Haç: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Tarih bağlantısı düzenleme
E-OS (mesaj | katkılar)
Madde özel olarak Hristiyanlık üstüne değil
54. satır: 54. satır:
== Kaynakça ==
== Kaynakça ==
{{Kaynakça}}{{Kaynakça}}
{{Kaynakça}}{{Kaynakça}}
{{Hristiyanlık-taslak}}


[[Kategori:Semboller]]
[[Kategori:Semboller]]

Sayfanın 17.19, 7 Ağustos 2020 tarihindeki hâli

Haç, birbirlerini dik açı ile kesen iki çizgi veya çubuktan meydana gelen şekil. Şekillerden biri veya her ikisi de ortasından ikiye bölünür. Artı (+) şeklinde veya çarpı (x) şeklinde olabilir.

Yüzyıllar boyunca haç farklı din ve kültürlerde birbirlerinden çok farklı şeyleri sembolize etmek amacıyla kullanılmıştır. Değişik anlamlara gelen haçlar şekil olarak tamamen aynı değildirler.

Kızılhaç

Kızılhaç hareketinin sembolü

Beyaz zeminde kırmızı renkli haç işaretidir. Saint Georgius Haçı olarak da bilinir. Gürcistan Devletinin bayrağınga bulunan semboldür. Gürcistan, ismini (Georgia) St. George'dan almıştır. Bu sembol aynı zamanda Kızılhaç'ın simgesidir. Kızılhaç tarafından amblem olarak kullanılır. Kızılhaç, Kızılay ile birlikte savaş ve felaket mağdurlarına insani yardım ulaştıran uluslararası bir harekettir. Jean Henry Dunant tarafından 1864'te İsviçre'de kurulmuştur. Bu amblem aynı zamanda sağlık ekipman ve araçları üzerinde kullanılır. Haç işareti Hristiyanlıkla özdeşleşmiş olmasına rağmen Kızılhaç'ın günümüzde dini bir kimliği yoktur ve din, dil, ırk ayrımı gözetmeden yardım ulaştırmaya çalışır.

Gamalı haç

Hindu Swastikası

Gamalı haç veya swastika, tarih öncesi dönemlerden kalma sembol. Gamalı haç ismi Yunanca gama (Γ) harfine atfen verilmiştir. Svastika kelimesi Sanskritçe'deki su (iyi) ve asti (olmak) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. "İyi olmak, mutlu ve sağlıklı olmak" anlamlarına gelir.[1]

Svastika Hinduizm, Budizm ve Jainizm'e göre kutsaldır. Sonradan Nazi Almanya'sı tarafından amblem olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Haç motifli Bayraklar

Bazı Hristiyan ülkeler bayraklarını haçtan esinlenerek seçmişlerdir.

İsveç bayrağı İskandinav Haçına göre tasarlanmıştır.

Ayrıca bakınız

Notlar

  • İngilizce Vikipedi, cross, red cross
  • Oxford İngilizce Sözlük, cross, swastika, red cross

Kaynakça

  1. ^ Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press 2003, Swastika maddesi