Volontarizm: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
anlam ayrımı bağlantısı eklendi
Etiket: 2017 kaynak düzenleyici
iradecilik (istenççilik) anlamındaki voluntarizm çok farklı
4. satır: 4. satır:
[[Dosya:Flag of Anarcho-capitalism.svg|thumb|Anarko-kapitalist bayrak Voluntaristlerce de kullanılır.]]
[[Dosya:Flag of Anarcho-capitalism.svg|thumb|Anarko-kapitalist bayrak Voluntaristlerce de kullanılır.]]
{{liberteryenizm}}
{{liberteryenizm}}
'''Voluntarizm''' ya da '''iradecilik''', insanlar arasındaki tüm ilişkilerin gönüllülük esasına dayanması gerektiğini savunan [[liberteryen]] felsefedir.<ref>Watner, Carl. [http://www.voluntaryist.com/forthcoming/historyofvoluntaryism.html On the History of the Word "Voluntaryism"]. ''[http://www.voluntaryist.com/ The Voluntaryist]''. Retrieved on 2009-04-01.</ref> Çoğu kez eşanlamlı olarak [[anarko-kapitalizm]] kavramı da kullanılır. Voluntarist felsefeyi desteklemek içen en sık kullanılan ilke [[saldırmazlık ilkesi]]dir.
'''Voluntarizm''', insanlar arasındaki tüm ilişkilerin gönüllülük esasına dayanması gerektiğini savunan [[liberteryen]] felsefedir.<ref>Watner, Carl. [http://www.voluntaryist.com/forthcoming/historyofvoluntaryism.html On the History of the Word "Voluntaryism"]. ''[http://www.voluntaryist.com/ The Voluntaryist]''. Retrieved on 2009-04-01.</ref> Çoğu kez eşanlamlı olarak [[anarko-kapitalizm]] kavramı da kullanılır. Voluntarist felsefeyi desteklemek içen en sık kullanılan ilke [[saldırmazlık ilkesi]]dir.


Birçok voluntarist, Robert LeFevre ve [[Murray Rothbard]]'ın fikirlerini temel alır.
Birçok voluntarist, Robert LeFevre ve [[Murray Rothbard]]'ın fikirlerini temel alır.

Sayfanın 12.14, 6 Eylül 2020 tarihindeki hâli

Voluntaristler tarafından yaygın olarak kullanılan bir sembol.
Anarko-kapitalist bayrak Voluntaristlerce de kullanılır.

Voluntarizm, insanlar arasındaki tüm ilişkilerin gönüllülük esasına dayanması gerektiğini savunan liberteryen felsefedir.[1] Çoğu kez eşanlamlı olarak anarko-kapitalizm kavramı da kullanılır. Voluntarist felsefeyi desteklemek içen en sık kullanılan ilke saldırmazlık ilkesidir.

Birçok voluntarist, Robert LeFevre ve Murray Rothbard'ın fikirlerini temel alır.

Genel felsefe

Voluntaristler seçim siyasetini, voluntarist prensiplere aykırı olduğu için hem teoride hem de uygulamada reddederler. Hükümetler güçlerini sürdürebilmek için işlerini ahlaki meşruluk içinde yapmak zorundadır; siyasi metotlar ise bu meşruluğu kuvvetlendirir. Voluntaristler ise devletin gayr-i meşru olduğunu anlatıp, Devlet gücünün dayandığı iş birliği ve anlaşmaların çekilmesi gerektiğini savunur.

Voluntarizm minimal devlet ve mülkiyetin korunması için güç kullanımına karşıdır. Bunun yerine, tüm ekonomik düzenlemelerin gönüllülükle yapılmasını savunur. Eğer bir taraf sözleşmeyi bozarsa, örneğin istenen hizmete karşılık anlaşılan malları temin etmezse, o halde mağdur taraf daha fazla anlaşma yapmaz ve diğer talep eden taraflara da diğer tarafın davranışını bildirir. Kötü nam, uzun vadede zarar verici etkiye sahip olduğundan anlaşmalara uyulması konusunda güçlü bir istek böylece kendiliğinden oluşur. Voluntaristler devlete dayanan her değişim metodunu reddederler, buna lobicilik ve oy vermek de dahildir. Diğer taraftan, devletle iş birliği yapmamak, örneğin vergi vermeyi reddetmek, jüri olarak hizmet vermemek, çocuklarını devlet okuluna göndermemek voluntarist metoda mükemmel bir şekilde uyar.

Ayrıca bakınız

Şablon:Portal

Dipnotlar

  1. ^ Watner, Carl. On the History of the Word "Voluntaryism". The Voluntaryist. Retrieved on 2009-04-01.