak çözüldü.

Daha da önemlisi, grupların yapısını incelemek için temel araçlar olan grup karakterleri ve grup temsilleri teorisini yaratmasıydı. Bu çalışma, Frobenius karmaşıklığı kavramına ve şimdi Frobenius grupları olarak adlandırılan grupların tanımlanmasına yol açtı. Aşağıda ifade edilen şeklinde bir H < G alt grubu varsa, G grubunun bir Frobenius grubu olduğu söylenir:

hepsi için .

Bu durumda küme,

G’nin etkisiz elemanı ile birlikte John G. Thompson'ın 1959'da gösterdiği gibi nilpotent (üstelsıfır) olan bir alt grup oluşturur.[7] Bu teoremin bilinen tüm kanıtları karakterlerden yararlanır. Frobenius, karakterler hakkındaki ilk makalesinde (1896), tüm tekil asal sayılar p için, (1/2) (p3 - p) dereceli grubunun karakter tablosunu oluşturdu (Bu grup p > 3 için basitçe sağlanır). Simetrik ve alternatif grupların temsil teorisine de temel katkılarda bulundu.

Sayı teorisine katkıları

Frobenius, Q üzerinden Galois gruplarında asal sayıları eşlenik sınıflarına dönüştürmenin kanonik bir yolunu tanıttı. Özellikle eğer K/Q sonlu Galois genişlemesi ise, K’de dallanmayan her (pozitif) asal p’ye ve K’de p’nin üzerinde uzanan her bir asal ideal P’ye g (x) = xp (mod P) koşulunu sağlayan K'nin tüm x tam sayıları için benzersiz bir Gal (K/Q) öğesi vardır. P'nin p'ye göre değiştirilmesi, g’yi bir eşleniğe (ve g'nin her eşleniği bu şekilde oluşur) dönüştürür, bu nedenle Galois grubundaki g'nin eşlenik sınıfı kanonik olarak p ile ilişkilidir. Buna, p’nin Frobenius eşlenik sınıfı adı verilir ve eşlenik sınıfının herhangi bir öğesi, p’nin Frobenius öğesi olarak adlandırılır. K için Galois grubu Q üzerinden modulo m birimleri olan m'inci siklotomik cismi alırsak (ve dolayısıyla abelyen, böylece eşlenik sınıflar elemanı olur), p için m’yi bölmemek için Galois grubundaki Frobenius sınıfı p mod m’dir. Bu bakış açısına göre, Galois gruplarındaki Frobenius eşlenik sınıflarının Q’ya (veya daha genel olarak herhangi bir sayı cismi üzerindeki Galois gruplarına) dağılımı, Dirichlet'in aritmetik ilerlemelerde asal sayılar hakkındaki klasik sonucunu genelleştirir. Q’nun sonsuz dereceli genişlemelerinin Galois gruplarının incelenmesi, önemli ölçüde Frobenius elemanlarının bu yapısına dayanır ve bu, bir anlamda ayrıntılı çalışma için erişilebilir olan yoğun bir eleman alt kümesi sağlar.

Ayrıca bakınız

Yayınları

Notlar

  1. ^ "Ferdinand Georg Frobenius". Erişim tarihi: 20 Ocak 2021. 
  2. ^ "Frobenius, Georg Ferdinand". Erişim tarihi: 2 Ocak 2021. 
  3. ^ "About: Ferdinand Georg Frobenius". 8 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2021. 
  4. ^ "Born in Berlin". 26 Ekim 2010. 10 Mart 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b "Biography". 26 Ekim 2010. 24 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Hall, Marshall, Jr. (1999). The Theory of Groups. 2nd. Providence, Rhode Island: AMS Chelsea. ss. 145-146. ISBN 0-8218-1967-4.  Google Kitaplar'da Theorem 9.4.1., s. 145,
  7. ^ Thompson, J. G. (1959). "Normalp-complements for finite groups". Mathematische Zeitschrift. Cilt 72. ss. 332-354. doi:10.1007/BF01162958. 

Kaynakça

Dış bağlantılar