Kas sistemi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Dijkstra (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Geri alındı Süzgeç: tekrarlayan karakter Görsel Düzenleyici
17. satır: 17. satır:


=== Düz kas ===
=== Düz kas ===
Düz kaslar [[otonom sinir sistemi]] tarafından kontrol edilir. İstemsiz yapılan hareketlerin gerçekleşmesini sağlar. Bağırsak, mide, atardamar, toplardamar gibi organların yapısında bulunur. Sadece oksijenli solunum yaparlar. Miyoglobin içermezler. Kreatin fosfat metabolizmasını kullanmazlar. DNA replikasyonu yapmazlar. Depo şeker olarak glikojen sentezlemezler.
Düz kaslar [[otonom sinir sistemi]] tarafından kontrol edilir. İstemsiz yapılan hareketlerin gerçekleşmesini sağlar. Bağırsak, mide, atardamar, toplardamar gibi organların yapısında bulunur. Sadece oksijenli solunum yaparlar. Miyoglobin içermezler. Kreatin fosfat metabolizmasını kullanmazlar. DNA replikasyonu yapmazlar. Depo şeker olarak glikojen sentezlemezler.DİİKATİNİZİ ÇEKERİM İSTEMSİZDİR.DİKKAT SINAVDA ÇIKAR




LÜTFEN

DİKKAT: O KASA TUTUNAN ORGANINIZI DÜŞÜNÜN ONU SİZ YÖNETMİYOR YADA ÇALIŞTIRMIYORSANIZ O İSTEMSİZ KASLARDIR. ANCAK SİZ O KASINIZI YÖNETEBİLİYOR ( KONUŞMAK , YÜRÜMEK , KOŞMAK , VB. EYLEMLERİ) ÇALIŞTIRIYORSANIZ O KASLAR ( SİZİN ONU ÇALIŞTIRMANIZI BEKLİYORSA ) İSTEMLİ KASLARDIR . ^ ^

____

{{Kas sistemi}}
{{Kas sistemi}}
{{Organ sistemleri}}
{{Organ sistemleri}}

Sayfanın 11.08, 8 Ocak 2021 tarihindeki hâli

Kas sistemi
Latince isimsystema musculare
Sistemmusculoskeletal system
Tanımlayıcılar
Microsoft Academic499784838
TA1975
FMA72954

Kas sistemi canlıya hareket yeteneği sağlayan sistemdir. Kas sistemi omurgalılarda sinir sisteminin kontrolü altında omasına rağmen bazı kaslar (örneğin kalp kası) tamamen otonom çalışabilir.

Kaslar

İnsan vücudunda üç çeşit kas bulunmaktadır. Bunlar; çizgili kas (ya da iskelet kası), düz kas ve kalp kasıdır.

Çizgili kas (iskelet kası)

İskelet kası, liflerden oluşmuş, hücre çekirdekleri hücre zarının hemen altında konumlanmış çok çekirdekli hücrelere sahiptir. Hücrelerinin içinde miyofibril adlı telcikler bulunur. Bu telcikler hücrenin içinde boydan boya uzanır. Her bir kas hücresinin içinde bulunan en küçük kasılma birimine sarkomer denir. Her bir sarkomer birbiri ardı sıra dizilmiş kalın miyozin ve ince aktin protein telciklerini içerir. Bu proteinler birbiri üzerinde kayarak kasılmayı gerçekleştirirler.
Bir iskelet kası aksiyon potansiyel üzerinde bir uyaran ile uyarıldığında her bir sarkomer koordineli olarak kasılmaya başlar.
Kas hücreleri de enerjilerini tıpkı diğer hücreler gibi ATP'den elde ederler. Kas Hücreleri çok az ATP depolayabilir. Bu yüzden ADP dönüştürülerek harcanan her molekül, çabucak ATP'ye geri dönüştürülür. Kaslar aynı zamanda ek enerji desteği sağlayan kreatin fosfat adlı bir molekül depolarlar. Kreatin fosfat molekülünün yapısında bulunan fosfat, ADP'nin ATP'ye dönüştürülmesinde kullanılır.
Kas kasılmasında aynı zamanda Kalsiyum iyonları da gereklidir. Kalsiyum iyonları, kas hücresi kasılma uyarısı aldığında sarkoplazmik retikulumdan sarkomere salınır. Kalsiyum iyonları aktin proteininin miyozine bağlanarak kayması için gereklidir. Kasılma uyarısı bittiğinde kalsiyum iyonları sarkomerden sarkoplazmik retikuluma geri pompalanır.
İnsan vücudunda yaklaşık 639 iskelet kası bulunmaktadır.

Kalp kası

Kalp kası yapı bakımından çizgili kaslara benzese de kas liflerinin konumu itibarı ile bazı farklılıklar gösterir. Ayrıca tıpkı düz kaslar gibi insan kontrolü altında değildir.

Düz kas

Düz kaslar otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilir. İstemsiz yapılan hareketlerin gerçekleşmesini sağlar. Bağırsak, mide, atardamar, toplardamar gibi organların yapısında bulunur. Sadece oksijenli solunum yaparlar. Miyoglobin içermezler. Kreatin fosfat metabolizmasını kullanmazlar. DNA replikasyonu yapmazlar. Depo şeker olarak glikojen sentezlemezler.DİİKATİNİZİ ÇEKERİM İSTEMSİZDİR.DİKKAT SINAVDA ÇIKAR



LÜTFEN

DİKKAT: O KASA TUTUNAN ORGANINIZI DÜŞÜNÜN ONU SİZ YÖNETMİYOR YADA ÇALIŞTIRMIYORSANIZ O İSTEMSİZ KASLARDIR. ANCAK SİZ O KASINIZI YÖNETEBİLİYOR ( KONUŞMAK , YÜRÜMEK , KOŞMAK , VB. EYLEMLERİ) ÇALIŞTIRIYORSANIZ O KASLAR ( SİZİN ONU ÇALIŞTIRMANIZI BEKLİYORSA ) İSTEMLİ KASLARDIR . ^ ^

____