Ekim 2007 Dağlıca saldırısı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Hasan Sami Bolak (mesaj | katkılar)
PhilippoBruno (mesaj | katkılar)
5. satır: 5. satır:
== Çatışma ==
== Çatışma ==
[[Image:Hakkari districts.png|thumb|200px|Hakkari]]
[[Image:Hakkari districts.png|thumb|200px|Hakkari]]
Kuzey [[Irak]]'dan gelen yaklaşık 200 kişilik bir PKK gurubu, sınırın 4 kilometre uzaklıkta olan Komando Taburu'na ağır silahlarla saldırmıştır.
Kuzey [[Irak]]'dan gelen{{kaynak belirt}} yaklaşık 200 kişilik bir PKK gurubu, sınırın 4 kilometre uzaklıkta olan Komando Taburu'na ağır silahlarla saldırmıştır.


İlk iddialara göre 16 askerin şehit, 10 askerin de kayıp olduğu haberi gelse de; bu rakam Genelkurmay tarafından 12 şehit ve 10 kayıp olarak açıklanmıştır.<ref>[http://www.tsk.mil.tr/10_ARSIV/10_1_Basin_Yayin_Faaliyetleri/10_1_Basin_Aciklamalari/2007/BA_23.html 21 Ekim 2007, BA-23/07 numaralı Genelkurmay Basın Açıklaması]</ref>
İlk iddialara göre 16 askerin şehit, 10 askerin de kayıp olduğu haberi gelse de; bu rakam Genelkurmay tarafından 12 şehit ve 10 kayıp olarak açıklanmıştır.<ref>[http://www.tsk.mil.tr/10_ARSIV/10_1_Basin_Yayin_Faaliyetleri/10_1_Basin_Aciklamalari/2007/BA_23.html 21 Ekim 2007, BA-23/07 numaralı Genelkurmay Basın Açıklaması]</ref>

Sayfanın 01.06, 23 Ekim 2007 tarihindeki hâli

Dosya:Googlehakkari.jpg
Google Earth'den Yüksekova ilçesinin görünümü

21 Ekim 2007 Hakkâri PKK çatışması, 21 Ekim 2007 tarihinde saat 00.20'de Terörizm örgüt PKK ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında olan; Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca köyü'nde gerçekleşmiştir.

Çatışma

Hakkari

Kuzey Irak'dan gelen[kaynak belirtilmeli] yaklaşık 200 kişilik bir PKK gurubu, sınırın 4 kilometre uzaklıkta olan Komando Taburu'na ağır silahlarla saldırmıştır.

İlk iddialara göre 16 askerin şehit, 10 askerin de kayıp olduğu haberi gelse de; bu rakam Genelkurmay tarafından 12 şehit ve 10 kayıp olarak açıklanmıştır.[1]

Kuzey Irak'tan gece yarısı 23.30 sularında sınırı geçen PKK terör örgütü militanları Yeşiltaş Komando Taburu ve Dağlıca Komando Taburu arasındaki Avaşin Çayı'nın üzerinden geçen Şehri Köprüsü'nü havaya uçurarak iki tabur arasındaki ulaşımı engellemiştir. Saat 02.00 sıralarında da Dağlıca Komando Taburu'na uzun namlulu silahlar ve roketatarlarla saldırmıştır.

Saldırı sonucunda 12 asker şehit olmuş, 16 asker yaralanmış, 8 askere de henüz ulaşılamamaktadır. Yapılan karşı saldırıda da 32 terörist etkisiz hale getirilmiştir.[2]

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu'nun NTVMSNBC'ye Dağlıca hakkında şu açıklamayı yapmıştır: "Son derece sert, kesik ve derin yarlardan oluşan bir bölge. 20-25 metre öteyi bazı bölgelerde gündüz bile görmek mümkün değil. Arazinin Cudi, Gabar ya da Küpeli'den farkı yok."[3]

Şehitler

Dosya:SB 20071022 01.jpg
Sabah Gazetesi 22 Ekim 2007 ana sayfası

Çatışma sırasında şehit olan askerler;

Toplum tepkisi

Dosya:Vatangazetesi.jpg
Vatan Gazetesi 22 Ekim 2007 ana sayfası

7 Ekim 2007 Şırnak PKK çatışması ile de tepkiler gösteren Türk basını ve Türk halkı; bu saldırılar sonrasında Türkiye'nin dört bir yanında sokaklara dökülmüştür.

Tüm basın kuruluşlarının da tepkisini gören saldırı sonunda Vatan gazetesi siyah beyaz başlık atmıştır. Saldırılara tepki olarak önceden zamanı belirlenmiş tüm eğlence programları ve konserler iptal edildi.[4] Bir çok işadamı teröre tepki gösterdi.[5]

Sivil toplum kuruluşları 21.30'da 1 dakikalığına ışık yakıp söndürme eylemini öngörürken; bir çok yerde halk siyah kurdelalar takmıştır.

İstanbul

İstanbul'da bayraklarla ve sloganlarla yürüyüş yapan halk Taksim Meydanı'nda toplanarak İstiklal Caddesi'nden Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüyüş yapmıştır.

Anadolu yakasında ise halk Bağdat Caddesi'nde araçlarla ve yürüyerek katılım göstermiş; Yoğurtçu Parkı'na kadar yapılan yürüyüş sonrasında Türk bayrakları ile slogan atılmıştır. Burada dağılan kalabalık Fenerbahçe semtindeki Fenerbahçe Orduevi'ne yürümüş burada da İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra dağılmıştır.

Muğla

Muğla'da 5 bin kişi Aylin Kara Kavşağı'nda toplanarak Atatürk anıtına kadar yürümüştür.

Edirne

Halk Atatürk Anıtı'nda toplanarak olayı protesto etmiştir.

Ordu

Ordu'da lise öğrencilerinin de arasında bulunduğu kalabalık Türk bayrakları ile Yeni Mahalle'de toplanmıştır.

İskenderun

İskenderun'da Türk Haber-Sen ve Türk Büro-Sen'in de organize ettiği protestolar Vergi Dairesi ve Sanayi PTT'si önünde gerçekleşmiştir.

Erzurum

Erzurum'da halk Hükümet Meydanı'nda toplanarak olayı protesto etmiştir.

Düzce

Düzce'de Meslek Lisesi öğrencilerinin de arasında bulunduğu kalabalık Anıtpark'da asker selamı vererek saygı duruşunda bulunmuştur.

Gaziantep

Gaziantep'de Lise öğrencilerinin de arada bulunduğu halk Demokrasi Meydanı'na ellerinde bayraklarla ve sloganlarla yürümüştür. Atatürk Anıtı önünde bir dakika saygı duruşundan sonra İstiklal Marşı'nı okumuş ve vatandaşların desteğini almıştır.

İzmir

İzmir'in Narlıdere ilçesinde toplanan halk "Teröre Lanet" mitingi düzenledi ve Narlıdere Şehitliği'nde son buldu. Bunun yanı sıra; İzmir'deki taksiler terör olayını protesto etmek için araçlarına siyah kurdele ve Türk bayrağı asmıştır.

Trabzon

Trabzon'da halk büyük bir kalabalıkla olayı Atatürk Meydanı'nda protesto etmiştir.

Kayseri

Kayseri'de terör olayına tepki; öğrencilerin de katıldığı protesto eylemi ile Erciyes Üniversitesi'nde gerçekleşmiştir.

Adana

Adana'da öğrencilerin de arasında bulunduğu grup; Türk Bayraklarıyla İstasyon Meydanı'nda olayı protesto etmiştir.

Giresun

Giresun'da protestolar Gazi Caddesi Debboy mevkisinde gerçekleşmiştir.

Rize

Rize'de Atatürk Meydanı'nda toplanan kalabalık terör örgütünü protesto etmiş; göstericilerden bir grup Rize Askerlik Şubesi'ne giderek gönüllük askerlik yapmak için dilekçe vermiştir.

Sakarya

Sakarya'da Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü'nde "Teröre tepki mitingi" düzenlenmiştir.

Antalya

Antalya'da Akdeniz Üniversitesi'nde protesto yürüyüşü yapılmıştır. Cumhuriyet Meydanı'nda protesto gösterisi yapılmıştır.

Yabancı basında çatışma

Çatışma Dünya'da bir çok basın kuruluşunun gündemine oturmuştur.

Reuters, Recep Tayyip Erdoğan'ın üzerindeki baskının daha arttığını söylerken; Associated Press Irak tarafındaki köylerin tedbir için boşaltıldığını duyurmuştur.

New York Times çatışmayı "En kötü saldırı" olarak tanımlarken, BBC hükümet'in kamuyo ve askerlerin baskıları altında olduğunu anlatmıştır.

Die Welt "Irak sınırında kanlı savaşlar" başlığında sunarken, Handesblatt "Türk-Irak sınırında çatışma" olarak tanımlamıştır.

Independent gazetesi "Türkiye'nin müttefiklerine çağrı yapma hakkı var" derken, Figaro "Türkiye savaş yolunda" olarak çatışmayı duyurmuştur.

Financial Times olay üzerine "Türkiye yanıtını planlıyor" derken, El Pais "Sınırdaki durum çok karmaşıklaştı" demiştir.

Liberation haberi "Türkiye'de gelirim artıyor" sunarken, El Mundo ise Condoleezza Rice'ın bir kaç gün saldırılmamasını istediğini yazdı.


Kaynakça

  1. ^ 21 Ekim 2007, BA-23/07 numaralı Genelkurmay Basın Açıklaması
  2. ^ 21 Ekim 2007, BA-24/07 numaralı Genelkurmay Basın Açıklaması
  3. ^ NTVMSNBC:Dünyanın gündemindeki Dağlıca neresi?
  4. ^ {{citeweb|url=http://www.hurriyet.com.tr/magazin/anasayfa/7529819.asp?gid=180&sz=35292 Hürriyet:Tüm konserler iptal, 22 Ekim 2007]
  5. ^ [http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/7537602.asp?gid=180&sz=72111 Hürriyet:İş dünyasından teröre tepki yağdı, 22 Ekim 2007