Yatak: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
16. satır: 16. satır:
* [[Uyku tulumu]]
* [[Uyku tulumu]]
* [[Beşik]]
* [[Beşik]]
* [[Çekyat]]
* [[Barış Yatağı]]
* [[Barış Yatağı]]



Sayfanın 20.01, 3 Ağustos 2020 tarihindeki hâli

Yatak, üzerinde uyumak ya da dinlenmek için kullanılan mobilya.

Yataklar genelde bir döşek ve şilteden oluşur. Yatağın baş tarafında bir yatak başı bulunabilir. Yatağın üzerinde başı desteklemesi için bir yastık, üzerine yatılan bir çarşaf ve yatan kişinin üzerine örtmesi için bir yorgan ya da battaniye bulunabilir. Bu örtülere, temizliğini kolaylaştırmak ve estetik açılardan nevresim geçirilebilir.

Yatak çesitleri

Bebek ve çocuk karyolası

Yetişkin yataklarının aksine, bebek karyolaları yenidoğanların, bebeklerin ve küçük çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır. Böylece, 140 cm x 70 cm daha küçük yatak yüzeyleri için bilinen boyutlara sahip olurlar. Ek olarak, bir çerçeve veya ızgara, bebekleri ve küçük çocukları düşmekten korur. Bir ızgaranın çubukları arasındaki mesafe, tercihen 4.5 ila 6.5 cm arasında olmalıdır. Ek olarak, çubuklar bükülmemeli ve bu nedenle yeterince kararlı olmalıdır. Kolayca girip çıkabilmek ve yaralanmalardan kaçınmak için birçok karyolalar ile bazı aralıklı çubuklar çıkarılabilir. Bu çubuklara fiş denir.

Bir karyola da bir yatak gölgelik ile donatılmış olabilir. Yatağa asılan çadır benzeri bir yapıdır. Baş ucunun üzerine çoğunlukla uygun bir bez astığınız ekstra bir kutup monte edilir. Pratik kulanış başlangıçta biraz karartan bir etki yaratıyor. Özellikle direkt güneş ışığı gölgeliği etkili bir şekilde korur veya zayıflatabilir. Buna yanında, bir gölgelik ek güvenlik sağlar.

Bebek karyolalarının bir başka özelliği de silindirlerdir. Bunlar, özellikle bir bebek yatağının yerel konumu düzenli olarak değiştiriliyorsa, örneğin ebeveynlerin yatak odasında ve çocuk odasında gündüz olması gerektiğinde yararlıdır.

Ayrıca bakınız