Hayber Muharebesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Abecesel (mesaj | katkılar)
k değiştir.
Yahudilerin İslam ordusuna karşı toplanmasının sebebi ve İslam ordusunun asker sayısı ve Hayber'in stratejik konumu üzerine eklemeler yapıldı
Etiket: Geri alındı
29. satır: 29. satır:
'''Hayber Muharebesi''', 629'da Müslümanlar ile Yahudiler arasında cereyan etmiş savaş.
'''Hayber Muharebesi''', 629'da Müslümanlar ile Yahudiler arasında cereyan etmiş savaş.


[[Yahudiler]], [[Hendek Muharebesi]]'nde Mekkeli paganlarla ittifak edip [[Müslüman]]ların aleyhine dönmüşlerdi. Ayrıca [[Mekke]]-[[Medine]] ve [[Şam]] ticaret yolu üzerinde tehlike oluşturuyorlardı. Bu durumu göze alan [[Muhammed|Peygamber Muhammed]] beraberinde bulunan 1.600 kişilik ordusu ile Hayber'i kuşattı. Hazırlıksız yakalanan [[Arap Yarımadası'ndaki Yahudi kabileler|Yahudiler]], 10 günlük kuşatmadan sonra, bazı kaynaklara göre [[Ali bin Ebu Talib|Halife Ali]]'nin etkinliği, hatta kale kapısını tek başına söküp atması üzerine teslim oldular. [[Muhammed|Peygamber Muhammed]], elde edilen ürünlerin yarısını vergi olarak vermeleri koşulu ile Yahudilere topraklarını iade etti.
[[Yahudiler]],Beni Nadir ve Beni Kaynuka'nın medineden çıkarılmasıyla, [[Hendek Muharebesi]]'nde Mekkeli paganlarla ittifak edip [[Müslüman]]ların aleyhine dönmüşlerdi. Ayrıca [[Mekke]]-[[Medine]] ve [[Şam]] ticaret yolu üzerinde tehlike oluşturuyorlardı.Bu durumu göze alan [[Muhammed|Peygamber Muhammed]] beraberinde bulunan 1.600 kişilik ordusu(1400 piyade, 200 süvari)ile Hayber'e sefer düzenledi.Medine'ye 150 km uzaklıkta olan Hayber 8 hisardan oluşmaktaydı.Gece vakti Hayber'e gelen Hz.Peygamber, hücum için sabah olmasını bekledi.Sabah vakti tarlalarına gitmek üzere kalelerinden çıkan Yahudiler İslam ordusunu görünce korkuya kapıldı.[[Muhammed|Peygamber Muhammed]] ilk önce[[Arap Yarımadası'ndaki Yahudi kabileler|Yahudiler'i]] İslam'a davet etti ancak onlar redderek savaşa karar verdiler. Hazırlıksız yakalanan [[Arap Yarımadası'ndaki Yahudi kabileler|Yahudiler]], 10 günlük kuşatmadan sonra, bazı kaynaklara göre [[Ali bin Ebu Talib|Halife Ali]]'nin etkinliği, hatta kale kapısını tek başına söküp atması üzerine teslim oldular. [[Muhammed|Peygamber Muhammed]], elde edilen ürünlerin yarısını vergi olarak vermeleri koşulu ile Yahudilere topraklarını iade etti.


== Sonuçları ==
== Sonuçları ==

Sayfanın 09.23, 12 Kasım 2020 tarihindeki hâli

Hayber Muharebesi
İslamiyet'in İlk Savaşları

Ali'yi Hayber'de savaşırken betimleyen bir minyatür
Tarih629
Bölge
Sonuç

Kesin Müslüman zaferi

  • Şam ticaret yolu açıldı.
  • Yahudi sorunu çözüldü.
Taraflar
Müslümanlar
Yahudiler
Komutanlar ve liderler
Muhammed bin Abdullah
Ali bin Ebu Talib
el-Haris bin Ebu Zeyneb
Merhab bin Ebu Zeyneb
Güçler
1.600 14.000
Kayıplar
20 ölü
50 yaralı
93+ ölü

Şablon:İslamiyetin İlk Savaşları Hayber Muharebesi, 629'da Müslümanlar ile Yahudiler arasında cereyan etmiş savaş.

Yahudiler,Beni Nadir ve Beni Kaynuka'nın medineden çıkarılmasıyla, Hendek Muharebesi'nde Mekkeli paganlarla ittifak edip Müslümanların aleyhine dönmüşlerdi. Ayrıca Mekke-Medine ve Şam ticaret yolu üzerinde tehlike oluşturuyorlardı.Bu durumu göze alan Peygamber Muhammed beraberinde bulunan 1.600 kişilik ordusu(1400 piyade, 200 süvari)ile Hayber'e sefer düzenledi.Medine'ye 150 km uzaklıkta olan Hayber 8 hisardan oluşmaktaydı.Gece vakti Hayber'e gelen Hz.Peygamber, hücum için sabah olmasını bekledi.Sabah vakti tarlalarına gitmek üzere kalelerinden çıkan Yahudiler İslam ordusunu görünce korkuya kapıldı.Peygamber Muhammed ilk önceYahudiler'i İslam'a davet etti ancak onlar redderek savaşa karar verdiler. Hazırlıksız yakalanan Yahudiler, 10 günlük kuşatmadan sonra, bazı kaynaklara göre Halife Ali'nin etkinliği, hatta kale kapısını tek başına söküp atması üzerine teslim oldular. Peygamber Muhammed, elde edilen ürünlerin yarısını vergi olarak vermeleri koşulu ile Yahudilere topraklarını iade etti.

Sonuçları

  • Şam ticaret yolunun kontrolü ve güvenliği kesin olarak Müslümanların eline geçti.
  • Yahudi sorunu çözüldü.
  • Hayber Muharebesi Müslümanların ilk saldırı savaşıdır.
  • El-Haris ve Merhab kılıçtan geçirildi.[1]

Dip Notlar

  1. ^ İslamStory 25 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.