İngiliz sterlini: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
InternetArchiveBot (mesaj | katkılar)
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.3
Sayginer (mesaj | katkılar)
Bu nasıl bir Türkçe, nasıl bir madde?
21. satır: 21. satır:
}}
}}
[[Dosya:Photo Bank of Scotland.jpg|thumb|sağ|150px|[[İskoçya Merkez Bankası]] (Bank of Scotland) Logosu]]
[[Dosya:Photo Bank of Scotland.jpg|thumb|sağ|150px|[[İskoçya Merkez Bankası]] (Bank of Scotland) Logosu]]
'''İngiliz sterlini''' ([[İngilizce]]: ''Pound sterling'', sembol: '''[[Pound işareti|£]]''', [[ISO 4217|ISO kodu]]: GBP), [[Birleşik Krallık]]'ta kullanılan [[para]] birimidir. [[İngiltere]] ve [[Galler]] bölgesinde resmî olan tek bankası [[Bank of England]]'dır. Ayrıca [[İskoçya]] ve [[Kuzey İrlanda]]'da da yine [[Bank of England]] gibi [http://www.rbs.com/ RBS] (Royal Bank of Scotland), [http://www.bankofscotland.co.uk Bank of Scotland] ve [http://www.cbonline.co.uk/ Clydesdale Bank] gibi sterlin banknotları basmaya yasalarca yetkili başka bankalar vardır.
'''İngiliz sterlini''' ([[İngilizce]]: ''Pound sterling'', sembol: '''[[Pound işareti|£]]''', [[ISO 4217|ISO kodu]]: GBP), [[Birleşik Krallık]]'ta kullanılan [[para]] birimidir. [[İngiltere]] ve [[Galler]] bölgesinde resmî olan tek bankası [[Bank of England]]'dır. Ayrıca [[İskoçya]] ve [[Kuzey İrlanda]]'da da yine Bank of England gibi [[Royal Bank of Scotland]], [[Bank of Scotland]] ve [[Clydesdale Bank]] gibi sterlin banknotları basmaya yasalarca yetkili başka bankalar vardır.


Uluslararası para kodu “'''GBP'''”dir (''Great Britain Pound''). İskoç sterlini ve diğer bankalarının bastığı banknotları yurt dışında döviz büroları ve İngiliz turistlerin sık olduğu yerler kabul eder; başka yerler sadece İngiliz sterlini alır. Ayrıca İngiltere'nin yurt dışında, [[Avrupa]] ve dünya genelinde deniz aşırı bölgeleri vardır, bunlardan [[Guernsey sterlini|Guernsey]], [[Jersey]], [[Falkland Adaları]], [[Man Adası]] ve [[Cebelitarık]] sterlini çok ünlüdür, ve onların da ayrı ayrı bankaları vardır. Aynı zamanda [[İngiltere]]'nin [[Kıbrıs]]'taki hava üsleri olan [[Ağrotur ve Dikelya|Ağrotur ve Dikelya Hava Üsleri]] de vardır, ama onlar [[Kıbrıs Cumhuriyeti]] gibi [[Avrupa Birliği|Avrupa]] para birimi olan [[Euro]]'yu (€) kullanır.
Uluslararası para kodu “'''GBP'''”dir (''Great Britain Pound''). İskoç sterlini [http://www.bankofscotland.co.uk/ (Bank of Scotland) "İskoçya Merkez Bankası"],
[[İskoçya Krallığı|RBS]], [[Clydesdale Bank]] gibi bankaların bastığı banknotları taşıyan İngiliz sterlini'nin alt para birimi) ve diğer bankalarının basılı olduğu banknotları yurt dışında döviz büroları ve İngiliz turistlerin sık olduğu yerler kabul eder, başka yerler sadece İngiliz sterlini alır. Ayrıca İngiltere'nin yurt dışında, [[Avrupa]] ve [[Dünya]] genelinde deniz aşırı bölgeleri vardır, bunlardan [[Guernsey sterlini|Guernsey]], [[Jersey]], [[Falkland Adaları]], [[Man Adası]] ve [[Cebelitarık]] sterlini çok ünlüdür, ve onların da ayrı ayrı bankaları vardır. Aynı zamanda [[İngiltere]]'nin [[Kıbrıs]]'taki hava üsleri olan [[Ağrotur ve Dikelya|Ağrotur ve Dikelya Hava Üsleri]] de vardır, ama onlar [[Kıbrıs Cumhuriyeti]] gibi [[Avrupa Birliği|Avrupa]] para birimi olan [[Euro]]'yu (€) kullanır.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasıyla birlikte İngiliz Sterlini; [[Amerikan doları]], Avrupa Para Birimi [[Euro]], [[Japon Yeni]], Çin Yuanı ve [[Hindistan rupisi|Hint Rupee]]'si olumsuz yönde etkilenmiştir. Ama, bununla birlikte [[İngiltere]]'nin [[Avrupa Birliği]]'nde kalmak isteyenlerin protestolarının İngiliz Ekonomisi'ne [[Brexit]] ([[İngiltere]]'nin [[Avrupa Birliği]]'nden ayrılması) sonrasında bile daha çok katkıları olacaktır.

[[Birleşik Krallık]]'ın [[Avrupa Birliği]]'nden ayrılma kararı, [[Birleşik Krallık]] için [[Göçmenlik yasası|göçmenlik]], [[hegemonya]], mülteci ve irtica kararı için çok olumlu bir karardır. Şayet, Birleşik Krallık para biriminin (£: İngiliz sterlini'nin) şu anda çoğunlukla yükselmesinin nedeni göçmenlik, hegemonya, mülteci ve irtica için izlediği sıkı politika ve [[Birleşik Krallık|Birleşik Krallık Hükümeti]]'nde elde edilen kurallara uygunluk ve gelir parasıdır.

İngiltere Merkez Bankası ([[Bank of England]]), [[Birleşik Krallık]] Hükümeti'nin [[soygunculuk]], [[kara para basma]] ve [[dolandırıcı matbaahaneler]] geçirme olayları ve [[Birleşik Krallık]]'ta sürekli kamuoyunda yayınlanan soygunculuk olayları ve [[Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması|Brexit]] üzerine [[£50 (sterlin)|50 sterlin]]lik [[John Watson]]'un üzerinde bulunduğu banknotları kaldırma kararı almıştır. Şu anda açıklanmamasına rağmen bu bilgiler yakında en kısa zamanda [[İngiltere]], tüm [[Birleşik Krallık]] ve dünya kamuoyu ile paylaşılacaktır.


[[Dosya:Sterling zone.png|thumb|orta|500px|'''Sterlin Bölgesi Haritası''' - '''''Kırmızı''''': Hâlen kullananlar, '''''Koyu kırmızı''''': 1972'den sonra bırakanlar (sadece [[İrlanda]]), '''''Koyu pembe''''': 1972'de bırakanlar, '''''Pembe''''': 1972'den önce bırakanlar.]]
[[Dosya:Sterling zone.png|thumb|orta|500px|'''Sterlin Bölgesi Haritası''' - '''''Kırmızı''''': Hâlen kullananlar, '''''Koyu kırmızı''''': 1972'den sonra bırakanlar (sadece [[İrlanda]]), '''''Koyu pembe''''': 1972'de bırakanlar, '''''Pembe''''': 1972'den önce bırakanlar.]]


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==
{{Kaynakça}}
# [http://www.itv.com/news/update/2012-06-01/1-000-gold-kilo-coin-marks-queens-diamond-jubilee/ £1,000 Gold Kilo coin marks Queen's Diamond Jubilee] - ITV News. 1 June 2012. Erişim tarihi: 28 July 2014.
# [http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03309/65209963_epa047563_3309935b.jpg £20 İngiliz Sterlini market alışverişinde kullanılırken] - £20 İngiltere'nin en çok kullanılan banknotu.
# [http://www.bankofscotland.co.uk İskoçya Merkez Bankası (Bank of Scotland)] - İskoçya Merkez Bankası (Bank of Scotland)
# [http://www.rbs.co.uk Royal Bank of Scotland (RBS) Official Website] - İskoçya Kraliyet Merkez Bankası (Royal Bank of Scotland)
# [https://web.archive.org/web/20090105173228/http://www.royalmint.co.uk/ İngiliz Kraliyet Darphanesi (Royal Mint)] - İngiliz Kraliyet Darphanesi (Royal Mint)
# [http://www.bankofengland.co.uk/banknotes/polymer/Pages/default.aspx Moving to Polymer Banknotes]
# [http://www.thenewfiver.co.uk/ The New £5 note - September 2016]
# [http://www.telegraph.co.uk/news/2017/03/28/new-one-pound-coin-could-bring-wave-chuggers-britains-streets/ The New £1 coin - March 2017]


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==
51. satır: 37. satır:
{{Avrupa para birimleri}}
{{Avrupa para birimleri}}
{{Afrika para birimleri}}
{{Afrika para birimleri}}

<references group="İngiltere Deniz Aşırı Topluluklar Komisyonu" |sol| />


[[Kategori:Birleşik Krallık ekonomisi]]
[[Kategori:Birleşik Krallık ekonomisi]]

Sayfanın 15.42, 2 Ekim 2020 tarihindeki hâli

İngiliz sterlini
Pound sterling
İngiliz sterlini 2015
İngiliz sterlini 2015
ISO 4217 Kodu GBP
Kullanıcı(lar)  Birleşik Krallık
Resmi olmayan Zimbabwe
Enflasyon 0.10%, Aralık 2016.
Kaynak http://www.ons.gov.uk/ons/rel/cpi/consumer-price-indices/february-2015/consumer-price-inflation-summary--february-2015.html
Altbirim
1/100 penny
Sembol £
Madenî paralar
Sıkça kullanılan 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £1, £2
Nadiren kullanılan 3p, 4p, 25p, £5, £20, £100, £500 (Gümüş Kilo), £1,000 (Altın Kilo) [1]
Banknotlar
Sıkça kullanılan £5, £10, £20, £50
Nadiren kullanılan £1, £100
Merkez bankası Bank of England
Website www.bankofengland.co.uk
Yazıcı Royal Mint
Website www.royalmint.co.uk
İskoçya Merkez Bankası (Bank of Scotland) Logosu

İngiliz sterlini (İngilizce: Pound sterling, sembol: £, ISO kodu: GBP), Birleşik Krallık'ta kullanılan para birimidir. İngiltere ve Galler bölgesinde resmî olan tek bankası Bank of England'dır. Ayrıca İskoçya ve Kuzey İrlanda'da da yine Bank of England gibi Royal Bank of Scotland, Bank of Scotland ve Clydesdale Bank gibi sterlin banknotları basmaya yasalarca yetkili başka bankalar vardır.

Uluslararası para kodu “GBP”dir (Great Britain Pound). İskoç sterlini ve diğer bankalarının bastığı banknotları yurt dışında döviz büroları ve İngiliz turistlerin sık olduğu yerler kabul eder; başka yerler sadece İngiliz sterlini alır. Ayrıca İngiltere'nin yurt dışında, Avrupa ve dünya genelinde deniz aşırı bölgeleri vardır, bunlardan Guernsey, Jersey, Falkland Adaları, Man Adası ve Cebelitarık sterlini çok ünlüdür, ve onların da ayrı ayrı bankaları vardır. Aynı zamanda İngiltere'nin Kıbrıs'taki hava üsleri olan Ağrotur ve Dikelya Hava Üsleri de vardır, ama onlar Kıbrıs Cumhuriyeti gibi Avrupa para birimi olan Euro'yu (€) kullanır.

Sterlin Bölgesi Haritası - Kırmızı: Hâlen kullananlar, Koyu kırmızı: 1972'den sonra bırakanlar (sadece İrlanda), Koyu pembe: 1972'de bırakanlar, Pembe: 1972'den önce bırakanlar.

Kaynakça

  1. ^ "£1,000 gold Kilo Coin marks Queen's Diamond Jubilee". ITV News. 1 Haziran 2012. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2014. 

Dış bağlantılar