Kapıcılar Kralı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Madrox (mesaj | katkılar)
Tavuk200u (mesaj | katkılar)
k Figüran eklemek
85. satır: 85. satır:
* [[Necip Sarıcıoğlu]] -
* [[Necip Sarıcıoğlu]] -
* [[Taci Erşan]] -
* [[Taci Erşan]] -
*[[Hacı Fidan]] - Bakkaldan ekmek alan kişi


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==

Sayfanın 10.02, 14 Kasım 2020 tarihindeki hâli

Kapıcılar Kralı
Dosya:Kapıcılarkralı.jpg
YönetmenZeki Ökten
YapımcıArif Keskiner
Abdurrahman Keskiner
SenaristUmur Bugay
OyuncularKemal Sunal
Bilge Zobu
Sevda Ferdağ
Sevil Üstekin
Şevket Altuğ
Görüntü yönetmeniİzzet Akay
KurguAlaaddin Durmaz
StüdyoÇiçek Film
CinsiSinema filmi
Yapım yılı1976, Türkiye
Çıkış tarih(ler)i1 Mayıs 1977
Süre84 dk.
DilTürkçe

Kapıcılar Kralı, Yönetmenliğini Zeki Ökten'in yaptığı, başrollerinde Kemal Sunal, Sevda Ferdağ ve Bilge Zobu'nun oynadığı 1976 yapımı bir Türk filmidir.

Film, 14. Antalya Film Festivali'nde "En İyi 2. Film" ödülünü kazandı. Zeki Ökten "En Başarılı Yönetmen" Kemal Sunal'da "En Başarılı Erkek Oyuncu" ödüllerini almıştır.

Filmin çekim aşaması

1976 yılında çekilen Kapıcılar Kralı filmine ev sahipliği yapan Selahattin Zeren Apartmanının bugünkü görünümü

Türk sinemasında sokak yaşamı ve toplumsal ilişkileri iyi gözlemleyen senarist Umur Bugay'ın yazdığı Kapıcılar Kralı'nın ilk etapta Nişantaşı'nda çekilmesi planlanmıştı, Bu konuda yapılan apartman aramaları ve anlaşmalar sonuçsuz kalınca Yönetmen Zeki Ökten'in öğrencilik yıllarında konakladığı Cihangir Güneşli sokak karar kılındı. Burası özellikle o dönemlerde kapıcı-apartman sakini ilişkilerinin hareketli yaşandığı bölgelerden biriydi. Umur Bugay'ın bizzat incelemelerinin ardından sokağın Alman Hastanesi yönü girişindeki ikinci apartman olan Selahattin Zeren apartmanı film için uygun bulundu. Apartman yöneticisi ve kapıcısı ile yapılan olumlu görüşmeler sonrasında film çekimi için ilk adım atılmış oldu.

Senarist Umur Bugay, Selahattin Zeren apartmanı yöneticisi ile kapıcı dairesini ziyaret ettikleri zaman Anadolu'nun ücra köşesinden göç etmiş kapıcı Seyid ve üç çocuğundan etkilenmiş ve filmdeki kapıcı karakterine de Seyid adını vermiştir. Apartmandaki kapıcı dairesinin doğal yapısını da film sırasında muhafaza ettirmiştir.

Kısa sürede çekimlerine başlanan film çevre halkından da büyük ilgi görmüştür. Film setinin sık sık vatandaşlar tarafından ziyaret edilmesi sonrası Zeki Ökten'in önerisiyle filmin ileri bölümleri sabahın erken saatlerine alınmıştır. Filmin bazı sahnelerinde sokak arkasına saklanan meraklı izleyiciler kameralara yansımıştır.

Kapıcılar Kralı filmi'nin çekimleri sırasında gerçek kapıcı evin diğer odasında hanımı bekletilirken, 3 çocuğundan yaşları uygun olan iki çocuğu da filmde oynatılmıştır.

Kapıcılar Kralı'nın çekildiği Cihangir'deki Güneşli sokağın bugünkü görünümü

Filmin koşu sahneleri Bakraç Sokak ve Oba Sokak'ta çekilirken Güneşli Sokak 1977'de çekilen Çöpçüler Kralı'na da ev sahipliği yapmıştır. Çöpçüler Kralı'nda sokağın Cihangir Parkı'ndan sonraki Samanyolu Sokağa kadar uzanan bölümü kullanılmıştır.

Konusu

Saf görünüşlü ancak cin gibi kurnaz ve işini bilir bir kapıcının apartman sakinleriyle olan renkli ilişkilerini anlatan komedi. Seyit büyük bir apartmanda kapıcıdır. Eski Yönetici ile arası iyi olan Seyit, yeni yönetici ile arası pek iyi değildir. Apartmanda olup bitenleri lehine çevirmeyi ve yerini sağlama almayı becerir. Zamanla apartmandaki tüm olaylara hakim olan ve daire sakinlerini parmağında oynatan kapıcı, kısa zamanda köşeyi döner. Eline geçen her işi değerlendiren Seyit kısa süre içinde apartmanın %51'ini satın alır.

Oyuncular

Dış bağlantılar