Tartışma:Mahir Çayan: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
YBot (mesaj | katkılar)
Nerval (mesaj | katkılar)
13. satır: 13. satır:


Mahir Çayan 15 Mart 1946 doğumludur. Hatta "Cuma" günü doğduğunu söylemiştir amcası. Turhan Feyizoğlunun kitabında bu tarih geçtiği gibi, yakınları da bu tarihi vermiştir. Turhan Feyioğlu titiz bir araştırmacı olduğundan ve yakınlarının beyanlarından doğum tarihinin 14 agustos 1945 yazılması hatalıdır. Ve korkunç bilgi kirliliği oluşturmaktadır. Özellikle bahsedilen kişi göz önüne alınırsa. [[Kullanıcı:Devrim Sabahı|Devrim Sabahı]] ([[Kullanıcı mesaj:Devrim Sabahı|mesaj]]) 01:18, 9 Ağustos 2013 (UTC)
Mahir Çayan 15 Mart 1946 doğumludur. Hatta "Cuma" günü doğduğunu söylemiştir amcası. Turhan Feyizoğlunun kitabında bu tarih geçtiği gibi, yakınları da bu tarihi vermiştir. Turhan Feyioğlu titiz bir araştırmacı olduğundan ve yakınlarının beyanlarından doğum tarihinin 14 agustos 1945 yazılması hatalıdır. Ve korkunç bilgi kirliliği oluşturmaktadır. Özellikle bahsedilen kişi göz önüne alınırsa. [[Kullanıcı:Devrim Sabahı|Devrim Sabahı]] ([[Kullanıcı mesaj:Devrim Sabahı|mesaj]]) 01:18, 9 Ağustos 2013 (UTC)

Selamlar, bahsettiğiniz kaynağı bulamadım. <ref>https://www.kitapkolik.com/mahir-cayan-108247</ref> şu kitapta, <ref>https://www.marxists.org/turkce/cayan/</ref>marxists.org ve <ref>http://bianet.org/bianet/toplum/120964-mahir-cayanin-28-yili</ref>bianet'te 14 ağustos olarak geçiyor. Yakınları da bugünü doğum günü olarak kutluyor. Emin misiniz? 14 Ağustos olarak düzeltiyorum. --¨¨¨¨


{{kaynakça}}
{{kaynakça}}

Sayfanın 12.42, 14 Ağustos 2020 tarihindeki hâli

Vikiproje Hukuk (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hukuk maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hukuk kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

RADAR ÜSSÜ

mahir çayan ve arkadaşları fatsaya gelirler ancak 3 ingiliz teknisyeni ünye radar üssünden kaçırırlar. nerden çıktı fatsa? fatsa'da radar üssü bile yok

Doğum Günü

Mahir'in mezar taşında 1946 yazıyor ve birçok kişi tarafından 14 ağustos 1945 olarak biliniyor. dikkat ettim vikipedi'de sürekli doğum tarihi değişiyor anlamadığım nokta tam bilinmeyen bir tarih ise 1946 yazalım. [1] örnek olarak birçok yerde 1946 14 ağustos olarak biliniyor fakar mezar taşında 1946 yazması kafaları karıştırıyor tam olarak doğru kaynaklı aydınlatılmasını rica ediyorum. Kulak44 16:25, 8 Ağustos 2013 (UTC)

Mahir Çayan 15 Mart 1946 doğumludur. Hatta "Cuma" günü doğduğunu söylemiştir amcası. Turhan Feyizoğlunun kitabında bu tarih geçtiği gibi, yakınları da bu tarihi vermiştir. Turhan Feyioğlu titiz bir araştırmacı olduğundan ve yakınlarının beyanlarından doğum tarihinin 14 agustos 1945 yazılması hatalıdır. Ve korkunç bilgi kirliliği oluşturmaktadır. Özellikle bahsedilen kişi göz önüne alınırsa. Devrim Sabahı (mesaj) 01:18, 9 Ağustos 2013 (UTC)

Selamlar, bahsettiğiniz kaynağı bulamadım. [2] şu kitapta, [3]marxists.org ve [4]bianet'te 14 ağustos olarak geçiyor. Yakınları da bugünü doğum günü olarak kutluyor. Emin misiniz? 14 Ağustos olarak düzeltiyorum. --¨¨¨¨

Resim

Bundan önceki maddede 'Mahir' adlı kitap kapağının bulunmasının doğru olmadığını düşündüğüm için Mahir Çayan'ın vesikalık bir fotoğrafını koydum.iyi çalışmalar.Zizod 15.09.2008 12:20 (UTC)

Mahir Atatürkçüdür isteyen savunmasını okuya biliriz, Biz sapına kadar Atatürkçüyüz demiştir.

Atatürkçü?

Hayır, kendisinin de bildirdiği de üzere Mahir Çayan Marksist - Leninist bir teorisyendir. Kemalizm'i sol bir oluşum olarak görür doğrudr. Ancak bu onu Kemalist yapmaz. Atatürkçülerin devrimci saflara katılması gerektğini savunmuş, gerçek Atatürkçülüğün ancak böyle olabileceğini söylemiştir. "Biz sapına kadar Atatürkçüyüz." ifadesini de ilk kez duyuyorum.

Yani sonuç olarak, Mahir Çayan ve Türkiye'deki diğer 68 kuşağı kahramanları Atatürkçülüğü düşman olarak görmezler, ulusal kurtuluş mücadelesine ve ulusal kurtuluşun yaratıcılarına saygı duyarak kendilerini onların başlattığı devrimi bitirmekle yükümlü görürler. Ancak Mahir Çayan'ın ideolojisi açık ve net bir biçimde Marksizm - Leninizmdir. Bu yüzden "Atatürkçü" ifadesini siliyorum.

Kemalizm Başkadır, Atatürkülük başkadır.

Evet kelime olarak aynıdır ama Çayan bunun Farklı oldugunu belirtmiştir.

2. Kurtuluş Savasına inanan Çayan, Biz Atatürk'ün yolundan gidiyoruz, onun Başlatıgı anadolu ihtilalinin devam cısıyız biz sapına kadar atatükçüyüz demiştir.

Kemalist değillerdir, 6 oku benımsemezler.

ATATÜRKÇÜLÜK RUHU VE KEMALİZM AYRIDIR.

BU NEDENLE ATATÜRKÇÜ( KENDİ SÖZÜ İLE SABİTTİR) DÜR. Devrimci33

"“Kısacası, kim emperyalist boyunduruğa karşı, halkının kurtuluşu için, bütün varlığını ortaya koyarak savaşıyorsa ihtilalci de, devrimci de, ilerici de odur!

“İhtilalci ve ihtilal kavramlarından, sadece sosyalist ve proletarya devrimini anlayan iddia makamı için, Atatürk, elbette ki devrimci (ihtilalci) değildir; evrimcidir. Bize ve tarihe göre, meselenin bu izah tarzı, en nazik deyimle, G. M. Kemal Atatürk’ün tarihî kişiliğini ve O’nun eseri olan Anadolu İhtilali’ni hiç ama hiç anlamamanın somut belgesidir. Ve G. M. Kemal Atatürk’ü bu şekilde değerlendirenler ne kadar Atatürkçülük iddiasında olurlarsa olsunlar onların Atatürkçülüğü, “gardrop” Atatürkçülüğünden öteye gitmez.

“Hayatın cilvesine bakın ki, onun açtığı yolda Milli Kurtuluş Bayrağını 1971 Türkiye’sinde dalgalandıran bizler, O’nun adına, O’nunla uzaktan yakından ilişkisi olmayanlar tarafından O’na ihanetle suçlanıyoruz.

“Gerçekten garip olan bu durum, asla bizi şaşırtmıyor. Bu, tarihin her döneminde hâkim sınıfların uyguladığı bir taktiktir. Ülkesinde dünyayı değiştiren, halkına ve ulusuna mal olmuş her ihtilalciyi, ölümünden sonra hâkim sınıflar (O’nun devrimci kişiliğini ve eylemini kendi sınıfsal çıkarları paralelinde tahrif ederek) O’nun izinde yürüyen devrimcilere karşı, kalkan olarak ileri sürerler. Bu, objektif bir olgudur ve bugüne kadar, sınıflar mücadelesinde, ilerici gerici mücadelesinde hep böyle süregelmiştir.

“Büyük Fransız Devriminde, karşıdevrimciler tarafından katledilmiş olan devrimci Marat, bir süre sonra, O’nun izinde yürüyen devrimcilere karşı, karşıdevrimin bayrağı olarak çıkartılmaya çalışılmıştır. Marat’ın izinde yürüyen Jakoben’lere (Robespier ve arkadaşlarına) karşı, tutucu Jirondenler, Marat’ı kalkan olarak kullanmışlardır. O’nun izinde yürüyenleri, O’nun adına, O’nu katledenler suçlamışlardır.

“Ülkemizde de bugün aynı oyun oynanmaktadır.

“Gazi Mustafa Kemal’in “Ya İstiklal, Ya Ölüm” şiarını kendisine şiar edip, O’nun hedeflendirdiği Tam Bağımsız Türkiye için mücadele edenlerin karşısına, karşıdevrim, Atatürkçülük iddiasıyla çıkmaktadır.

“Bu, tarihin paradoksudur.” THKP/C Savunması

"“(…) Kemalizm, emperyalist boyunduruk altında olan yarısömürge ülkelerin devrimci milliyetçilerinin bir kurtuluş bayrağıdır. Kemalizm’e ruh veren, onu yaşatan, Milli Kurtuluşçuluğun (yani, antiemperyalist ve antifeodal) tavır alışıdır.” (agy., s. 130)

“Kemalizm, ülkemizde asker sivil aydın zümrenin geleceğini yansıtan, antiemperyalist ve antifeodal bir tavır alıştır. Bu yüzden Kemalizmin sağı solu olmaz.

“Kemalizm soldur, Milli Kurtuluşçuluktur, emperyalizme karşı bu zümrenin isyan bayrağıdır.

Milli Kurtuluşçu bir tutum yansıtması açısından bizler sapına kadar Atatürkçüyüz. Onun Milli Kurtuluşçuluk bayrağını, hayatımız da dahil, her şeyimizi ortaya koyarak biz dalgalandırıyoruz.” (agy., s. 131)

"“Gelelim ikinci alternatife: Bu alternatif, 20’nci Yüzyılın ikinci yarısı da dahil olmak üzere, her tarihî dönemde, ulusun tam bağımsız olarak yaşayabileceğine inananların, emperyalist boyunduruk altında yaşamaktansa ölmeyi yeğ tutanların alternatifidir. Bu ikinci yol, hayatı da dâhil olmak üzere her şeyini ortaya koyarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolasını kendisine şiar edip, “Tam Bağımsız Türkiye” için bitmemiş olan Anadolu ihtilali için savaşanların yoludur.

“Bugün, Gazi Mustafa Kemal’in yükselttiği “istiklali Tam Türkiye” bayrağı bu yolu olarak seçmiş olan sosyalist ve gerçek Kemalist Millî Kurtuluşçuların ellerinde dalgalanmaktadır.

“Evet, bütün Türkiyeli aydınlar, bu iki alternatiften birisini seçmek zorundadırlar.

“Birinci alternatifte, rahat bir yaşantı, bu düzenin nimetleri vardır.

“İkincisinde ise, çeşitli zorluklar, kan, işkence ve ölüm vardır.

“Biz, yurtsever kişiler olarak, ikinci yolu seçtik.

Seçtiğimiz yol, Gazi Mustafa Kemal’in açtığı yoldur.

“O’nun başlattığı Anadolu ihtilalinin yoludur.

“Parolamız, “Ya İstiklal Ya ölüm!”

“Hedefimiz, “İstiklal-i Tam Türkiye”dir.”' (agy., s. 115-117)"

"Yaşasın Mustafa Kemal'in Bağımsızlık Ruhunu Yaşatanlar" Hüseyin Cevahir'in öldürüldüğü Maltepe Kuşatmasında Koluk Kuvetlerine Söylediği söz. Onur1991


  • Mahir Çayan hiçbir biçimde "Atatürkçü" olarak nitelenemez. Buraya birilerinin eklemesi birilerinin çıkarması yanlıştır. Bilimsel ve tarihsel olarak Mahir'i Atatürkçü ilan etmek, tümüyle keyfi ve subjektiftir.
  • Mahir Çayan, Atatürkçülüğu (Kemalizm), Küçük-Burjuva değerlendirmeye sahip olduğundan Devrimci olarak görmüştür. 12 mart darbesi gelince, ne Atatürkçülük kaldı ne Kemalizm, Hele 12 eylül'de geldiğinde bu tez tamamen çöpe gitti. Her şeyi kendi konjunkturu ve zamanına göre değerlendirip, öyle yazın.78.163.208.212 17:14, 3 Temmuz 2011 (UTC)

MAHKEME savunması, biraz da THKP-C'nin meşrulaştırılması arayışını içerir. Ama Mahir hiçbir teorik yazısında biz Kemalistiz demez. TAM TERSİNE, örneğin, "Yeni Oportünizmin niteliği üzerine" makalesinde şöyle bir tartışma vardır: (Aydınlık Sosyalist Dergi, Haziran 1970.) Doğu Perinçek o tarihte şöyle demektedir: “Bizim partimiz milli kurtuluş cephesidir. Bizim partimizin komutanı Mustafa Kemal'dir. Bizim partimizin üyeleri Amerikan sömürücüleriyle ortaklık etmeyen bütün bir millet'tir." (Doğu Perinçek, İşçi-Köylü gazetesi, sayı: 7, sf: 4) -Ki bugün geldiği nokta da bununla uyumludur Ergenekoncu Perinçek'in- Ve Mahir Çayan buna yanıt vererek der ki: “Bizim partimiz ne milli cephe partisidir, ne de bizim partimizin komutanlığı küçük burjuva radikallerine (Kemalistleri kast ediyor, bn.) aittir. Biz, sosyalistlerin partisi, Marksist bir partiyiz ve partimizin de eylem kılavuzu Kemalizm değil, bilimsel sosyalizmdir! Ve bu parti, milli cephenin ve halk ordusunun komutanı olduğu an, işçi sınıfının hegemonyası fiilen gerçekleşmiş olacaktır. İşçi sınıfının ideolojik-politik-örgütsel ve askeri (nedense Mao'nun bu deyişinden yeni oportünizm pek hoşlanmıyor!) hegemonyası işte budur!”

Onun Kemalizme ilişkin tanımları da, çıtayı yükselterek (küçük burjuva radikallerin milliyetçilik tabanında antiemperyalist tavır alışı!), 1970'lerin Kemalistlerinin (sol cuntacılar) aslında Kemalist olmadıklarını, sadece antiemperyalistlerin Kemalist sayılabileceğini vurgulayarak, o günün Kemalistleriyle ittifakın önünü kesmeye yöneliktir. Mahir hiçbir zaman bir sol cuntadan medet ummamış, bu yönlü çalışmalar yürüten Mihri Belli'yi sertçe eleştirmiştir.

düzenleme gerekiyor.95.9.6.86 19:00, 28 Ekim 2011 (UTC)

Mahir Çayan Kemalist değildir. Sadece emperyalizmin ikinci işgaline karşı mücadeleyi savunduğu ve Türkiye Devriminin ikinci işgale karşı mücadele ile örtüştüğü teorisini savunduğu için birinci işgale karşı mücadele veren kemalistleri övmüştür.95.9.158.16 13:44, 7 Mayıs 2012 (UTC)

Kaynak Kısmı

Kaynak Bölümünde yer alan kitabın yazarı Turhan Feyzioğlu değil Turan Feyizoğlu'dur.İkisi farklı kişilerdir.